Asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlar zamlı olarak ödenecek mi?

Emekli ve memur zamlarının konuşulmasının ardından asgari ücret rakamları da telaffuz edilmeye başlandı. Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrasında "Komisyon çalışmaları yarın sonuçlanacak" dedi. Peki asgari ücret Temmuz’da ne kadar olacak?

Asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlar zamlı olarak ödenecek mi?
Asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlar zamlı olarak ödenecek mi?
GİRİŞ 29.06.2022 19:04 GÜNCELLEME 29.06.2022 19:05

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, " Türkiye imkanlara sahip bir ülkedir. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en iyi araç asgari ücreti yeniden belirlemektir. 6.5 milyona yakın bir kesimi oluşturuyor. Onlarla sınırlı değil, onların üstünde maaş alanlarda da pozitif etki yapacaktır" dedi. İşte konuşulan yeni asgari ücret rakamları…

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 40 zam...En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 40 zam...

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU BUGÜN TOPLANDI!

Türkiye'de milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin liderliğinde toplandı. Bakan Bilgin komisyonun çalışmalarını yarın tamamlayacağını söyledi. Türkiye'de şirketlerin yüzde 137 oranında kâr ettiğini belirtti ve "Üretimde sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjonktürel yaşanan dalgaların negatif etkilerini ortadan kaldıracağız" dedi.

Bakan Bilgin "Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

İŞÇİ TARAFI ENFLASYON ORANINDA ZAM İSTİYOR!

İşçi tarafı 6 aylık enflasyonun dikkate alınmasını isterken, 5.500 liranın kırmızı çizgileri olduğunu dile getiriyor. Asgari ücretin 5 bin liranın altında olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor..

HAK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan, asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir zam yapmasını beklediklerini belirterek, toplu sözleşme sisteminde yer alan bütün işçilerin ücretlerinde de bu yönde düzenleme yapılmasını istedi.

Arslan, "Yaşanan yoğun fiyat hareketleri, hızlı zamlar, önü arkası belli olmayan her gün değişen etiketler, fiyatlar, ocak ayında büyük umutlarla belirlediğimiz asgari ücreti anlamsız hale getirdi" diye konuştu. Öte yandan TÜRK-İŞ'in araştırmasında, haziran ayında, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 6 bin 391 lira olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ’DA NE KADAR OLACAK?

Şu an asgari ücret net 4.250 TL brüt ise 5.004 TL. Brüt olan asgari ücret tutarından 700.56 TL SGK primi işçi payı, 50.04 TL de işsizlik sigortası primi işçi payı olmak üzere toplam 750.60 TL kesiliyor. 

İşveren ayrıca 775.62 TL SGK primi, 100.08 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 875.70 TL prim ödüyor. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 5.879.70 TL’ye ulaşıyor. Senaryoya göre ya devlet vergiden kısıp asgari ücretin yükünü işverenden alacak, ya da enflasyon oranında artış yapacak. 

Asgari ücrete zam senaryoları: 

  • Yüzde 20 artışla asgari ücret net 5.100 TL,

  • Yüzde 25 artışla asgari ücret net 5.312 TL,

  • Yüzde 30 artışla net 5.525 TL,

  • Yüzde 35 artışla da net 5.737 TL,

  • Yüzde 40 artışla da net 5.950 TL'ye yükselecek.

ZAMLI ASGARİ ÜCRET TEMMUZ’DA YATACAK MI?

Kanuna göre, yeni asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından geçerli olmak üzere uygulanıyor. Karar 30 Haziran’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanırsa yeni asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren uygulanacak. İşçiler, temmuz ayının sonunda artırılmış tutar üzerinden ücret alacaklar.

Komisyon kararının Resmi Gazete’de yayımlanması temmuz ayına kalırsa yeni tutar 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Ancak, sürpriz yaşanmaz ise hazırlıklar kararın 30 Haziran’a kadar yayımlanıp, 1 Temmuz’dan itibaren uygulanması yönünde.

İşçi priminde indirim kararı alınırsa kanun değişikliği gerekiyor. Kanun değişikliğinin temmuz ayında yapılması, yeni asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olmasına engel teşkil etmeyecek.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar