CHP'li isim muhalif TV kanallarına isyan etti: Bizi körleştiriyorlar!

CHP'li eski RTÜK üyesi Faruk Bildirici, muhalif medyanın kendi izleyicisini dış haberlere yer vermeyecek 'körleştirdiğini' ve vizyonunu daralttığını yazdı.

GİRİŞ 10.06.2023 16:17 GÜNCELLEME 10.06.2023 17:52
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarı dünya çapında bir vizyon ortaya koyarken CHP'li eski RTÜK üyesi Faruk Bildirici, muhalif medyanın kendi izleyicisinin vizyonunu daralttığını ve dünya haberlerine yer vermeyerek körleştirdiğini ifade etti. 

MUHALİF MEDYAYA ELEŞTİRİ YAĞMURU: BİZİ KÖRLEŞTİRİYOR

Kendi internet sitesinde "Muhalif TV'lerin haber bültenleri dünyaya kapalı" başlıklı bir yazı kaleme alan Faruk Bildirici, muhalif TV kanallarını eleştiri yağmuruna tuttu.

Muhalif izleyiciyi iç politikaya hapsedildiğini yazan Bildirici, "Bizi körleştiriyorlar, vizyonumuzu daraltıyorlar" şeklinde tepki gösterdi.

3 GÜNLÜK GÖZLEMİNİ AKTARDI

"Muhalif televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde dış haberlerin yok denecek kadar az olması dikkatimi çekiyordu. Emin olmak için hafta içinde rastgele seçtiğim üç akşam ekran başına oturdum; muhalif televizyon kanallarının ana haber bültenlerini izledim." ifadesinde bulunan Bildirici, Flash Haber, FOX TV, Halk TV, KRT, Sözcü, Tele 1, TV 5 ve internetten yayın yapan Artı TV ile ilgili 3 günlük gözlemini yazdı. 

Muhalif medyayı irdeleyen Bildirici, yaptığı gözlemlerini şu şekilde aktardı:

FOX TV dışındakiler haber kanalı oldukları için gün boyu haber veriyorlar; ana haber süreleri de bir ila iki saat arasında değişiyor. Artı TV, Halk TV, Tele 1 ve KRT TV’de ana haber bültenleri her gün saat 18.00’de başlayıp 20.00 sıralarında bitiyor. FOX TV bir saat sürüyor, Sözcü TV ve TV 5’te ise haberler 19.00’da başlayıp iki saat kadar sürüyor. Flash TV’de ise haberler üç saate kadar uzuyor. İzlediğim üç gün boyunca bu kanallarda yayımlanan dış haberler şöyleydi:

1. gün    

5 Haziran Pazartesi günü FOX TV, Flash TV ve KRT TV’nin bültenlerinde hiç dış haber yoktu. Sözcü TV’deki bir saatlik bültende dış dünyadan sadece “ABD’li kadın yapay zeka ile oluşturduğu Türk erkeği ile evlendi” diye kısa bir haber verildi.

TV 5’te haber bülteninin sonunda sadece ABD ile Çin arasında Pasifik’te yaşanan gerginlik kısaca haber yapıldı. Tele 1, bültenin son iki dakikasında Kırgızistan’da Cumhurbaşkanına yönelik darbe girişimi ve Polonya’da yüzbinlerin katıldığı protesto eylemini özetleyip geçti. Halk TV’de de son üç dakika içinde Kırgızistan’da darbe girişimi, Polonya’daki protesto yürüyüşü ve Afganistan’da 80 kız öğrencinin zehirlenmesi kısaca aktarıldı.

Dış haberleri ayrıntılı olarak veren tek muhalif TV kanalı Artı TV’ydi. Bu kanalda İran’ın Riyad büyükelçiliğinin açılması, Haiti’de sel felaketi, Pasifik’te Çin gemilerinin ABD gemilerine tehlikeli manevraları, Polonya’da yüz binlerin katıldığı protesto eylemi ve Yunanistan’da seçim kampanyası haberleri yayımlandı.

Türkiye’deki muhalif kanallar ilgi göstermese de aslında o gün dünya medyasının gündeminde Hindistan’da 288 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası da vardı.

2. gün

7 Haziran Çarşamba günü KRT TV’de diğer ülkelerden hiç haber yoktu. FOX TV ve Halk TV sadece Fransa’daki emeklilik yaşıyla ilgili protesto eylemlerini haber yaptı.  TV 5, Fransa’daki eylemin yanı sıra Ukrayna’da bir barajın vurulmasını aktardı. Tele 1, Fransa ve Ukrayna’ya ilaveten Kanada’daki orman yangınlarını haberleştirdi.

Flash Haber, sadece Türk askerinin Kosova’da nasıl karşılandığını, Sözcü TV ise Fransız futbolcu Benzema’nın S. Arabistan’a gidişini yayımladı.

Yine en çok dış haber yayımlayan kanal, Artı TV'ydi. Ukrayna’da barajın vurulması, İran’ın yeni füze tanıtımı, Papa’nın hastaneye kaldırılması, uzay çöplüğüne karşı ahşap uydu projesi, İngiltere’de zayıflama iğnesine onay hazırlığı haberlerini yayımladılar.

3. gün

8 Haziran Perşembe günü TV 5 sadece İsrail askerlerinin Ramallah’taki saldırısını, FOX TV ve Flash Haber ise sadece Kanada’daki orman yangınının NewYork’u dumana boğmasını haber yaptı. KRT’de dünyadan haber yoktu.

Halk TV ve Tele1’de dış haber yine bültenin sonundaydı ama sayıca daha fazlaydı. Tele 1, Kanada’daki orman yangının yanı sıra Ukrayna’daki barajın yıkılması ve Meksika’daki deprem yardımı skandalını, İngiltere’nin göçmen fonundan Türkiye’ye 3 milyon sterlin verilmesini haberleştirdi. Halk TV ise bu haberlere ilaveten IŞID’in kaçırdığı altı Ezidi kadının kurtarılması ve Picasso’nun sevgilisi olarak tanınan ressam Françoise Gilot’un ölümü hakkında haberleri de kısaca yayımladı. Sözcü TV, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’yi ihraç sürecini başlatmasını, Fransa’daki bıçaklı saldırıyı, Messi’nin, S. Arabistan’ı değil ABD’yi seçmesini haber yaptı.

Artı TV yine en çok ve en geniş dış haber yayımlayan televizyon kanalıydı. Almanya’da aşırı sağın yükselişi, IŞİD’in kaçırdığı 6 Ezidi kadının kurtarılması, Papa’nın ameliyat olması, Hawai’deki yanardağın faaliyete geçmesi, Avrupa Konseyi’nin Türkiye kararı, Ukrayna’daki savaş, Fransa’daki bıçaklı saldırı, İngiltere’den Türkiye’ye 3 milyon sterlin yardım, Kanada’daki orman yangını haberlerini yayımladı."

"İZLEYİCİ İÇ POLİTİKAYA HAPSEDİLİYOR"

Gözlemlerinin aktardıktan sonra dikkat çeken bir değerlendirmede bulunan Bildirici, muhalif izleyicinin iç politikaya hapsedildiğini kaydetti. Haber bültenlerinin haber şovuna dönüştürüldüğünü belirten Bildirici, gözlemlediği 8 muhalif kanalın Türkiye'yi ilgilendiren dış haberlere hemen hemen hiçbir şekilde yer vermediğine değindi.

Bildirici, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: 

"Üç gün boyunca izlediğim ana haber bültenlerinde sadece Artı TV'nin dış haberleri çeşitlendirerek ve ayrıntılı olarak yayımladığını söyleyebilirim. KRT’de dış haber hiç yok, Flash Haber ve FOX’ta da çok az. Halk TV, Sözcü TV, TV 5 ve Tele 1’de diğerlerine göre biraz daha fazla olsa da genellikle bülten sonlarında birkaç dakikaya sıkıştırılarak geçiştiriliyor bu haberler. Toplam olarak bakıldığında Artı TV dışındaki muhalif kanallardaki dış haberlerin son derece yetersiz olduğunu söylemek mümkün.

Elbette haber kanallarının gündüz yayımlanan bültenlerinde dünyadaki gelişmelere bir ölçüde yer veriliyor olabilir. Onları izleme olanağım olmadı ama ana haber bülteninin bir TV kanalının haberciliğe bakışını görmek açısından yeterli fikir vereceği kanısındayım.

Muhalif televizyonlarda dünya haberlerinin çok az olmasında muhtemelen olanaklarının kıtlığı, yeterli uzman eleman olmayışı da etkili olabilir. Ama dijital çağda onu aşmanın da yollarının olduğunu biliyoruz. 

Eskiden tek kanallı TV çağında bile TRT’nin haber bültenlerinin bir bölümü mutlaka dış haberlere ayrılırdı; dünyadan gelişmelerin aktarıldığı özel programlar yapılırdı. M. Ali Birand’ın 32. Gün’ü ağırlıklı olarak diğer ülkelerde olup bitenleri dosyalar halinde aktarır; izleyiciye dünyadan pencere açardı. Özel televizyonların kurulmasından sonra da uzun süre bu tür haber ve programlar devam etti ama yıllar içinde giderek azaldı.

"HABER BÜLTENLERİ 'HABER ŞOVU'NA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ DURUMDA"

Muhalif kanalların haberciliği de bu yoldan ilerledi; dünyaya gözlerini, kulaklarını kapattı. Şimdi artık bu TV’ler, birbirine öykünerek, haber bültenlerinde sunucuların haberlerden çok kişisel görüş ve yorumlarına yer veriyor. Sunucular, haber ile ilgili olsa da olmasa da izleyicilerin sosyal medya üzerinden gönderdikleri mesajları okuyup yorumluyor, bunlarla dakikalar geçiriyor. Haber bültenleri bir tür haber şovuna dönmüş durumda.

Muhalif televizyonların tümünün haber bültenleri iç politika odaklı. Politik gelişmelerden kalan zamanda ekonomik gelişmeler ve çarşı pazar söyleşileri de uzun uzun aktarılıyor. Sosyal gelişmeler, sanat ve bilimle ilgili etkinlikler de göreli olarak çok az ekrana getiriliyor.

"TÜRKİYE'Yİ YAKINDA İLGİLENDİREN GELİŞMELER AKTARILMIYOR"

Komşu ülkelerde Türkiye’yi yakından ilgilendiren olaylar, hatta ülkemizdeki siyasi gelişmeler açısından önemli deneyimler içeren gelişmeler bile izlenmiyor, aktarılmıyor. Dış haberlerin aktarılmaması, izleyicinin de iç politikanın vıdı vıdılarına hapsedilmesi, dünyadan habersiz bırakılmaları sonucunu doğuruyor.

İzleyicisiyle, gazetecisiyle körleşiyoruz, vizyonumuz daralıyor. Bu yoldan bir an önce dönmekte yarar var, lütfen…"

__________________________

HULUSİ AKAR'DAN ERDOĞAN'IN CESARET VEREN VİZYONU

Seçim öncesi katıldığı bir programı anlatan eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ile bir anısını paylaştı. Erdoğan'ın ülke menfaatleri için cesaret veren vizyonuyla attığı cesur adımları anlatan Akar " Bir gün dedi ki Cumhurbaşkanımız, 'Biz şunları şunları yapalım' dedi. Dediği şeyler büyük, çok büyük. 'Efendim oraya girmeyelim' dedim. NATO, BM, diğer devletler vesaire... Yani iş büyüyecek’ deyince, kulağıma eğilerek dedi ki, 'Paşa merak etme, Allah bizimle!'" diye konuşmuştu.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 55
  • Yasar 10 ay önce Şikayet Et
    Onkar haber vermiyorlar beyin yıkama operasyonu yapıyorlar chpli gençliğe bakınca anlaşılıyor zaten.
    Cevapla
  • Taner Yıldız 10 ay önce Şikayet Et
    Türkiye de son 4 yılda Ağır Depresyon geçirenlerin yüzde 70 inin Halk TV , sözcü ve Tele 1 izleyicisi olduğu araştırması gündemde, sürekli yalan haber, sürekli karamsar haberler, Kaos çığırtkanlığı....
    Cevapla
  • İzmir 10 ay önce Şikayet Et
    Bu bir bahane değil. Dünyadan haber almak istiyorlarsa ellerinde telefon var girip baksınlar. Yüzlerce kanal var girip gündeme baksınlar ama onlar işine gelen haberleri dinlemeyi sevdikleri için 3 maymunu oynamaya bayılıyor.
    Cevapla
  • Sucu Ramis 10 ay önce Şikayet Et
    Evet ben bütün bu yönlü kanalları siliyorum ve iptal edip rahat ediyorum. Ha birde çocuklarımın geleceği için acun kanallarından uzak tutmaya çalıșıyorum. Bir tavsiye size
    Cevapla
  • Sezgin 10 ay önce Şikayet Et
    Trt haber a haber haber türk ntv tv net ülke tv akit tv cnntürk haber global.. hepsini sırayla dolaşıyorum güzel haberler ve tartışma programları oluyor /trt belgesel de bu kanalların arasında gerçek manada belgesel takipçisi olmak istiyorsanız bu kanalı ön sıralara getirmelisiniz 3 tane de dini kanal var semerkand lalegül diyanet çifçi tv agro tv onlara da bakıyorum trt kanal7 beyaz tv
    Cevapla
  • Hakan 10 ay önce Şikayet Et
    Sonra da trt yi niye izliyorlar dersiniz :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor