IKBY'deki partilerden Türkiye'ye çağrı

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi ve Barzani'nin partisi KDP'den, Türkiye'ye ve diğer ülkelere 'IKBY'ye ambargo uygulamayın' çağrısı geldi.

IKBY'deki partilerden Türkiye'ye çağrı
IKBY'deki partilerden Türkiye'ye çağrı
GİRİŞ 27.09.2017 20:05 GÜNCELLEME 27.09.2017 21:43
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'de Goran binasında referandum ve Türkiye, İran ile Irak'ın açıklamalarına ilişkin konuşan Goran (Değişim) Hareketi Polit Büro Üyesi Karvan Haşim, Türkiye ve İran'a şöyle seslendi:

"UMARIZ AMBARGO UYGULANMAZ"

"IKBY bağımsızlığa gidecekken Türkiye, İran ve Irak tepki gösteriyor. Şimdi de ekonomik ve askeri olarak tehditler savuruyorlar. Irak hükümeti, Erbil ve Süleymaniye havayollarını uluslararası uçuşlara kapatacağını açıkladı. Biz umut ediyoruz ki başta Irak devleti başta olmak üzere hiçbir ülke bize yönelik ambargo yapmaz. Şimdiye kadar Irak devleti sınır kapılarımıza yaklaşmadı. Türkiye devleti resmi bir şekilde 'Biz IKBY halkını aç bırakacağız' demedi. Irak ve komşu ülkelerle kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bize yönelik herhangi bir ambargo yapmalarını istemiyoruz."

GORAN REFERANDUM SÜRECİNDE NASIL BİR TAVIR TAKINDI?

Haşim, Goran'ın referandum tavrını şu sözlerle açıkladı:

"Goran referandumun şimdilik yapılmasına karşı çıktı. Ertelenmesini istedi. Çünkü koşullar uygun değildir dedik. Siyasi ve ekonomik sorunlar ve komşu ülkelerinde durumu ortada iken ve uluslararası konjonktür uygun değilken 'Referandum şimdi yapılmasın' dedik. Ancak referanduma gidilmesine bir gün kala 'Evet oyunu kullanın' demedik. Seçmenlerimize sadece 'Referandumda özgürsünüz' dedik. Evet, hayır ya da boykota yönlendirmedik. Fakat Goran lideri Ömer Seyit Eli referandumda evet oyu kullandı ve bunu açıkladı. Kürdistan parlamentosu aktif bir şekilde çalışsa ve ekonomik, siyasi sorunlar çözülse o zaman devletler Kürdistan'ı dikkate alırlar. Olumlu bir faktör olur.

KDP: TÜRKİYE, İRAN VE IRAK SERT! ABD, RUSYA, FRANSA VE ALMANYA YUMUŞAK

Öte yandan Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanvekili Tarık Gerdi ise Türkiye, Irak ve İran'a barış mesajları göndererek, "İran, Irak ve Türkiye'nin bize yönelik mesajları sertti. Ancak ABD, Rusya, Fransa ve Almanya'nın mesajları yumuşaktı. Biz diyoruz ki savaşlar, kavgalar sorunları çözmez. Araplara diyoruz ki sorunların çözümünün tek adresi müzakereler ve diyalogdur. Biz 10 yıl daha savaşsak sorunlarımızı çözemeyiz. Bir sonuca varamayız. İllaki müzakere etmek istiyoruz. Biz Irak'ın parlamentosuna, askerine ve yetkililerine sesleniyoruz. Gelin müzakereler edelim sorunları çözelim." şeklinde konuştu.

HRİSTİYANLARIN PARTİSİ DBP: TÜRKİYE, IRAK VE İRAN'IN TEHDİTLERİNİ DOĞRU BULMUYORUZ

IKBY Referandum Yüksek Müzakere Heyeti üyesi ve aynı zamanda Hristiyanların desteklediği Demokrat Betnahrin Partisi'nin genel sekreteri Romeo Hakari, referandum sonuçlarının kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Referandumdan önce müzakere heyeti olarak Bağdat'a gittik. Ancak bir sonuç elde edilmedi. Biz yine de Bağdat ile müzakereler yapmak istiyoruz. Sorunlar barış ve diyalogla çözülmelidir. Türkiye, Irak ve İran'ın bölgeye yönelik ambargo tehditlerini doğru bulmuyoruz. Umarım ambargolar olmaz. Komşu ülkelerle kardeşçe yaşamak istiyoruz. "

Referandumdan önce tüm azınlıkların haklarının korunması yönünde kararlar alındığında dikkat çeken Hakari, "Referandum Yüksek Konseyi olarak azınlıkların temsilcileri ile referandumdan önce bir toplantı yaptık.Toplantıda etnik ve dini azınlıkların yetkilileri ile bir görüşme yaptık ve haklarının güvence altına alması yönünde teminat verdik. 16 maddelik bir anlaşma imzaladık. Anlaşmayla Türkmen, Arap, Asuri, Kakai, Şebek ve diğer azınlıkların haklarının koruması konusunda bir anlaşma yaptık. Azınlıklar bu anlaşmadan memnun kaldılar. Kürtler, Hristyanlar, Türkmenler ve Araplar Kürdistan'da kardeşçe yaşıyorlar. Azınlıklar Kürdistan parlamentosunda temsil ediliyorlar. Referandum Yüksek Müzakere heyetinde Türkmenler ve Hristiyanların temsilcileri de yer aldı" dedi.

KAYNAK: SPUTNİK
YORUMLAR 73
  • yunus 6 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Hristiyan ve Yahudi stratejileri Ortadoğuya odaklanmış durumdadır.Bu bölgenin insanları kolay oyuna geliyor en son Kürtler gelmiştir daha önce Arap halkları Katar krizinde oyuna geldi Suriye onlar için sürekli gündem oluyor dikkat edin bu bölgede bir kriz bitiyor diğeri başlıyor hiç kriz olmadığında küçük fino İsrail başlıyor Filistin'e müdahaleye... Müslümanlar ne zaman mezhepçi politikaları bırakıp uyanışa geçerse o zaman yek vücut bu kafirleri bu coğrafyadan atarız yoksa buralar selamet bulmaz.
    Cevapla
  • Halid bin Velid 6 yıl önce Şikayet Et
    Sana sert mesajlar veren dostun olarak kabul et. Yumuşak mesaj verenler ise fitne çıkaran gruplardır.
    Cevapla
  • hlt01 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye en sert şekilde gereğini yapmalıdır. yaptırım ve ambargoları gevşetme sulandırma girişimlerine izin vermemelidir.
    Cevapla
  • yavuz 6 yıl önce Şikayet Et
    kerkükden elinizi çekin devlet olacağız hikayesini bırakın siz aşiret siniz öyle kalın. devlet bizim işimiz.
    Cevapla
  • arif 6 yıl önce Şikayet Et
    Yeter. Şimdi artık iş zamanı. Konuşma zamanı değil. Gereğini yapın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!