300 bin kişi ölüm hattında!

Halep'in kuzey kırsalında, muhaliflerin kontrolündeki Azez'den sonraki en büyük kasaba olan Mare, IŞİD tarafından kuşatıldı.

GİRİŞ 28.05.2016 11:41 GÜNCELLEME 28.05.2016 16:13
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Suriye’de altıncı yılında devam eden iç savaşta IŞİD ekseninde yaşanan iki gelişme, savaş açısından yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor. Salı günü ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’in başkenti Rakka’ya yönelik geniş kapsamlı bir operasyona başladı.

Dün ise IŞİD, yedi köyü ele geçirerek Halep’in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki iki kritik ilçe olan Azez ile Mare arasındaki bağlantıyı kesti. Önceki geceden itibaren şiddetli bir saldırılara başlayan IŞİD, Kel Cibrin ve Kefr Kelbin beldelerini ele geçirdi.

TÜRKİYE MUHALİFLERE DESTEK VERDİ
Türkiye, fırtına obüsleriyle muhaliflere destek verse de muhaliflerin direnişi kırıldı. IŞİD’in saldırılarının ardından Türkiye’yle bağlantısı kesilen 15 bin nüfuslu Mare, IŞİD ve PYD kuşatması arasında kaldı. Bölgedeki insani yardım ekipleri, sınır hattına yakın Sicco, Niyara ve Hilal çadır kentlerinde barınan sivillerden yaklaşık 8 bin kişinin yerlerinden ayrılarak daha güvenli buldukları iç kesimlere yöneldiğini bildirdi.

HALEP’TE DURUM KRİTİK

IŞİD bu hamlesiyle, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasına sebep olduğu gibi sözde başkenti Rakka ve Irak’ın dördüncü büyük kenti Felluce’yi kurtarmaya yönelik operasyonlara da kritik bir misilleme yapmış oldu.

Mare kuşatması, şubat ayında Esad güçleri tarafından Nubl ve Zehra beldelerinin alınmasının ardından Halep’in kuzeyinde muhaliflere yönelik ikinci büyük darbe oldu. Ayrıca Türkiye’nin uzun süredir bölgede oluşturulmasını istediği güvenli bölge için de işler daha da zor hale geldi.

TÜRKİYE’YE YENİ BİR GÖÇ DALGASI OLUR MU?

IŞİD’in Mare’ye yönelik saldırılarının ardından sekiz bin kişinin güvenli bölgelere göç ettiği bildirildi. Ayrıca Rakka operasyonu ve Halep’in kuzeyindeki IŞİD taarruzunun, yeni bir göç dalgasına neden olduğu belirtiliyor.

YÜZBİNLERCE KİŞİ GÖÇ YOLUNDA

ABD’nin hava desteğiyle SDG’nin Rakka’nın kuzeyindeki ilerleyişi, şehirdeki yüzbinlerce kişinin göç yollarına düşmesine neden oldu. Bunların bir kısmı Halep’in kuzeyine, bir kısmı ise Deyr ez-Zor’a yöneldi. Ancak IŞİD’in, göçmenlerin yanına eşya almasına ve kendi kontrolü dışındaki bölgelere gitmesine izin vermediği ifade ediliyor. Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Azez’de sivillerin hayatının tehlikede olması nedeniyle buradaki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

KAYNAK: KARAR
YORUMLAR 20
  • muzaffer 7 yıl önce Şikayet Et
    yahudi isini yurutuyor.bunlar hep rahmetli erbakan hocamin anlattigi BOP projesinin bir parcasi.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    7 milyon insan mülteci olacağına savaşsınlar. Ellerinize silah almak çok mu gücünüze gidiyor.
    Cevapla
  • erkan 24 7 yıl önce Şikayet Et
    Esed ne yaptı. Kendi ülkesini teröristlerden temizlemeye kalktı. Sonra da amerikan oyunlarıyla terörist devlet oldu. Biz ne yaptık komşumuzaa sirt cevirdik. Bu is artik çığrından çıktı ateşi bizi de yakmaya başladı.
    Cevapla
  • Özcan 7 yıl önce Şikayet Et
    Karşıdan seyir edeceğimize girsek artık, gönderin muhaliflerin arasına eğitici 30bin asker, hem eğit hem döv.
    Cevapla
  • atmaca 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunun manasi tek amerika deaş ortak calışuıyor asıl hain terörist amerıka
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşte Cem Garipoğlu’nun koğuşundaki son görüntüleri
Fenerbahçe'ye teklif yağmuru: 8 futbolcuya yoğun talep!