Libya'da 'tarihi' anlaşma

Kaddafi sonrası iki farklı parlamento arasında bölünen Libya'da, Tobruk ve Trablus hükümetleri siyasi çözümde anlaştı.

Libya'da 'tarihi' anlaşma
Libya'da 'tarihi' anlaşma
GİRİŞ 06.12.2015 19:56 GÜNCELLEME 06.12.2015 19:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iki farklı parlamento arasında bölünen Libya'da, Tobruk ve Trablus hükümetleri  Tunus'taki görüşmeler sonucunda siyasi çözümde anlaştı.

Anlaşma gereğince Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi 10 kişilik bir komite oluşturacak. Bu komite ulusal uzlaşı hükümetini ve başbakanını seçecek. İki yıl içinde de seçime gidilecek. 

Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin Başan Yardımcısı Avad Muhammed Abdülsadık,  anlaşmayı "Bu Libyalıların, Arapların hatta dünyanın beklediği tarihi bir an" ifadeleriyle yorumladı. 

Abdülsadık, "Eğer bu çözüm Libya'daki halktan ve kurumlardan gerçek bir destek bulursa, siyasi krizi ortadan kaldırmamız 2 hafta ile 1 ay arası bir süre alır" dedi. 
MGK heyetinden Amna Emtahir'in AFP'ye verdiği bilgiye göre seçilecek komite ayrıca Libya anayasasını da gözden geçirecek. 

Emtahir de anlaşma için 'tarihi' derken, "Bu büyük bir gelişme" ifadelerini kullandı. 

Peck: Fazla iyimser olmayın

Libya uzmanı Jason Peck, Al Jazeera'ya anlaşmayı yorumlarken, "Doğru yönde olumlu bir adım" dedi. Fazla 'iyimser olunmaması' gerektiğini savunan Peck, BM'nin son bir yıldır devam eden arabuluculuk çalışmalarına atıfta bulunarak "Tobruk ve Trablus'taki birçok siyasi aktör şimdiye kadar BM'nin müzakere sürecindeki yolsuzluklar yüzünden hayal kırıklığına uğradı" dedi.

BM, iki hükümet arasında müzakerelerin yürütülmesi için  deneyimli Alman diplomat Martin Kobler'i müzakereci olarak atarken, uzun süren görüşmelerin ardından taraflara Ekim ayında iktidar paylaşımını içeren bir taslak anlaşma teklif edildi.  Ancak Trablus hükümeti anlaşmaya yanaşmadı. Ülkede IŞİD'in alan kazanmaya devam etmesi üzerine Batı Tobruk ve Trablus hükümetlerine baskıyı artırdı. 

YORUMLAR 1
  • büyükdoğu 8 yıl önce Şikayet Et
    kaddafi yi mumla arayacaksınız mumla.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar