8 yıl sonra İran'a giden Putin'den sürpriz hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 yıl aradan sonra ilk kez İran’da bulunuyor. Putin, Dini Lider Hamaney'le görüştü.

8 yıl sonra İran'a giden Putin'den sürpriz hamle
8 yıl sonra İran'a giden Putin'den sürpriz hamle
GİRİŞ 23.11.2015 12:55 GÜNCELLEME 23.11.2015 17:43
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

İran'ın başkenti Tahran’da düzenlenen Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu (GECF) 3. Liderler Toplantısı için İran'a gelen Putin, İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

Doğalgaz İhracatçısı Ülkeler Zirvesi için İran'a bir günlüğüne giden Putin, İran'a uyguladıkları nükleer işbirliği ambargosunu da kaldırdıklarını açıkladı.

Bu kararla birlikte Rus firmaları, İran'ın nükleer reaktörlerindeki santrifüjlerin modernizasyonunda yardımcı olabilecek.

BATI'YI KIZDIRACAK HAMLE

Putin'in ziyareti sürerken S-300 füze sistemlerinin İran'a teslim edilme sürecinin başladığı da duyuruldu.

Bu hamlenin Batı'nın ciddi tepkisini çekmesi bekleniyor.

Kalabalık bir heyetle Hamaney'i ziyarete giden Putin, Hamaney'e bir de Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Bir gün sürecek ziyarette yapılacak görüşmelerin ana gündem maddelerinin birinin Suriye krizi olması da bekleniyor.

PUTİN'İN İRAN ZİYARETİ SÜRERKEN KRİTİK AÇIKLAMA: S-300 FÜZELERİNİN TESLİMAT SÜRECİ BAŞLADI

İran'ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Senai, S-300 füze sistemlerinin teslim edilme sürecinin başladığını açıkladı. 

İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, Senai, iki hafta önce Tahran ve Moskova tarafından imzalandığı duyurulan S-300 Hava Savunma Sistemi'nin sevkiyat anlaşmasına işaret ederek, "Yeni bir anlaşma imzalandı ve S-300'lerin teslim süreci de başladı" dedi.

Senai, 2010'da dönemin devlet başkanı Dimitry Medvedev'in "Batı'nın etkisi altında kalarak" S-300 sistemlerinin satışı konusundaki anlaşmayı iptal ettiğini hatırlatarak, "Rusya'da Batı'ya eğilimli bir devlet başkanı görevdeydi ve S-300 anlaşmasını iptal etti. Şu anda Rusya bu yaklaşımını düzeltti, yeni bir anlaşma imzalandı ve S-300'lerin teslim süreci de başladı" ifadelerini kullandı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşmış, ABD ve İsrail imzalanan anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası tahkim mahkemesine taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti. Tahran yönetimi de S-300'lerin teslim edilmesi halinde tahkimdeki davayı geri çekeceğini açıklamıştı.

Rus devlet teknoloji şirketi RosTec Genel Müdürü Sergey Çemezov da iki hafta önce Dubai'de düzenlenen "Dubai Airshow-2015" fuarında, İran ve Rusya arasında S-300'lerin Tahran'a teslim edilmesi için yeni bir anlaşma imzalandığını ve anlaşmanın yürürlüğe girdiğini duyurmuştu. 

Uçaklara ve balistik füzelere karşı etkili olan uzun menzilli S-300 hava savunma füzeleri, eski Rus teknolojisi ile üretilmesine rağmen halen dünyanın etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

YORUMLAR 61
  • Ertantanngmail 8 yıl önce Şikayet Et
    Nedense Türk insanının beynine körü körüne bir İran düşmanlığı kazılıyor. Acaba dünyamızın geleceğini planlayanlar kaç yıl sonra bizi İran'la savaştırmak istiyor?
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    ilginc olan su . gordugumuz el yazili bir kuran mervan zamnina ayid . sam valisi onu sultan selime vermis sonraki donemlerde osmanli padisahi onu iran'a hedye etmis iran'da kac yil sonra azerbaycan valisine vermis . simdi yenede iran'a hedye edildi . saygilar
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Köpeğin duası kabul olsaydı gökten ekmek yağardı demişler
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    senin duanin kabul olmamasi nedenini simdi anladik .
    Cevapla
  • snarin 8 yıl önce Şikayet Et
    O Kur'an sizi çarpsın inşallah.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    carpilanlari goruyoruz zaten .
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    noluyor ya hu. ben bu gün bir yerde s300 dedim ama türkmenlere dedim. benim dediğimi yapıyor ama tersinde.yaşa putin desem geberecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!