Sinirsel ağrılar, ağrı kesicilere cevap vermez

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, beyin, omurilik ve çevresel sinirlerdeki hasar sonrasında ortaya çıkan kronik ağrıların üzerinde durulmadığını belirtti.

Sinirsel ağrılar, ağrı kesicilere cevap vermez
Sinirsel ağrılar, ağrı kesicilere cevap vermez
GİRİŞ 22.04.2013 14:43 GÜNCELLEME 22.04.2013 14:43

Prof. Dr. Karlı, "Ağrı; yanma, batma, karıncalanma, elektrik çarpar gibi veya donma gibi şikâyetlerle kendini gösterir. İnsanların uzmanlara başvurmaları gerekir. Çünkü sinir hasarına bağlı olarak ortaya çıkması nedeniyle normal ağrı kesicilere hiçbir şekilde cevap vermez.” dedi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminere konuk olan Prof. Dr. Necdet Karlı, omurilik ve çevresel sinirlerdeki hasar sonrasında ortaya çıkan nöropatik ağrılar ve tedavi yolu hakkında bilgi verdi. Karlı, beyin, omurilik ve çevresel sinirlerdeki hasar sonrasında ortaya çıkan kronik bir ağrıya nöropatik ağrı denildiğini hatırlattı.

Nöropatik ağrının çeşitli sebeplerinin başında şeker hastalığı, zona, bel fıtığı gibi hastalıkların geldiğini belirten Karlı, kronik bel ağrısı, kaza sırasında omurilik yaralanması, ameliyat, kanser, felç gibi sebeplerinde de bu ağrıya yol açabileceğini anlattı.

Bu ağrı türünün üzerinde yeterince durulmadığını belirten Karlı, şu bilgileri verdi: "Ağrı; yanma, batma, karıncalanma, elektrik çarpar gibi veya donma şikâyetlerle kendini gösterir. Örneğin şeker (diyabet) hastalığına bağlı ayaklarında yanıcı ağrıları olan bir nöropatik ağrı hastasında elektrik çarpar tarzda veya saplanıcı ağrılar ya da iğnelenmeler birlikte görülebilir. Genellikle çok şiddetli olan bu ağrı ve şikâyetler kişilerin hayatlarını fiziksel ve sosyal olarak altüst edebilir. Bu tarz yakınmaları olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji (beyin ve omurilik cerrahı), endokrinoloji veya anestezi/algoloji uzmanlarına başvurmaları gerekir. Çünkü sinir hasarına bağlı olarak ortaya çıkması nedeniyle normal ağrı kesicilere hiçbir şekilde cevap vermez."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı