Türkiye can derdinde ABD ve Batı seçim

Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihinin en yıkıcı depremiyle mücadele ederken, ABD ve Avrupa'da yayın yapan çok sayıda medya kuruluşu seçim hesabı yapmaya başladı.

Türkiye can derdinde ABD ve Batı seçim
Türkiye can derdinde ABD ve Batı seçim
GİRİŞ 09.02.2023 11:59 GÜNCELLEME 09.02.2023 11:59
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

    Haber7-Özel

Türkiye tarihinin en yıkıcı felaketlerinden biriyle karşı karşıya kaldı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 deprem 10 ilimizde büyük bir yıkım oluşturdu. Şu ana kadar açıklanan rakamlarda 12 bin 873 kişi hayatını kaybederken, 62 bin 937 kişi ise yaralandı. 

Türkiye Cumhuriyeti böyle büyük bir afetle devlet ve millet olarak savaşırken, dünyada farklı konular konuşulmaya başlandı. Türk insanının geleceğini ve hayatını önemsemeyen yayın organları, şimdiden seçim hesaplarının peşine düştü. ABD ve Avrupa'da yayın yapan birçok medya unsuru yaşanan büyük deprem ve ölümlerin seçimler üzerinde nasıl bir etki oluşturacağını yazmaya başladı.

ABD: AL MONİTOR

ABD'de yayın yapan Al Monitor gazetesi "Türkiye'nin öldürücü depremleri ülkenin siyasetini nasıl etkileyecek?" başlığıyla yaptığı haberde, 14 Mayıs 2023'te yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğinin merak konusu olduğunu yazdı. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popülaritesinin arttığı ve siyasi hayatında büyük etkisinin olduğu söylenen haberde, önümüzdeki günlerin Erdoğan için çok önemli olduğu belirtildi. Gazete haberinde "Pazartesi günü yaşanan felaketin boyutu, Erdoğan'ın bile bu kez boyunu aşmış olabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

ABD: THE NEW YORK TİMES

Deprem sonrası seçimleri ele alan bir diğer ABD gazetesi The New York Times oldu. Gazete "Erdoğan'ın seçim umutları deprem sonrasındaki sürece bağlı olabilir" başlıklı haberinde "Türkiye'deki yıkıcı deprem, mayıs ayında yapılacak ve ülkeyi yeniden şekillendirebilecek seçime aylar kala siyasi geleceği için mücadele eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için önemli bir sınav teşkil ediyor" ifadelerine yer verdi. 

Erdoğan'ın 1999 depreminden sonra çıkan krizle iktidara geldiğiniz yazan The New York Times, deprem bölgesinde ilan edilen 3 aylık OHAL'in 14 Mayıs seçim tarihinden kısa bir süre önce sona ereceğine dikkat çekti. 


İNGİLTERE: REUTERS

Geçtiğimiz ay Türkiye'de verdiği bir iş ilanında 'Erdoğan düşmanı gazeteci' aradığını açık açık şartlarına yazan İngiltere basınından Reuters'ta seçim hesapları yapmaktan kaçınmadı. "Türkiye'nin depreme verdiği tepki Erdoğan için zorlu seçimi şekillendirebilir" başlığıyla yayınladığı haberinde, deprem sonrası 14 Mayıs seçimlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarındaki en zor seçim olacağını iddia etti. 

Depremin Türkiye ekonomisine darbe vuracağını yazan Reuters, hükümetin depreme müdahalesinin tarafsız seçmenleri etkileyebileceğini belirtti. 

ALMANYA: FRANKFURTER RUNDSCHAU İNTERNET

Türkiye'de yaşanan büyük felaketi değil de, 14 Mayıs'taki seçimleri konu edinen bir diğer medya organı ise Frankfurter Rundschau-İnternet oldu. Almanya'da yayın yapan internet sitesi, "Türkiye seçimleri olanağanüstü hal nedeniyle iptal edilebilir" başlıklı haberinde "Seçimlerin gerçekten yapılıp yapılmayacağını önümüzdeki haftaların göstereceğini söyleyen Türkiye uzmanı, "Erdoğan, 2-3 hafta içinde ülkedeki havanın nasıl olduğunu görecek. Eğer hava kötüyse ve oy oranları düşükse, muhtemelen 14 Mayıs'taki seçimleri iptal edecek.” ifadelerini kullandı. 

ALMANYA: REDAKTİONSNETZWERK DEUTSCHLAND

Almanya'da yayın yapan Redaktionsnetzwerk Deutschland isimli gazete de "Siyasi sonuçları olabilecek bir depremle mi karşı karşıyayız?" başlıklı haberinde "Meydana gelen doğal afet, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde siyasi bir etkiye de sahip olabilir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'ü bir zafer yılı olarak hesapladığı söylenen haberde, "Ancak şimdi yıldönümü yılı, ülkenin yakın tarihindeki en kötü felaketlerden birinin gölgesinde kalıyor. GerdHöhler, analizinde felaketin Erdoğan için de sonuçları olabileceğinden şüpheleniyor." dedi.

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 123
  • Zehni 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı düşmanlar bizim iç işlerine ne kadar karisirsaniz millet erdogana daha çok sahip çıkar cumhur ittifakına daha çok oy verir hıristiyanlar bizim için yüz yıl önceki düşmandır bugün de aynıdır
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Secimler 3 ay ertelenmeli önce yaralar sarilmali ohal var depremden dolayi
    Cevapla
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    millet can veriyor Siyasetin zamanı değil ! ölen tek bir canın kim gelse hesabını veremezzz !!!
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve batı algı operasyonu yapıp milletimizi yönlendirmeye çalışıyor. Böyle bir günde bile İçimizdeki sorumsuz ne yaptıklarını bilmeyen maşa olarak kendilerini kullandıranlar varken dışarıya ne diyelim. Düşmanı dışarıda değil içeride arayalım.
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin bir hesabı varda Yaradan'ında hesabı var göreceğiz bakalım inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Milyonları gözü Beştepe'de! Erdoğan başkanlığında kritik toplantı başladı...
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti