Körfez Savaşı'nı başlatan gün

Bugün, Irak'ın Kuveyt'i işgalinin 26'ıncı yıldönümü.

Körfez Savaşı'nı başlatan gün
Körfez Savaşı'nı başlatan gün
GİRİŞ 02.08.2016 16:12 GÜNCELLEME 02.08.2016 16:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2 Ağustos 1990 günü, Irak Kuveyt'i işgal etti. Dönemin devlet başkanı Saddam Hüseyin'in aldığı işgal kararı, yıllarca etkisi süren Körfez Savaşı'nı başlatan adım oldu.
Kimileri işgalin çok uzun süreli bir plan olduğunu söyledi, bir takım çevreler ise, Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e olan yüklü borcu neticesinde, Irak'ın içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı bir gecede alınan bir karar olduğunu iddia etti. İddiaların farklılığına rağmen değişmeyen gerçek; bölgenin ve dünyanın bu işgal ve sonrasındaki etkilerinden ciddi derecede etkilenmiş olması.

"Irak, bölge ile ilgili ortak politikalara uyum göstermeyen tek Ortadoğu ülkesidir. Bununla birlikte Suriye ve İsrail'in ortak düşmanıdır da. Çoğunluğa göre, geniş çaplı bir savaşın başlatılmasında odak alınacak tek nokta kuvvetli ihtimalle Irak olacaktır.

2 Ağustos gecesi saat 2'de...

26 yıl önce bugün Irak güçleri gece saat iki sıralarında körfezin petrol zengini ülkelerinden Kuveyt'e girdi. Irak'ın Kuveyt'i işgal gerekçesi, 'Kuveyt'in Irak'ın petrol rezervlerini çalması' idi. Irak bu konudaki rahatsızlığını daha önce de Arap Birliği'nde dile getirmişti. Irak ordusundan 4 tümen, 2 Ağustos gecesi Kuveyt'in başkenti Kuveyt'e girerek, hava alanı ve üsler gibi stratejik noktaları ele geçirmek için harekete geçti. Aynı gün BM, işgali kınayarak Irak'ın derhal Kuveyt'ten çekilmesini isteyen bir açıklama yaptı. Açıklama yeterli olmayınca, BM Irak'ı yalnızlaştırmak ve zorlamak için ekonomik yaptırım uygulama kararı aldı. Bu karardan iki gün sonra yani 8 Ağustos günü Irak, Kuveyt'i topraklarına kattığını duyurdu. Saddam Hüseyin tarafından yapılan açıklamada, "Kuveyt, Irak'ın 19'uncu ili olmuştur" denildi.

Bayan Glaspie'nin çelişkili açıklamaları

O dönemin en çok tartışılan isimlerinden birisi de "bayan Glaspie" olarak bilinen ABD'nin Bağdat Büyükelçisi April Glaspie idi. Glaspie, ABD'nin Arapların kendi arasındaki anlaşmazlıklar karşısında resmi bir tavırlarının bulunmadığını söyledi ve Kuveyt'in işgaline yeşil ışık yaktı. Dolayısıyla ABD, Irak'ı, işgal konusunda teşvik edici bir duruş sergilemişti. Ancak Irak'ın Kuveyt'e girmesinden itibaren, ABD tutumunu tamamen değiştirdi ve 'Kuveyt'in egemenliği için her şeyi yapacağını' açıkladı.

YORUMLAR 1
  • fırfır 7 yıl önce Şikayet Et
    Abd,itrail ve diğer tapınak şövalyeleri bir ülkeyi işgal etmek istediği zaman bir adamlarını o ülkeden ileri gelen biri gibi meşhur edip sonra da o kişinin yaptığı kepazeliği güya ortadan kaldırmak içi ülkeye giriyorlar. Irakta saddam, Afganistanda bin ladin ; fetö hepsi bunların icadıdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı
ABD silah pazarını Türkiye’ye mi kaptırdı?