RTÜK'ten eşcinsel yayın yapan platformlara ceza yağmuru!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki toplumsal ve kültürel değerler ile Türk aile yapısına aykırı yapımlar için üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

GİRİŞ 26.07.2023 21:25 GÜNCELLEME 27.07.2023 11:23
Bu Habere 192 Yorum Yapılmış

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, üst kurul toplantısında, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında yayımlanan içeriklere ilişkin izleme raporları görüşüldü.

"AİLENİN KORUNMASI İLKESİNE AYKIRI OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR"

Netflix'in "Anne+" isimli yapımına ilişkin raporda, "Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta 'sağlıklı' olarak tanımlanması, ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir" tespiti yer aldı.

Rapordaki tespitleri haklı bulan RTÜK, yayıncı platform hakkında üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı verdi.

Netflix'in "Elite+" isimli yapımında da "Yayın hizmetleri, ... toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmünün ihlal edildiği kararlaştırıldı.

DİSNEY+ VE AMAZON PRİME VİDEO RAPORLARA GİRDİ 

Disney+'ta yayımlanan "Love, Victor" dizisinin bir bölümünde "toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar" bulunması nedeniyle RTÜK, üst sınırdan idari para cezası kararı aldı.

Amazon Prime Video'ya da "Modern Love" isimli yapımda "toplumun manevi değerleri ve ailenin korunması" ilkesine aykırı diyaloglar olmasından dolayı üst sınırdan idari para cezası uygulandı.

Mubi platformunda yer alan "Liseli" ve "Ateşli Oda" adlı filmlerde müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi. Blu TV'nin "The Book of Queer" isimli dizisi ile Bein Movies Stars'da yayımlanan "Lost Highway" isimli yabancı filmin de 6112 sayılı Kanun'daki yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği belirlendi.

Söz konusu yapımlar dolayısıyla üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Virgin Radyo'da "Mesut Süre ile Rabarba" isimli programda, çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları yayıncılık ilkelerine aykırı bulan RTÜK, yayıncı kuruluşa üst sınırdan idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

EYLÜL AYINDA TOPLANTI YAPILACAK 

Öte yandan RTÜK, Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü gibi hassas konularla alakalı yayın politikaları noktasında, dijital internet platformu yayıncılarıyla eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesine karar verdi.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 192
  • YILDIRIM 11 ay önce Şikayet Et
    Para cezası bunları durdurmaya yetmez, zira kesilecek cezalardan kat be kat fazlasını kazanıyorlar bu yayınlarında. Adamlar bunu para için de yapmıyor zaten, maksatları bir ulusu yok etmek ve kendisine köleleştirmektir. Hedefleri büyük olunca bunu önleyecek cezanın da büyük olması gerek. Mesela yayın durdurma ve devamında yayın lisansını iptali etmek gibi.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    kanal kapatma ve kanal başı 500 milyon ceza kesınkı birdaha kendilerine gelemesinler ozaman bak birdaha yapıyorlarmı
    Cevapla
  • İbrahim 11 ay önce Şikayet Et
    Bence haber içeriğinde engellenen film örneklerinin adlarını yapmasaydınız. Onlar için reklam oluşturuluyor
    Cevapla
  • kenan 11 ay önce Şikayet Et
    kanalı değiştirmeyi istemeyen/düşünmeyen tipi tipler ona buna karşı konuşuyor. o kadar rahatsız olanın evinde ne işi var o kanalın ;) tek tip içerik üretmeleri konusunda baskı yapacağına izleme arkadaşım.
    Cevapla
  • ismail 11 ay önce Şikayet Et
    o zman uyuşturucu eroin kakoin vs de serbest olmalı değilmi sebeb olarakda içme kardeşim diyelim
    Cevapla
  • Aytek 11 ay önce Şikayet Et
    Tekrarında yayın izinleri iptal edilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD halkına hakaretler savurmuştu! Trump'tan, Netanyahu'ya tepki çeken karşılama
Son ses PKK propaganda şarkısı açarak yolda ilerleyen kadına tepki