Eurovision'u kazanan belli oldu! İsrail'e protestolar damga vurdu!

İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen 2025 Eurovision Şarkı Yarışması'nı Avusturya kazanırken, İsrail, Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım ve saldırılar nedeniyle finalde protesto edildi.

GİRİŞ 18.05.2025 07:21 GÜNCELLEME 18.05.2025 08:50
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Bu yıl Basel'in ev sahipliğinde 69'uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali 26 ülkenin katılımıyla yapıldı.

Sahneye 4'üncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, şarkısını seslendirdiği sırada seyircilerden yuhalama sesleri yükseldi, Filistin bayrakları açıldı.

Yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) canlı yayında yuhalama sesleri yerine alkış sesleri yayımladığı dikkati çekti.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, "İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar" ifadeleriyle şarkıcı Raphael'in protesto edildiği ve yarışma alanında açılan Filistin bayraklarını paylaştı.

İsviçre Yayın Kurumu'nun (SRG SSR) haberinde, İsrailli sanatçı Raphael'in performansının sonunda 2 kişinin bariyerleri aşarak sahneye ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

İsrail'i protesto edenlerin güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğu kaydedilen haberde, eylemcilerden birinin boya attığı ve 2 eylemcinin gözaltına alındığı ifade edildi.

AVUSTURYA KAZANDI

Eurovision Şarkı Yarışması'nın final gecesinde Norveç, Lüksemburg, Estonya, İsrail, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk sahne aldı.

Juri ve seyirci oyları sonucunda Avusturya temsilcisi JJ, "Wasted Love" isimli şarkısıyla 436 puan alarak birinci oldu.

İsrail 357 puanla ikinci olurken, Estonya 356 puanla üçüncü sırada yer aldı.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN GAZZE'YE DESTEK

İspanya devlet televizyonu RTVE de İspanyolca ve İngilizce, "İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet." yazılı bir mesaj yayımladı.

FİNAL ÖNCESİ GAZZE'YE DESTEK

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapan Basel'de, büyük final öncesi İsrail'in yarışmaya katılması ve Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım protesto edilmişti.

Kentteki Barfüsserplatz Meydanı'nda toplanan binlerce kişi İsrail'in yarışmaya katılmasına tepki göstererek, yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği'nden (EBU), İsrail'in bir daha katılmasına izin vermemesini talep etmişti.

Eylemciler, İsrail'in ihraç edilmemesi nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması'nı boykot çağrısında bulunmuştu.

Basel'de 13 Mayıs ve 15 Mayıs'ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'nın ilk ve ikinci yarı finali, İsrail karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Basel Belediye Binası önünde 11 Mayıs'ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'nın resmi açılış törenine, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi gösteriler damga vurmuştu.

Tören için belediye binası önünde toplanan binlerce kişilik kalabalık arasında çok sayıda Filistin destekçisi aktivist de yerini almıştı.

SANATÇILAR AYAKLANDI

Eurovision Şarkı Yarışması'na daha önce katılan birçok şarkıcı da dahil, 5 İskandinav ülkesinden 4 bin civarında müzisyen, sanatçı ve müzik sektörü çalışanı, bildiriyi imzaladı.

Bildiride, İsrail'in yarışmaya katılması, Gazze'de gerçekleştirdiği soykırımı aklama ve dikkatleri başka yöne çekme girişimi olarak nitelenerek kınandı.

İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri kitlesel olarak katletmesi ve aç bırakmasının yanı sıra Filistin'de 75 yıldır sürdürdüğü işgal ve apartheid politikalarına işaret edilen bildiride, "İsrail'in, Eurovision sahnesinde kamuoyundaki imajını parlatma fırsatına sahip olmaması ve böylece bunu insan hakları ihlallerini örtbas etmek ve sürdürmek için kullanmaması gerektiğini güçlü bir şekilde destekliyoruz." ifadesi kullanıldı.



'İKİYÜZLÜLÜK'

Bildiride, Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) İsrail'in yarışmaya katılmasına izin vermesi "ikiyüzlülük" olarak değerlendirilerek, bu yaklaşım kınandı.

EBU'nun şimdiye kadar İsrail'i yarışmadan ihraç kararı almadığı belirtilen bildiride, bu durumun, 2022'de Ukrayna ile savaşması nedeniyle hızla verilen Rusya'yı ihraç kararıyla tutarsız olduğu ve tam bir tezat oluşturduğu kaydedildi.

İsveç'in Malmö kentinde geçen yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan İsviçre'nin temsilcisi Nemo, İsrail'in bu yılki organizasyona katılmasına karşı olduğunu ve dışlanması çağrısını desteklediğini söylemişti.

Aralarında 2009'da Türkiye'yi Eurovision'da temsil eden Hadise Açıkgöz'ün de bulunduğu farklı ülkelerden 70'ten fazla eski yarışmacı, İsrail'in yarışmadan çıkarılması talebini EBU'ya ileten mektuba imza atmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • Hacivat 7 saat önce Şikayet Et
    Euro Vision bizi ilgilendirmiyor siyasi kararlar alan Eurovision güvenirlini yitirmis tek disi kalmis canavar
    Cevapla
  • Mustafa karaarslan 8 saat önce Şikayet Et
    Azerbeycandan israile 12 puan gitmesi çok üzdü yazıklar olsun ikinci oldular yazıklar olsun dünyaya
    Cevapla
  • hasan 9 saat önce Şikayet Et
    bu tür saçmalıklardan dolayı biz eurovizyonda yokuz.sukur. ne yabettik çok sey. ne kazandık hiç birsey
    Cevapla
  • Misafir 9 saat önce Şikayet Et
    organizasyonunu yapanlar siyonist zaten
    Cevapla
  • Hamza 10 saat önce Şikayet Et
    Chp nin korkup yapamadiğını yapmislar bravooo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'ın Libya planı iddiası! ABD'den son dakika açıklaması
MKE müthiş gelişmeyi duyurdu! PİRANA KİDA göreve hazır: Düşmanın üs bölgelerine sızacak