İsrail'den 'Yahudi Kudüs' haritası

İsrail Turizm Bakanlığı’nın dağıttığı Kudüs haritası gerçeğinden çok farklı.

İsrail'den 'Yahudi Kudüs' haritası
İsrail'den 'Yahudi Kudüs' haritası
GİRİŞ 13.04.2016 15:34 GÜNCELLEME 13.04.2016 15:34

Müslümanlara ve Hıristiyanlara ait bazı önemli kutsal yerler haritada yok. Bazı yer isimleri ise Arapça isimleriyle değil, İsrail’in daha sonra o bölgelere koyduğu İbranice isimleriyle gösteriliyor.

srail Turizm Bakanlığı’na bağlı Turist Danışma merkezlerinde yabancı turistlere Kudüs haritası dağıtılıyor. Ancak bu harita gerçek Kudüs’ten çok farklı. Kudüs’ün bazı bölgeleri, bilinen Arapça isimleriyle değil, İsrail’in daha sonra o bölgelere koyduğu İbranice isimleriyle gösteriliyor.
‘Eski Şehir’ haritası, yani Kudüs’ün sur içi bölgesini gösteren haritada yüzlerce Yahudi mevkii yer alıyor. Yahudi din okulları ve yerleşimcilerin el koyduğu bölgeler de gösteriliyor. Ancak Müslümanlar ve Hıristiyanların da kutsal saydığı şehir haritasında bu iki din mensupları için önemli birçok kilise ve cami gösterilmiyor.

Müslümanlara ait dini mekan olarak işaretlenen tek yer Kubbet-üs Sahra Camii oldu.

Ondan bir kaç yüz metre mesafede olan, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa ise haritada yok sayıldı. Onun yerine ise Yahudilerin bölge için kullandıkları ‘Tapınak Tepesi’ işaretlendAynı durum kiliseler ve manastırlar için de geçerli.

Eski Şehir bölgesinin en yüksek kulesine sahip olan Luther kilisesini de haritada görmek mümkün değil.

İsrail Turizm Bakanlığı, haritanın kolay kullanılabilmesi için bu şekilde hazırlandığını öne sürüyor. Gelen itirazlara bu gerekçe ile yanıt vererek tüm ana tarihi yerlerin orada gösterildiğini iddia ediyor.

Müslümanlar ve Hristiyanlar, kutsal ibadet yerlerinin sadece haritada değil gerçek hayatta da İsrail tarafından yok edilmesi endişesini taşıyor.

'Kudüs'ü resmen öldürüyorlar'

Turist rehberi olan Ruben Ebu Şemsiye İsrail’in bazı önemli mekanları bu haritadan çıkarmakla turistlerin odağını bu bölgelerden uzaklaştırmayı amaçladığını düşünüyor.

Kudüslüler şehirde işgalci güç olarak bulunan İsrail’in şehrin silüetini değiştirmek ve onu Yahudileştirmeye çabalamakla suçluyor.

Kudüs mimarlık uzmanı olan Cemal Ömer ise bu haritanın daha büyük bir planın parçası olduğunu kanısında: "İsrail bu bölgenin uygarlığını çalmak ve onu tarihinden koparmak istiyor. İsrail Küdüs’ün müzakerelerde belirsiz bırakılan durumunu fırsat bilerek onu kontrolü altında bırakıyor. Kente girenleri ve çıkanları denetliyor ve böylelikle sonunda istediği noktaya gelebileceğini umuyor. Kudüs’ü resmen öldürüyorlar." (Al Jazeera) 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!