Kapıda bekleyen gribe karşı 11 önlem
Havalar soğumaya başladı. Kış aylarında yaygınlaşan gribe karşı alınması gereken önlemler neler? Kişisel ve bulunduğumuz ortama ilişkin yapılacaklar var mı? Bu soruların yanıtını Avrasya Hospital uzmanları verdi.

Soğuk havalara bağlı olarak yakalanılan nezle, larenjit gibi hastalıklara önlem alınmazsa kronikleşebilir.
Kış aylarında vücudumuz soğuk hava nedeniyle daha fazla enerji tüketmekte ve bu tükettiği enerji vücudu güçsüz ve enfeksiyonlara karşı korunmasız bırakmaktadır.
Avrasya Hospital uzmanları, kış hastalıklarına karşı şu önerilerde bulunuyorlar:
· Grip aşısı ve zatürre aşısı yapılmalı,
· Dengeli beslenilmeli
· Vitamin kullanılabilinir.
· Mevsime uygun yağmur ve soğuktan koruyucu kıyafetler tercih edilmelidir.
· Gribal enfeksiyon durumlarında başkalarına bulaştırmamak için toplu yerlerde maske kullanılabilir.
· Aksıran, öksüren, hapşıran kişiler burunlarını mendil ile kapatmalılar.
· Hastalıklı kişilerle temas edenler ellerini sabunla yıkamalıdırlar.
· Hamile olanlar toplu yerlerden uzak durmalı, hatta maske takmalıdırlar.,
· Kalp hastalığı olanlar soğukta yürümemelidir.
· Astımı olanlar, hava kirliliği ve soba, kömür etkisinden kaçınmalıdırlar.
· Yüksek tansiyonu olanlar direnç artsın diye diyetlerini bozmamalı, tuzlu yemekler yememelidirler.
GRIP DEYIP GEÇMEYELIM!
Grip aşısının tam zamanı
Grip aşısının etkisi 6 ile 8 hafta içerisinde görülebiliyor. Bu nedenle gribin yaygın olarak görüldüğü Aralık ayı gözönüne alınırsa şimdi grip aşısı yaptırmanın tam zamanı.
Özellikle 65 yaş üzerindekiler, kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı, astım ve şeker hastalığı olanlar mutlaka aşılanmalıdır. Bunun dışında kanser nedeniyle kemoterapi görenler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve sağlıklı insanlar da gripten korunmak için aşılanmalıdırlar.
Avrasya Hospital doktorlarından Uzm. Dr. Ayşegül Naldar ve Uzman Dr. Mikail Kabak ile grip ve grip aşısı üzerine bir söyleşi yaptık.
Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarının yerini yavaş yavaş serin ve yağmurlu havalara terk ettiği sonbaharın bu ilk günlerinde sağlığımıza daha çok özen göstermemiz gerekmektedir. Çünkü kış mevsiminin habercisi olan bugünler aynı zamanda bir çok hastalığın sık görülmeye başlandığı mevsiminde başlangıcıdır. Bu mevsimde en sık görülen hastalıkların başında insanı halsizlikten yataklara seren, işinden gücünden eden grip gelmektedir.
Grip, son derece bulaşıcı bir hastalık olup, iş gücü kaybından başka, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda hastanede yatarak tedavi gerektirmesi ve ölümlere neden olabilecek kadar ağır seyredebilmesi hastalığın önemini bir kat daha artırmaktadır. Ayrıca çok hızlı bir şekilde toplumda yayılarak salgınlar yapma özelliğinin olması nedeniyle gözardı edilmemesi ve mutlaka önlem alınması gereken bir hastalıktır.
Toplumsal olarak bu hastalığı ihmal ettiğimiz ve 'grip deyip geçtiğimiz' için her yıl yüzlerce okulumuz Grip'e teslim olmakta ve binlerce çocuğumuzun hastalanması nedeniyle tatil olmakta, milyonlarca lira ilaç harcaması yapılmakta ve çocuklarının hastalığı nedeniyle anne babalar bir çok sorunla karşı karşıya kalmaktadır.
Çalışma yaşamının çok hareketli olduğu günümüzde çocukları hasta olan anne-babalar onların bakım sorunları nedeni ile işlerinden izin almak zorunda kalmakta ya da işlerini aksatabilmektedirler.
Bu örnekte görüldüğü gibi hasta olmayan kişileri de indirekt yolla etkileyen grip, özel yaşamdan ekonomik yaşama uzanan bir yelpazede insanları etkileyerek toplumsal bir sorun haline gelmektedir.
NEDİR BU GRİP?
Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, başağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar.
Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeni ile hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka yatağa mahkum etmektedir.
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastaları, akciğer hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır.
Bu yüzden grip ile kesinlikle karıştırılmamılıdır ve gribin hafife alınmasına olanak tanınmamalıdır. Anlatılan bu kadar özelliğin üstüne hastalığın spesifik tedavisinin olmadığını da söylersek ne kadar önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılacaktır.
Gribin tedavisinde kullanılan ağrıkesiciler, ateş düşürücüler, vitaminler, antiallerjiklerin hepsi hastaların geçici olarak rahatlamalarını sağlamakta, hastaların kesin iyileşmesinde ve komplikasyonların önlenmesinde istirahat çok önemlidir.
KİMLER AŞILANMALI?
Özellikle 65 yaş üzerindekiler, Kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı, astım ve şeker hastalığı olanlar mutlaka aşılanmalıdır.
Bunun dışında kanser nedeniyle kemoterapi görenler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, sağlık çalışanları aşılanmalıdır.
Sağlıklı insanlar gripten korunmak için aşılanabilirler.
AŞI NE ZAMAN YAPILMALI?
Grip hastalığına neden olan influenza virüsünün tipleri her yıl değiştiği için aşıların içeriyi her yıl değiştirilir. Bu yüzden özellikle risk altında olan insanlar her sonbaharda aşılanmalıdırlar.
Grip aşısı tüm kış sezonu uygulanabilmekle birlikte aşıdan maksimum düzeyde faydalanabilmek için aşının yaptırılması gereken ideal zaman grip vakalarının ve salgınlarının henüz görülmeye başlandığı Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Ancak hastalığa yakalanmamış bireyler kış aylarında da aşılarını yaptırabilirler.
Grip Aşılarının Yan Etkileri Var mıdır?
Grip aşısının kesinlikle hiçbir zararlı yan etkileri yoktur. Çok nadiren aşı yerinde 24 saat içinde yok olan kızarıklık ve şişlik ile yine çok kısa süreli ateş ve nezle belirtileri oluşturabilir.
'Evet bu yıl yine 'Grip deyip geçmeyelim'. Gribe teslim olmayalım. Mutlaka önlemlerimizi alalım, grip aşımızı yaptıralım!
Gripsiz, sağlıklı, verimli bir kış mevsimi geçirmeniz değiyle...'