Türksat TKGS sistemi ile uydu frekanslarının güncellenmesi

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, çoklu TKGS sıralama listeleri yerine Türksat’ın uygulamasının tüm TV ve uydu alıcı cihazlarında kullanılmasının izleyici açısından kolaylık sağlayacağını söyledi.

Türksat TKGS sistemi ile uydu frekanslarının güncellenmesi
Türksat TKGS sistemi ile uydu frekanslarının güncellenmesi
GİRİŞ 06.03.2023 14:50 GÜNCELLEME 06.03.2023 15:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TKGS, Türksat Kanal Güncelleme Sistemi ,2013 yılında Türksat A.Ş.’nin, hizmete sunduğu bu sistemle uydu yayıncılarının yayınlarında yapacağı uydu transmisyon  parametrelerini değiştirdiğinde yayınları uydudan izleyenlerin bu değişiklikleri ayarlama zahmetine girmeden otomatik olarak uydu alıcılarında güncellenmesini sağlayan faydalı bir sistem.

Zaman içinde teknolojide meydana gelen değişim ve değişiklikler sonucunda yayın kuruluşlarının transmisyon parametrelerini değiştirmesi kimi zaman zorunlu hale gelebilmektedir.

Muzaffer Şafak

Başlıca değişiklikler olarak, merkez frekanslarını değiştirmek , band genişlikleri azaltmak yada büyütmek, yayın alanlarını batı yada doğu kapsaması olarak değiştirmek, çözünürlüklerini yükseltmek, SD den HD’ye veya  4K formatlarına geçmek yada birden çok yayınları Mux olarak birleştirmek olarak ana başlıklarıyla özetleyebiliriz.

Uydu transmisyonunda yapılacak her teknik değişiklikte izleyicilerin uydu alıcılarında bu değişikliğe karşılık gelecek ayarları yapmak zorunda kalmaktadır. Her uydu alıcı cihazının farklı menüleri ve ayar prosedürlerinin olması nedeniyle bu ayar işleminin son kullanıcıların yapabilmesi kimi zaman zor olmaktadır.

Bu ayar sırasında bir kanalın ayarlarını değiştirme sırasında  diğer kanalların ayarlarının bozulması yada tümden silinmesi ortaya çıkabilmektedir. Bu durumu yaşamamak için izleyiciler uydu sistem kurucu firmalardan bu işlemi ücreti karşılığında yaptırması ilave maddi külfet olmaktadır.

Diğer yandan yayıncı kuruluş içinde bu durum sorun oluşturmaktadır. Yayıncı tarafından yayın parametrelerinin değiştirmesi neticesinde bazı izleyiciler alıcıların bu değişikliği ‘bozarım ‘endişesiyle uydu alıcılarını ayarlamaktan kaçınması sonucunda yayıncının bu izleyicileri kaybetme sorunu ortaya çıkmaktadır.

Geçmişte Türksat’ın zorunlu operasyonel ve gerekli olan uydu değişikliklerinde tüm transponder frekanslarını değişmesi ve izleyicilerin uydu alıcılarını yeni frekanslara ayarlarken yaşadıkları  çeşitli sorunlar nedeniyle yayın kuruluşları uzun süre reyting kayıpları yaşamıştır. Bu nedenlerle TKGS sistemi tüm ayar sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.

İzleyici ve Yayıncı için meydana gelebilecek bu tür  olumsuzlukları aşmak için Türksat 2013 yılında isabetli bir karar vererek TKGS kanal  güncelleme ve sıralama sistemini hayata geçirmesi özellikle izleyici  ve yayıncının sorunlarını en aza indirmiştir.

Uydu alıcılarında ,Smart TV panel alıcılarında, kullanılan ve uyumlu üretilen TKGS sistem güncellenmesi kullanıcının ayar yapmaksızın otomatik olarak sürekli olarak yapması ile  çıkabilecek tüm ayar  sorunlarını ortadan kaldırmıştır.

Halihazırda piyasada satılan imal edilen uydu alıcıları Embedded TV panelleri ve diğer set üstü kutularının tamamında standart olarak yer almakla birlikte, sistemin yaygınlaşması için sektördeki imalatçı firmalar ve ithal edilen tüm cihazlarda standart olarak TKGS sisteminin yüklü hale getirilmesi, çoklu TKGS sıralama listeleri yerine Türksat’ın uygulamasının tüm TV ve uydu alıcı cihazlarında kullanılması izleyici açısından da kolaylık sağlayacaktır.  

TKGS sıralama listesinin, Türksat ve Sanayii bakanlığının gerekli önlemleri ve teşvik edici tedbirleri alması sistemin başarısını arttıracağını düşünüyoruz.

TUYAD İş İnsanları Derneğinin 2022 yılında yayımladığı raporunda yer alan araştırma sonuçlarına göre;

Türkiye’de imal ve ithal edilen toplam set üstü kutusu miktarı, 5.3 milyon adet. Bu sayının 2.2 milyon adedi iç piyasada satıldığını,

Bu sayının 1.7 milyonu HD özellikli,  400 bin adedi SD olarak piyasaya sunulmuş ve bunların 2.2 milyon adedi  TKGS’li olarak imal edildiğini,  tüm TV ve uydu alıcılarının % 86 oranında TKGS yazılımlı ve özellikli olduğunu öğreniyoruz.

Bu veriler ışığında TKGS sisteminin imalat sektörü , izleyiciler ve yayıncılar için de kıymetli buluyoruz.

TV yayınlarında olduğu gibi Radyo yayınlarında da benzer uydu  frekans güncellemelerinin otomatik olarak yapıldığını söylemeliyiz.

Sonuç olarak izleyici ve dinleyicilerin yayınları izleme kolaylığını ve konforunu sağlaması açısında TKGS sisteminin daha da yaygınlaşmasını umuyoruz.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 2
  • Tamer 1 yıl önce Şikayet Et
    O dert bendede oldu 3 kez tövbe
    Cevapla
  • zahter 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi de güncelleme aldığında kanal sıralaması değişiyor. Bir kere denedim. Daha tövbe ettim, hemen kapattım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap