Basın Konseyi'nde Asparagas haber depremi

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'in Hatay'dan Suriye'ye ambulansla silah taşındığını iddia etmesi üzerine Konsey içinde başlayan tartışma istifayla sonuçlandı. Fotoğraf uydurma çıkınca iki üye istifa etti.

GİRİŞ 19.09.2012 20:51 GÜNCELLEME 20.09.2012 14:51
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Daha önce Konsey Başkanı Birgit'e yönelik sert eleştiriler yönelten Yüksek Kurul üyeleri Dr. Gökmen Karadağ ile Genel Sekreter Dr. Hasan Sınar, konseyden istifa etti.

Hatay'daki gelişmeleri yerinde incelemek üzere geçtiğimiz hafta Antakya'ya giden Basın Konseyi yöneticileri, elde ettikleri bilgileri ve izlenimlerini düzenledikleri bir basın toplantısıyla açıklamışlardı.

FOTOĞRAF GÖSTERMİŞTİ

12 Eylül'de Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Yüksek Kurul üyeleriyle birlikte incelemelerde bulunduğu Hatay'da düzenlediği basın toplantısında, ellerinde Sağlık Bakanlığı'na ait ambulansla Özgür Suriye Ordusu'na silah taşındığını gösteren fotoğraf bulunduğunu açıklamıştı.

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Yüksek Kurul üyeleri Tufan Türenç, Turgut Kazan, Yalçın Büyükdağlı ve Oktay Huduti ile birlikte düzenlediği basın toplantısında cep telefonuyla çekilmiş bir ambulans fotoğrafı göstererek "Elimizde Türk Sağlık Bakanlığı'na ait ambulansla Özgür Suriye Ordusu'na silah taşındığını gösteren fotoğraf var. Hatay'da kurulu bulunan kamplarda kalan Özgür Suriye Ordusu mensuplarının gece kampta kalıp, gündüz savaşmak için Suriye tarafına geçtikleri duyumlarını aldık. İlk zamanlarda Türk tarafındaki makamların verdikleri desteklerin bugün itibariyle yavaşladığını öğrendik. Artık devletin Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik olarak bir yaptırım uygulamasının faydalı olacağını düşünüyorum" açıklamasını yapmıştı.

Ancak bu açıklama ve Birgit'in gösterdiği fotoğraf Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TV 8 İcra Kurulu üyesi Dr. Gökmen Karadağ tarafından eleştirilmiş, Karadağ, basın toplantısında gazetecilik hatası yapıldığını ileri sürmüştü.

Bu tartışmalar dün aylık toplantısını gerçekleştiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nda da sürdü. Toplantı sonrasında Yüksek Kurul üyeleri Dr. Gökmen Karadağ ile Genel Sekreter Dr. Hasan Sınar görevlerinden istifa ettiklerini açıkladılar.

KARADAĞ'IN İSTİFA AÇIKLAMASINDA BİRGİT'E SERT ELEŞTİRİ

Konsey içindeki tartışmanın fitilini ateşleyen isim olan Gökmen Karadağ istifasını duyurduğu açıklamada Orhan Birgit'e dönük eleştirilerine devam etti.

İşte Karadağ'ın o açıklaması:

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'in Hatay'daki basın toplantısında "Bize maalesef devletin sağlık ambulansları içerisinde silah taşındığını gösteren fotoğraflar verildi" diyerek gösterdiği fotoğrafın gerçek çıkmaması (sonradan kendisi de kabul etti) ve Yüksek Kurul üyesi olarak bunun telafisi için çabalarımın sonuç vermemesi üzerine bir metin kaleme almış ve kamuoyuyla paylaşmıştım.

O metindeki diğer detaylar bir yana "Sağlık Bakanlığı, Basın Konseyi'ne o fotoğraf beyanıyla ilgili şikayette bulunsa Konsey'in yaptırım kararı vermesi muhtemeldir. Böyle bir çelişkiyi hiçbir kurum kaldıramaz. Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun ve Sayın Başkan'ın bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte nasıl bir tavır takınacağı önem taşımaktadır. Bildiğim gazetecilik doğruları karşısında kayıtsız kalınması ya da konunun geçiştirilmesi durumunda Yüksek Kurul üyeliğimi gözden geçirmem kaçınılmaz olacaktır." demiştim. Basın Konseyi bugün bu gündemle toplandı. Toplantı sonunda bu durumun telafisi adına bir açıklama yapılması ya da bir adım atılması yönündeki teklifim oylamada çok az destek görüp reddedilmiştir. Bu konuda yaptığım çıkışla en tutarlı davranış şeklinin istifa olduğuna karar verdim. Hatay'da olup bitenlere duyarlılık gösterilmesi, soruşturulmayı hak eden iddiaların üzerine gidilmesi paylaştığım bir duygudur ama Konsey'in bunu kurumsal olarak yanlış bir iletişimle gerçekleştirdiğini düşünüyorum.

Saygılarımla
Dr. Gökmen Karadağ

SADULLAH ERGİN İDDİAYA SERT CEVAP VERMİŞTİ

CNN TÜRK'te "Aykırı Sorular"a konuk olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'da incelemelerde bulunan basın konseyi üyelerinin "Suriye'ye ambulanslarla silah taşınıyor" iddiasına sert tepki göstermişti. "Açıklama büyük bir sorumsuzluk örneği" diyen Ergin, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'in gösterdiği silah yüklü ambulans fotoğrafını da "absürt ve kurmaca" diye nitelemişti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'da ambulanslarla Suriye'ye silah taşınıyor iddialarına canlı yayında yanıt vermişti. Bakan Ergin, basın konseyi üyelerinin kanıt olarak sundukları fotoğrafı eleştirmişti.

Ergin, "Suriyelilerin olay çıkardığına dair bir tane vaka yok. Ben hesabı ödemiyorum git belediye başkanından, validen al diyen yok. Acımasız bir dezenformasyon (bilgi çarpıtma) var. Basın konseyi üyelerinin Hatay'la ilgili dile getirdiği konuşmalar var. Olayla hiç alakası olmayan absürt bir fotoğraf, ambulans içinde silahlar, havan topları, iple bağlanmış tabanca, mayın bağlanmış ambulansın tavanında sallanarak avize gibi gidiyor. Böyle bir silah taşıma yöntemi biliyor musunuz? Bunlar ya kurgulanmış ya da fotomontajdır." demişti.

HATAY VALİLİĞİ DE İDDİAYI YALANLAMIŞTI

Hatay Valiliği de Sağlık Bakanlığı'na ait ambulanslarla muhalif güçlerin biraraya geldiği Özgür Suriye Ordusu'na silah taşındığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Valiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, iddiaların incelendiği ve doğru olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, şöyle denilmişti:

"Daha önce benzer iddialarla ilgili Sağlık Bakanlığı hem de Valiliğimiz tarafından basın açıklaması ile iddiaların doğru olmadığı ifade edilmişti. Aynı iddiaların tekrarlanması üzerine konu bir kez daha incelenmiştir. 112 Komuta Kontrol Merkezinden çağrılara yönlendirilen tüm ambulanslar, güvenlik nedeniyle uydudan GPS sistemiyle (Araç Takip Sistemi) izlenmektedir. Sistem üzerinde yapılan tüm incelemeler neticesinde herhangi bir ambulansın kesinlikle sınır ihlali yapmadığı tespit edilmiştir. Ambulansla çalışan sağlık ekibimizin hukuken ve fiilen silah veya mühimmat taşımasının mümkün olamayacağı bellidir.

Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans olduğu söylenmesine rağmen, ambulansın Sağlık Bakanlığı'na ait olduğunu gösterir herhangi bir emare olmadığı gibi personelin üniforma renginin farklı oluşu da iddianın ciddiyet düzeyini göstermektedir. Fotoğrafta mühimmatla ilgili kısımda yer alan görüntülerdeki silahların boyutlarından ve fizik kurallarına uymayan duruşundan fotomontaj ve yerleştirme olduğu değerlendirilmektedir. Yerel Asya gazetesinde yer alan ifadesinde sayın Orhan Birgit, 'Bunun doğruluğunu iddia etmek doğru değil, fotoğraflar kurgu olabilir' demiştir. Bu tür iddialar, tek amacı insan sağlığını düşünmek ve büyük bir özveri içerisinde insanlık için hizmet etmekten başka çabası olmayan sağlık personeline yapılmış haksızlıktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • ög. 11 yıl önce Şikayet Et
    yuh olsun . bu kafada olanların bu memlekete yaptıkları kötülük,bazı masumlara attıkları iftiralar nezaman son bulacak.geçmişte nice alim insanı iftiralarla,bazı yalan yanlışkurgularla idam etmişler doymamışlar milletin gönül verdiği bir başbakanı aynı yalan dolanlarlaidam etmişler dahada doymamışlar hala iftirlara devam ediyorlar.yahu yarın birgün geberip gideceksiniz,hesap var heseap hiçmi düşünmezsiniz .tabiki iman yoksa aklınıza gelmez aslında fıtraten bari vardır bir hesap düşüncesi. hangi yalanlarla kendiniz kandırıyorsunuz ,vicdanınızı kandırıyorsunuz.sonra diyelimki silah taşındı gözleriniz görmüyormu binlerce çoluk ,çocuk katlediliyor.chp.zihniyeti ve bazı venzerleri suriyede işlenen cinayetleri değil katilin yannda her nedense .bazen bizlerisuçlarlar ayrımcılık yapıyorlar diye ayrımcılığın danikasını suriyenin sunni insanlarına bu zulmü reva gören zalimler yapıyor.
    Cevapla
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    tamam da bunlar türkiye vatandaşı değilmi türkiyeyi zora sokmaya hakları varmı ve yalancı damgası ile nasıl dolaşacaklar. ekibe bak basın konseyi başkanı orhan birgit, yüksek kurul üyeleri tufan türenç, turgut kazan, v.s . hadi türkiye böyle bir şey yaptı bunu kamuoyunda ifade etmek vatan hainliğidir. türkiyeyi başka ülkeler hakkında zora sokarlar. iran suriyeye destek oluyor. israil destek oluyor. kendi ülkelerinde bir adam çıkıp da şunlar şunları yapıyorlar silah gönderiyorlar diyormu. chp de aynı zihniyet bir ara sınırımızdaki mülteci kampalrını basmaya kalktılar burda kaçak komutanlara eğiitm veriyorlar diye. bu destek veriliyor da olabilir ama chp ve bu zihniyetler mezhepçiliklerini ülke menfaatlerinden önde tutuyorlar
    Cevapla
  • mustafa sabri islamoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    utanacak adam. utanacak yüz yok.mezhepçiler sırf özgür suriye ordusu sünni diye katil esed(fare) i destekliyor.kamplara çomak sokuyorlar.koalisyon olsaydı bu ülke ne hale gelecekti allahım
    Cevapla
  • behlüldane 11 yıl önce Şikayet Et
    yaşının adamı değil.. sizin şerrinizden allahım ülkemizi korusun..... bunca yaş yaşamış ama boşuna ..ici kin, intikam ,nefret dolu.. işte yeni bir chp zihniyetinin son örneği..bizim gibi saf vatandaşlar,bunların yazdığına nasıl inanacağız..dezenfarmasyona tam gaz devam...
    Cevapla
  • muhalif 11 yıl önce Şikayet Et
    oktay gitti orhan geldi. al birini vur ötekine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suikast düzenlenmişti! Başkan Erdoğan'dan son dakika Robert Fico açıklaması
İsrail medyası duyurdu! Türkiye dünyanın en kapsamlı adımını attı