Ezan yasağı tasarısının oylaması ertelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert sözlerle eleştirdiği, ezanı yasaklamayı öngören yasa tasarısıyla ilgili İsrail parlamentosunda bugün yapılması beklenen oylama ertelendi.

Ezan yasağı tasarısının oylaması ertelendi
Ezan yasağı tasarısının oylaması ertelendi
GİRİŞ 30.11.2016 15:45 GÜNCELLEME 30.11.2016 23:44
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Knesset'teki Arap asıllı milletvekili Mesud Ganayim, yaptığı açıklamada, bugün yapılacağı duyurulan oylamanın pazartesiye ertelendiğini belirtti. Arap milletvekilleri olarak tasarıya karşı pozisyonlarının değişmediğini ifade eden Ganayim, oylamanın ertelenme nedenine dair bilgi vermedi.

Arap asıllı bir diğer milletvekili Cemal Zahalka ise "Sağcı İsraillilerin ezana karşı olmasının sebebi ses seviyesinin yüksekliği falan değil, bizatihi onun içeriğidir. Çünkü ezan bu ülkenin kimliğidir. Onlar bu içerikten rahatsız oluyorlar. Bundan rahatsız olanlara tavsiyemiz ezanı duymayacakları kadar uzağa gitmeleridir" diye konuştu.

Tasarının kanunlaşması halinde ülkedeki Müslümanların buna uymayacağını belirten Zahalka, bu yasağın insan hakları ve din hürriyetinin ihlali anlamına geleceğini kaydetti.

EZAN YASAĞI TASARISI

İsrail'de "gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının yürürlüğe girmesi için Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam dünyasının büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI KARŞI ÇIKMIŞTI

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Yedioth Ahronoth gazetesine yaptığı açıklamada, ülkede "müezzin kanunu" olarak bilinen yasa tasarısına karşı olduğunu belirterek, bu yasağın İsrail'in uluslararası camiada imajını bozabileceğini ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören tasarıyı desteklediğini belirtmişti.

Knesset'teki oylama, dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine daha önce de ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

ERDOĞAN’DAN İSRAİL’E UYARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail yönetimiyle yaptığı telefon görüşmesinde büyük tepki çeken "ezan" kanununu tekrar gözden geçirmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları son derece tehlikeli buluyorum. Parlamentoda karar alınması bir yana, böyle bir tartışma bile akıl ve vicdan dışıdır. Önceki gün şahsımı arayan İsrail Cumhurbaşkanı’na bu hususu ifade ettim" değerlendirmesinde bulunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
    Ezanı yasaklarsanız ne değişecek?Daha fazla yanacaksınız.
    Cevapla
  • (Üsküdarlı ) 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun israil büyük elcisisi göreve başladı.yandı keten helvası""
    Cevapla
  • DADAŞ 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrailin yerinde olsam,abd-ab-ingilizin oyunlarının uşağı olmaktansa;Türkiye ve Ortadoğuyla DOST Olur-Filistinle Kardeş!!!Geri adım attı-lafları yakışık değil(((
    Cevapla
  • urfalımüslüm 7 yıl önce Şikayet Et
    sen iyimisin?
    Cevapla
  • haa 7 yıl önce Şikayet Et
    adamlar akıllarınca kendilerini ne kadat büyütmeye çalışıyor.diyor çocuğu rahatsız olduğu için yasaklıyormuş.bir çocuğun arzusuyla müslümanları akıllarınca eziklik yaşatmaya çalışıyor.
    Cevapla
  • selami altin 7 yıl önce Şikayet Et
    ya çok da üstad-ı azam kurnazlığı gerekmiyor.. israiliyet zihniyeti klasik gerilim oyununu bir yere kadar, devam ettirecek.. kutsal sandık?!, Süleyman mabedi?!, kral peygamber ütopyaları olmayacağından da ancak lanetlik şeytanın maglubiyetin de bir yok oluşa mecbur kalacaklar.. olay budur!.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi