Cumhuriyet ortağı meğer kimlermiş
Cumhuriyet gazetesinin ortaklık yapısının gösterildiğinin aksine karmaşık bir yapıda olduğu ortaya çıktı. Medya patronlarının yanı sıra kimler var?:
Dinçer GÖKÇE'nin haberi
Cumhuriyet Gazetesi, bugün Türkiye medyasında, nerede ise tüm medya patronlarının hissesi bulunduğu bir gazete olarak da dikkat çekiyor. Son Ergenekon operasyonu ile tutuklanan Gürbüz Çapan'ın kardeşi İşadamı Günay Çapan’ın yüzde 10 ile ortak olduğu, Karamehmet ve Doğan Grubu’nun da elinde hissesini bulundurduğu Cumhuriyet Gazetesi’nde en büyük pay sahibi ise işadamı Turgay Ciner. Zira Ciner'in payı yüzde 20.
85 yaşını geride bırakacak olan ve bugün Türkiye'nin önde gelen medya patronlarının ortaklığı bulunan Cumhuriyet Gazetesi, 1991'de yaşadığı üçüncü ve en önemli 'iç depremden' sonra bir daha kendine gelemedi.
Yaşayabilmek ve Türkiye medyasındaki diğer gazetelerle baş başa mücadele edebilmek için holdingleşen Cumhuriyet Gazetesi, Yeni Gün Holding’in de finans sorununa çözüm bulamaması sebebiyle sermaye arayışını 'derin'leştirdi. Maliye eski bakanlarından Zekeriya Temizel’in de bir dönem gazete adına temasları sürdürdüğü iddia edilirken, Cumhuriyet, bugün Türkiye medyasında, nerede ise tüm medya patronlarının hissesi bulunduğu bir gazete olarak da dikkat çekiyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetimi, İlhan Selçuk’un başında bulunduğu Cumhuriyet Vakfı’nın elinde.
Gazetenin resmi danışmanı Emre Kongar’a göre Çapan ailesinden işadamı Günay Çapan’ın yüzde 20 ile ortak olduğu, Karamehmet ve Doğan Grubu’nun da elinde hissesini bulundurduğu Cumhuriyet Gazetesi’nde en büyük pay sahibi ise işadamı Turgay Ciner. Günay Çapan’ın ifadesiyle yüzde 60 gibi bir oranla Merkez Grubu Cumhuriyet’te söz sahibi.
Medya kuruluşları, gazeteler Türkiye’nin kara kutularıdır. Ancak böylesine önemli; bürokrasi, asker ve sivil toplum üzerinde eskiden de olsa etkileyici ve yönlendirici; yayın hayatı boyunca bazı olaylara angaje olduğu bilinen Cumhuriyet gibi bir gazete hakkında bugüne kadar sadece bir kitabın çıkmış olması da oldukça üzücü. Zira bir tek Emin Karaca "Cumhuriyet Olayı" adlı bir kitap yazmıştır.
CUMHURİYET'İN ORTAĞI MEDYA PATRONLARI VE ÖTEKİLER
www.ekoyol.com
-
tankoy oytun 17 yıl önce Şikayet Etben kocon da tesebbusu oldugunu duymustum. yani vehbi koc galiba alayım demis ama sonuc ne olmus tam bilmiyorum.buyuk sermaye sol gazetenin sahibi...ne kadar şık olabilir ki işte böyle...araştırılmalı.Beğen
-
MEHMET ALİ ATAMAN 17 yıl önce Şikayet EtMEDYA KARTELLİĞİ ÖNLENMELİ... Siyaseten devleti yöneten iktidarlar, hangi sermaye yapısı olursa olsun, Gazete ve TV'lerde aileler adına ortak ve sahip olabilme imkanı mutlaka çok ciddi biçimde sınırlandırılmalı. Bir sermaye sahibi en çok bir televizyon ve bir gazete sahibi olabilmeli. aile breyleri adına bile üçüncü bir yayın gurubundan bir liralık hisse sahibi olamamalı. medya şirketlerinin ortaklarının adı soyadı da mutlaka kamoyuna ve devlete bildirilmeli. Devleti yönetenler bunu mutlaka yasal olarak bir an önce sağlamalı..Beğen
-
Sivri Dilli 17 yıl önce Şikayet EtTESADÜF YA.... Birkaç gün önce aynı günün iki gazetesini aldım. Biri CUMHURİYET, diğeri ORTADOĞU! İkisinide okudum... Ancak ikisininde aynı şeyleri yazdığını gördüm. Ya Cumhuriyet sağcı, ya da ortadoğu solcu diye düşündüm ama... Biraz daha inceleyince gördüm ki, ikiside ırkçılık veya zümrecilik yapan, kendilerinden başka doğru olduğunu kabul etmeyen tuhaf gazeteler. HEM DE ÇOK TUHAF!Beğen
-
Yanyatan GENERAL 17 yıl önce Şikayet EtCUMHURİYET SOLCU BİR GAZETE OLSAYDI..... Tiraj komasına girermiydi? Uyanın beyler uyanın, Cumhuriyet sadece ve sadece darbeci sermayenin gazetesidir ve bu sermayede o gazeteyi kurtaramayacak!Beğen
-
SON NOKTA 17 yıl önce Şikayet EtCUMHURİYET SOL BİR GAZETE DEĞİL.... Cumhuriyet büyük patronların arzuları doğrultusunda yayın yapan, derin ilişkileri bol, gizli ABD'li, açık kapitalist, aslında faşist ve emperyalist karışımı garip bir gazetedir. Yer yüzünde başka bir örneği mevcut değildir.Beğen