Ek gösterge sorunu çözülüyor: Emekli ve memur maaşlarına zam yapılacak! 3600 kimleri kapsayacak?

Emekli ve memurun ek gösterge sorunu TBMM’nin açılması ile nihayet çözüme kavuşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge meselesinin toplu sözleşme döneminde çözüleceğini söyledi. Peki ek gösterge kimleri kapsıyor? Ek gösterge sorunu ne zaman çözülecek?

Ek gösterge sorunu çözülüyor: Emekli ve memur maaşlarına zam yapılacak! 3600 kimleri kapsayacak?
Ek gösterge sorunu çözülüyor: Emekli ve memur maaşlarına zam yapılacak! 3600 kimleri kapsayacak?
GİRİŞ 20.08.2021 14:24 GÜNCELLEME 20.08.2021 14:24
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Uzun süredir sesini duyurmaya çalışan vatandaşların imdadına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yetişti. Bakan Bilgin, 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri sırasında gündeme getirdi ve 3600 meselesinin toplu sözleşme döneminde çözüleceğini söyledi. Vedat Bilgin’in bu açıklaması, 1.8 milyon memur ve emeklisi için de umut oldu. Peki 3600 ek gösterge kimleri kapsayacak?

Yıllardır Süren Ek Gösterge Sorunu Çözüme Kavuşacak

Ek gösterge konusu ilk kez de gündeme gelmiyor. 2018 ve 2019 yıllarında da 3600 ek gösterge sorununun çözümü için adımlar atıldı, görüşmeler başladı ancak sonuçsuz kaldı. Edinilen bilgiye göre yıllardır sürekli gündemde olan ve bir türlü de çözülemeyen 3600 ek gösterge sorunu yeni dönemde Meclis’in açılması ile çözüme kavuşacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müjdeyi Verdi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında yaptığı açıklamada, "Federasyonlarımızın verdiği bu teklife karşı biz de 3600 meselesinin bu sözleşme sürecinin içerisinde çözülmesi gerektiği görüşünü benimsiyoruz.

Bu çerçevede devlet bu sorunu çözmek konusunda, bu süreç içerisinde gerekli çalışmaları yapacak. Bu sözleşme ile bu meseleyi gündemimizin içindeki önemli bir sosyal mutabakat meselesi olarak görüyoruz" dedi.

Sendikalar ek göstergenin tüm kamu görevlilerini kapsamasını istiyor. Ancak daha önceki görüşmelerde öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri olmak üzere 4 meslek grubunda ek göstergelerin yükseltilmesi öngörülüyor.

Emekli Maaşları da Zamlanacak!

Ek gösterge artışı maaşları, emekli ikramiyesini ve emekli maaşını artıracak. Emeklilerin dul ve yetimleri de imkândan yararlanacak ve geçmişte emekli olan ve bundan sonra emekli olacak memurların maaşları artacak. Ancak gösterge durumuna göre memurdan memura farklılık gösterecek. Eğer düzenleme yapılırsa ikramiye ve maaşlara yüzde 20 oranında artış olarak yansıması bekleniyor. Gösterge artışı emekli ikramiyelerinde de 17 bin ila 27 bin lira arasında artış yaratacak.

Şunu da belirtelim, ek göstergenin 3000’den 3600’e çıkması ile emeklilik kesintisinden dolayı maaşlarda bir azalma yaşanacak olsa da buna karşılık emekli maaşı ikramiyesinde ciddi artış olacak.

30 Bin Liraya Varan Artış Olacak!

Düzenlemeden yaklaşık 1.8 milyon memurun yararlanması bekleniyor. Düzenleme ile memurların ek gösterge cetvelinin yeniden belirlenmesi öngörülüyor. Ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla birlikte 25 yıl hizmeti bulunan öğretmen, din görevlisi, hemşire, polis, idarecilerin ikramiyeleri yaklaşık 30-35 bin lira artacak.

Daha önce yapılan çalışmalarda düzenlemenin meslek gruplarına göre farlılık göstermeden bu grupları kapsayacak bir düzenleme yapılarak ek göstergenin yükseltilmesi yönünde olmuştu. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek.

Ek Gösterge Nedir?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile ,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı.

YORUMLAR 24
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorum Kimin umrunda
    Cevapla
  • Abdülhak 2 yıl önce Şikayet Et
    Görevini hakkıyla yapan eli öpülesi öğretmenlerimiz sağlık çalışanlarımız polislerimiz ve din görevlisi kardeşlerimiz bu farkı fazlası ile hak ediyor. Haklının hakkı daha fazla uzatılmadan sahibine teslim edilmeli. Vesselam.
    Cevapla
  • 25 Hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz kurum amirlerinin hiç mi hakkı yok... Onların işi kutsal amenna, ama bizleri de yok sayamazlar.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    tahsil farkı gözetmeksizin verilmeli yoksa kul hakkına girer bu iktidar.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Emredersiniz
    Cevapla
  • mersin33 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 EK GÖSTERGE belirli kesime verilipte diğer memurlara verilmezse, bu iş de mağdur olanlar 2. snıf memur statüsüne sokulmuş olmazmı.
    Cevapla
  • Selcuk 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 ile oyalanmayın. İşçiye verilen kadar zam memura da verilsin. İşçiye 600 tl sabit artı % 12+12 verdiler. Memura aynısı verilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'İki dakikalık muayene'ciler, sokağa çıkabilecek misiniz?
Ne Sergen Yalçın, ne Şenol Güneş, ne Nuri Şahin! Hasan Arat'tan teknik direktör açıklaması