TRT'de sanatçısının kurum dışı ücret tarifesi
Özel radyo ve televizyonlar, kamu kurumları ile özel kuruluşlar, TRT'de görevli sanatçı, spiker ve topluluklara programlarında yer verdikleri takdirde kuruma daha az ücret ödeyecek.

TRT tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, sanatçıların kurum dışında görev aldıkları programlar için TRT'ye ödenecek saatlik ve günlük hizmet bedelinde dörtte bir oranında indirim yapıldı.
AA muhabirinin TRT Müzik Dairesi Başkanlığından aldığı bilgiye göre, 7 Kasımdan itibaren geçerli olan yeni düzenlemeyle ulusal televizyonlarda 30 dakika süreyle görev alan ses-saz solo sanatçısı için 1000, saz sanatçısı için 100, TRT Çoksesli Korosu için bin 750, TRT İstanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası için 2 bin 500 YTL bedel istenecek.
Yerel televizyonlar için bedeller ses-saz solo sanatçılarında 500, saz sanatçılarında 50, TRT Çoksesli Korosunda bin, TRT İstanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası'nda ise bin 250 YTL olarak belirlendi.
Ulusal radyolarda 60 dakika süreli yayında ses-saz solo sanatçısı için 500, saz sanatçısı için 50, TRT Çoksesli Korosu için bin, TRT İstanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası için bin 500 YTL bedel alınacak.
Yerel radyolarda ise bu bedel, ses-saz solo sanatçısı için 250, saz sanatçısı için 25, TRT Çoksesli Korosu için 500, TRT İstanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası için 750 YTL olarak saptandı.
Kamu kurum ve kuruluşlarının organizasyonlarında görev alacak ses-saz solo sanatçısı için 500, saz sanatçısı için 50, spiker için 250, teknik eleman için 150, TRT Çoksesli Korosu için bin 250, TRT istanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası için ise bin 250 YTL günlük hizmet bedeli öngörüldü.
Özel müteşebbis firmalar gibi gerçek ve tüzel kişiler için de ses-saz solo sanatçısı için bin, saz sanatçısı için 125, spiker için 375, teknik eleman için 250, TRT Çoksesli Korosu için 2 bin 500, TRT İstanbul Hafif Müzik Caz Orkestrası için ise 3 bin 750 YTL günlük hizmet bedeli alınacak.
Bu süreler aşıldığı takdirde, aşılan her birim süre, hizmet bedeli üzerinden yüzde 25 oranında artırımlı olarak uygulanacak.
Genel müdür, bu bedelleri yüzde 50 oranında artırmaya veya eksiltmeye yetkili olacak. Görevlendirilen personelin harcırah ve yol giderleri TRT tarafından karşılanacak. Hizmet bedelinin bu miktarı karşılayamaması durumunda, aradaki fark görevlendirme yapılacak gerçek veya tüzel kişiler tarafından ödenecek.
-''(ALIN, SİZE GÖNDERİYORUM) DEME ŞANSIMIZ YOK''-
TRT Müzik Dairesi Başkanı Deniz Çakmakoğlu, düzenlemeyle ilgili bilgi verirken, sanatçı, topluluk ve spikerlerin yasa gereği kurum dışı hizmetleri bir ücret karşılığında verdiklerini söyledi.
Çakmakoğlu, mesleklerine yıllarını veren TRT sanatçılarının 30 yılı aşkın süredir beklediği yönetmelik değişikliğinin Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Yapılan düzenlemenin ''değer paylaşımı'' anlamına geldiğini belirten Çakmakoğlu, TRT sanatçılarının kaliteleriyle sanat ortamını daha da zenginleştireceğine inandığını ifade etti.
Bu hizmetlerin ücretsiz gerçekleştirilmesinin yasa gereği mümkün olmadığını vurgulayan Çakmakoğlu, ''Yani, kuruluşlara, radyo ve televizyonlara, 'al bu sanatçımı hizmet olarak size gönderiyorum' deme şansımız yok'' dedi.
Bununla birlikte ülke tanıtımı, kültür ve güvenlikle ilgili konularda TRT'nin ücret alamayabileceğinin de düzenlendiğini aktaran Çakmakoğlu, ''Örneğin, Türkiye'ye bir devlet başkanı geliyor, burada etkinlik düzenlenecek, bunun için izin vermiş oluyorum. Mahalli de olursa kültürümüzü yaymak için bunu yapabiliyoruz'' diye konuştu. Çakmakoğlu, yeni düzenlemeyle ilgili şunları aktardı:
''TRT olarak uzun yıllardır kültür ve sanata katkıda bulunuyoruz. Bu hizmet bedeli de sanatçıyı kiraya vermek değildir. 1990, 2000'li yıllarda da alınıyordu. Rakamlar biraz daha düşük olsun istedik. Çünkü, bu bizim hizmetimizin, misyonumuzun gereğidir. Bu nedenle, hizmet bedellerinin tamamında dörtte bir oranında indirim yapıldı.
Hizmet bedelinin istisnaları da var. Örnek olarak, isim yapmış büyük firmalar var, diyelim ki programlarında İstiklal Marşımızın seslendirilmesi lazım veya kültürel bir çalışma yapacak. Böyle bir çalışma olduğunu düşündüğümüz zaman amatör koro, gençlik, çocuk korosu, ücrete girmiyor.''
-''BELEDİYELERDEN DE ALIYORUZ''
Sanatçıların kendi CD ve kliplerini tanıtmaları, sanatçı olarak röportaj verebilecekleri bir uygulamaya da imza attıklarını anlatan Çakmakoğlu, ''Burada yalnız ince bir ayrım var. Sanatçımız kendi CD'sini tanıtmak için bunu yapabiliyor. Ama, radyo ya da televizyon benim sanatçımdan istifade edip ona klip ve CD'si dışında program yaptırırsa bedel alınıyor'' dedi.
Kimi özel televizyon ve radyoların şimdiye kadar uygulanan hizmet bedelini yüksek bulduğunu ifade eden Çakmakoğlu, şunları kaydetti:
''Bazıları, ücreti fazla buluyor ya da arkadaşımızın tanıtmak istediği CD'sinden faydalanıp hizmet bedeli ödememe yoluna gitmek istiyor. Yasa gereği düzenleme böyle olduğundan hem biz ücretini alalım, hem de sanatçımız daha rahat gitsin istiyoruz. Yoksa kimseyi kiraya vermiyoruz. O yanlış bir düşüncedir.
Bu hizmet bedeli de kanun çerçevesinde alınıyor, buna da mecburuz. Ülke tanıtımı, kültür, milli eğitim ve güvenlik dışında herkesten, her kesimden istiyoruz. Belediyeler istiyorsa onlardan da alıyoruz. Bu düzenlemenin özü budur.''