BM: IŞİD Ezidilere soykırım yaptı

Birleşmiş Milletler raporunda IŞİD'in 400 bin Ezidi'yi öldürdüğü, 3 bin 200 kadın ve çocuğun halen terör örgütünün elinde olduğu belirtildi.

BM: IŞİD Ezidilere soykırım yaptı
BM: IŞİD Ezidilere soykırım yaptı
GİRİŞ 16.06.2016 14:31 GÜNCELLEME 16.06.2016 14:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olarak Suriye ve Irak'ta terör örgütü IŞİD'in eylemlerine ilişkin incelemeler yapan araştırma komisyonu, konuyla ilgili raporunu kamuoyuna açıkladı.

Rapora göre, örgüt Irak ve Suriye'de Ezidilere soykırım uygulandığı sonucuna vardı. Raporda, 400 bin Ezidi'nin öldürüldüğü, köleleştirildiği veya diğer suçlara maruz bırakılarak yok edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Bağımsız araştırmacılar, "Ezidilere yönelik soykırım devam ediyor" tespitini yaptı. Raporda, 3 bin 200 Ezidi kadın ve çocuğun hala IŞİD'in elinde olduğuna dikkat çekilerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin konuyla ilgili kararlarına atıfta bulunuldu. Uzmanlar, IŞİD'in elinde tutulan Ezidilerin kurtarılması için girişimde bulunulması çağrısı yaptı.

Komisyon, 2014 yılının Ağustos ayında Irak'ın kuzeybatısında IŞİD'in Ezidilere yönelik saldırısına ilişkin ilk kez rapor hazırladı. 41 sayfalık raporda, Suriye'de Ezidi kadın ve genç kızların IŞİD militanlarına satıldığı köle pazarlarının kurulduğuna dikkat çekildi.

IŞİD, 2014 yılında Suriye'nin ve Irak'ın geniş bölgelerini kontrolüne geçirmişti. Irak'ın kuzeyinde on binlerce Ezidi, IŞİD'in yaklaşması üzerine Sincar Dağı'na kaçmış, aç susuz hayatta kalma mücadelesi vermişti. Binlerce Ezidi erkek öldürülmüş, kadın ve çocuklar ise kaçırılmış ve köleleştirilmişti. Birleşmiş Milletler, Ezidi halkına yönelik kıyımların soykırım olarak sınıflandırılmasını ihtimal dâhilinde görüyor.

Kaynak: Deutsche Welle

YORUMLAR 6
  • kimlik no da yazimi 7 yıl önce Şikayet Et
    bu rapor daha öncede yahudiler için söylenmişti ama bir israel diye ülke çıkdı,,
    Cevapla
  • vanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    işidi kim kurdu eminim abd veya abd nin katliamlarını meşrulaştırm kurumu bm mi peki ey bm rusya ve abd nin yaptığı nedir satılık pyd katillerini kullanarak abd ve rusya soykırım yapmıyormu
    Cevapla
  • Erhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Abartılmış bir sayı bölgede okadar cok ezidi yok ezidilerin cogu yeryuzundeki cogunluk Almanya celle sehri ve cevresinde
    Cevapla
  • laz 7 yıl önce Şikayet Et
    günaydın BM uyanın da balığa gidelim
    Cevapla
  • Mardinli 7 yıl önce Şikayet Et
    Asıl soykirimi yapan birleşmiş milletlerdir. Son 30 yılda irak ve suriyede iki milyondan fazla sünni müslüman yokedildi. 20milyona yakın sünni evinden aklından zulmünden oldu. Bu soykirimi birlesmismilletler demokrasi adına yaptı. Yetmedi iş iş diye bir canavar üretti. Şimdi işini bununla katliama devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor