Dünyanın dört bir yanından en güzel Japon bahçeleri

Japon bahçe sanatı, kendine has mimari tarzıyla herkesin hayran olduğu ve dünyanın dört bir yanına yayılan özel alanlar olarak dikkat çekiyor.

Dünyanın dört bir yanından en güzel Japon bahçeleri
Dünyanın dört bir yanından en güzel Japon bahçeleri
GİRİŞ 07.10.2021 17:39 GÜNCELLEME 07.10.2021 17:39

Japon bahçeleri, yalnızca Japonya ile sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanına yayılan özel dekor ve dizayna sahip, huzur verici park veya bahçe anlayışı dışında birer sanat eserleri olarak nam salmıştır. Kendine has karakteristik özellikler taşıyan Japon bahçeleri, pek çok farklı tarzda olabilmektedir. Fakat bu sanatsal bahçelerde bodur ve minimal ağaçlar, çay evleri ile köprüler ilk akla gelen değişmeyen parçalar mutlaka bulunmaktadır.

 

 

Japonya dışında dünyanın dört bir yanında farklı ülkelerde bambaşka kültürlere de huzur veren binlerce Japon bahçesi yer almaktadır. Dünyanın en büyük Japon bahçesine ise Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Japon bahçesi çeşitlerini ve dünyanın en güzel Japon bahçelerini sizler için derledik.

 

TEPE VE GÖLETLERDEN OLUŞAN GEZİNTİ BAHÇELERİ

Japon İmparatorluğu'nun Heian Dönemi'ne ait bir stil olarak küçük göletlerde kayık gezintilerinin yapıldığı, irili ufaklı tepeciklerden manzara seyredilebilen bahçelerdir. Bahçe içerisinde yürüyüş yolları, manzaraya çıkan yollarla etkileyici bir şekilde tasarlanmaktadır.

ÇAY BAHÇELERİ

Japonya'nın meşhur çay seremonilerinin hazırlanıp sunulduğu sade bir atmosfere sahip fakat oldukça da göz alıcı bir mimariye sahip çay evlerinin yer aldığı bahçelerdir. Çay seremonisine gelen misafirler, klasik bahçenin yürüyüş yollarını aştıktan sonra küçük bir iç bahçeye geçer sonrasında çay evine girerler.

İç bahçede misafirler, el yıkama taşında el ve ağızlarını yıkar, bahçede ilerlemeye devam ederken misafirin dikkatini ölçmeye yarayan çukurla karşılaşır ve en son çay evine girerken tüm kötü düşünceleri geride bırakmak için girişte bulunan kılıç kayasına kılıcını bırakır. Misafirler burada yaşamın kargaşasından uzak huzur dolu bir ortamda ağırlanırlar.

KAYA BAHÇELERİ

Japon kaya bahçelerinde birkaç tane önemli kaya bulunur ve bu kayalar verilmek istenen mesaja göre dizilir. Kaya etrafındaki beyaz taş veya kumlara denizi anımsatması için özel ahşap bir tarakla halkalar çizilir böylece kayalar, deniz üzerindeki adalara benzetilmektedir.

DÜZ BAHÇELER

Düz bahçeler, genellikle saray veya tapınakların ön tarafında bulunur ve yapıların balkonundan izlenebilecek şekilde tasarlanmıştır. Kaya bahçelerine benzer şekilde kum, çakıl taşları ve kayalardan oluştuğu gibi küçük çalılarla da süslenmektedir.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN JAPON BAHÇELERİ

Portland Japon Bahçesi- Oregon/ABD

Portland Japon Bahçesi,12 dönümlük bir alanı kaplayan ve sekiz ayrı bahçeden oluşan geleneksel bir bahçedir ayrıca bir de içerisinde kültür köyü de bulunmaktadır. Bahçelerde Japon mimarisinin en temel parçaları olan büyük, küçük göletler, altından derelerin aktığı ay köprüleri, süs kayaları ve bodur çalılar yer almaktadır. Portland Japon Bahçesi'nin en değerli yapıtlarından biri ise 100 yıllık Pagoda feneridir.

Japon Bahçesi- Arjantin

Arjantin Buenos Aires'te Japon Arjantin Kültür Vakfı tarafından inşa edilmiştir. Bahçede restoran, bonsai ağaçları koleksiyonuna sahip bir sera ve Asya bahçe bitkileri tohumlarının satıldığı hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır. Merkezinde gölün bulunduğu bahçe, çeşitli anlamlar taşıyan sembolik yapıları da barındırıyor. Bu sembollerden bir tanesi cennete girişi temsil eden İlahi Köprü olarak biliniyor. 

Bununla birlikte Japon Bahçesinde Güney Amerika'ya özgü tipa ve diş ipi ipek ağaçları da Japon bitkileriyle kaynaşmış durumdadır.

Cowra Japon Bahçesi- Avustralya

Cowra Japon Bahçesi, yalnızca bir bahçe olmanın dışında aynı zamanda Japon Kültür Merkezi olarak da hizmet vermektedir. Diğer bahçelerden farklı bir şekilde hüzünlü bir hikayeye sahip olan bu bahçe, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Japon askerlerinin gömüldüğü bir alanmış. Avustralya hükümeti, Japonya'ya saygılarını sunmak için kültür merkezi ve bahçe önerisinde bulunarak 1986 yılında bu güzel bahçeyi açmış. 

Kaman Japon Bahçesi- Kırşehir/Türkiye

Dünyanın en büyük Japon bahçesi, Kaman'da Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında Altes Prensi Takahito Mikasa'nın isteğiyle yapılmıştır. Kalehöyük kazılarını yürüten Japon heyetin, anı olarak Kaman'da inşa ettirdikleri Japon Bahçesi, her mevsim farklı renklere bürünerek kartpostallık görüntüler oluşturuyor. 

Kyoto Japon Parkı- Konya/Türkiye

Kyoto ile kardeş şehir olan Konya'da iki şehrin ilişkilerinin geliştirilmesi niyetiyle inşa edilen Japon Parkı, içerisinde restoran bulunacak kadar büyüklüğe sahiptir. Restoranın açık büfe kahvaltısı dillere destan güzelliğe sahiptir bu Japon sarayında mutlaka kahvaltı yapmanızı tavsiye ederiz. Japon mimarisine sahip yapıtları da bulabileceğiniz parkta ay köprüleri, göletler ve Japon bitkileri arasında Japonya atmosferini doyasıya yaşayıp kamelyada piknik yapabilirsiniz.

Baltalimanı Japon Bahçesi- İstanbul/Türkiye

Baltalimanı Japon Bahçesi, İstanbul'un tüm keşmekeşinden kaçmak huzur bulmak için seçebileceğiniz en güzel rotalardan biridir. Bahçe, 2003 yılının Türkiye'de Japon yılı olarak belirlenmesiyle kardeş şehir Shimonoseki ile birlikte yapılmıştır. Marmara Denizi'ne bakan muhteşem manzarasının yanında muhteşem Japon bahçe tasarımına hayran kalacağınız parkta çay odası, çardak, mini şelale, göletler ve patika yollar sizi karşılıyor. Tüm dünyanın hayran olduğu Japon Sakuralarının da bahar aylarında rengarenk görüntüsü, bakmaya doyamayacağınız manzaralar oluşturuyor.

BONUS... ANKARA DİKMEN VADİSİ

Ankara Dikmen Vadisi, bir Japon bahçesi olmasa da içerisinde bulunan sakuraların çevrelediği yürüyüş yoluyla eşsiz Japon bahçelerini aratmıyor. Dikmen Vadisi'nde bu yol, sakuralar arasında yürüyüş yapabileceğiniz, pembe çiçeklerin arasında yürürken huzur bulabileceğiniz büyüleyici atmosfere sahip. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan sakuralar ilkbaharda yalnızca kısa bir süreliğine açıyor ve hemen çiçeklerini döküyor. Bu güzel manzarayı kaçırmamak için sakuralar açar açmaz Dikmen Vadisi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.

Japon kültüründe yeniden doğuşu simgeleyen Sakuralar hakkında detaylı bilgi için haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL