Memurların 2021 YDS Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar?

2021 yılı ilk döneminde memurların yabancı dil tazminatı bir önceki yıla göre zamlandı. YDS sınavında belirlenen taban puanı alabilen memurlar maaşlarına ek yabancı dil tazminatı alabiliyorlar. Peki 2021 YDS tazminatına ne kadar?

Memurların 2021 YDS Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar?
Memurların 2021 YDS Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar?
GİRİŞ 11.03.2021 08:20 GÜNCELLEME 11.03.2021 08:20

YDS Sınavı, her sene ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi bir yabancı dil sınavıdır. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavında 70 ve üzeri puan alan devlet memurları, aldıkları puan ve yabancı dil bilgilerini görevleri sırasında kullanma durumlarına göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının, aylık katsayı ile çarpımından ortaya çıkan miktarda, her ay maaşlarına ilave olarak yabancı dil tazminatı almaktadırlar. 2021 Ocak zammıyla birlikte memurlara ödenen bordro kalemlerinden olan yabancı dil tazminat tutarı da artış gösterdi. 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olarak yabancı dil tazminatı da 3-13 TL aralığında değişen tutarlarda zamlandı.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına giren ve en az 70 üzerinde puan alanlar dil tazminatından faydalanabiliyor.

YDS PUAN SIRALAMASI

Yabancı Dil Tespit Sınavına girenlerden; 90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesinde, 80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde, 70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde, 60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde, 50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesinde değerlendiriliyor. A, B ve C seviyeleri için yabancı dil tazminatı maaşlara ekleniyor.

HANGİ YABANCI DİLLERE TAZMİNAT ÖDEMESİ YAPILIR?

Yönetmelipe göre; Personelin yabancı dil tazminatı alabilmesi için, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirlenmiş olan düzeylerde başarılı olmaları şarttır.

2021 YABANCI DİL (YDS) TAZMİNATI NE KADAR?

Yabancı Dil Bilgisinden Kurumlarınca Yararlanılan Personellerde;

  • YDS 96-100 Olanlar 197 TL

  • YDS 95-90 Olanlar 147 TL

  • YDS 89-80 Olanlar 98 TL

  • YDS 79-70 Olanlar 49 TL

Diğer Personellerde;

  • YDS 90-100 Olanlar 124 TL

  • YDS 89-80 Olanlar 82 TL

  • YDS 79-70 Olanlar 40 TL

YDS NEDİR?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) talimatı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ve ÜDS, KPDS, ve KPSS Yabancı Dil sınavlarının kaldırılmasının ardından bu sınavların yerini alan yabancı dil sınavıdır. YDS’de, yabancı dil bilgisini gramer, okuma, anlama ve kelime bilgisi açısından ölçen çoktan seçmeli test yöntemi uygulanır.

YDS sınavı senede 3 kez yapılmaktadır. İlk sınav “İlkbahar YDS Sınavı” (YDS/1), ikinci sınav ise “Sonbahar YDS Sınavı” (YDS/2), üçüncü sınav “Kış YDS Sınavı” (YDS/3) olarak geçmektedir.

YDS’YE KİMLER GİREBİLİR?

  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.

  • Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.

  • Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.

  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.

  • Kamu personeli olmak amacıyla KPSS'ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.

  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'