Ağzınıza sinek kaçırmayın
yaz mevsimin gelmesiyle çoğalan sineklerin insanların ağzına dahi kaçabildiğini ve bunun önemsenmediğini belirten uzmanlar, bu hayvanların en büyük mikrop taşıyıcılar olduğuna dikkat çekiyorlar

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yaz mevsimin gelmesiyle çoğalan sineklerin insanların ağzına kaçabildiğini ve bunun önemsenmediğini belirterek, "Mikroplu alanlarda üreyen sinekler, insanların ağzına kaçtığında çok sayıda hastalığı bulaştırabilir" dedi.
Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sineklerin özellikle dere yatakları, kanalizasyon ve çöp gibi alanlarda üreme gösterdiğini bildirdi. Yapılaşmalardaki düzensizlikler sonucu her gün yerleşim birimlerinin tarım alanları ve kirli akarsuların dibine kurulduğunu ifade eden Yorulmaz, bu bölgelerde yaşayan insanların sineklerin olumsuz etkilerine maruz kaldığını söyledi.
Sineklerin sıtma gibi çok fazla sayıda bulaşıcı hastalığı insanlara taşıyabildiğini belirten Yorulmaz, "Halk arasında sinek ısırmasıyla AIDS'in de bulaşacağına inanılıyor. Ama bu şu anda tam olarak kanıtlanamadı. Fakat insanlar, her olasılığa karşı sineklere karşı dikkatli olmalı, özellikle yutulan sinek önemsenmelidir" dedi.
Mikropları üzerlerine bulaştıran sineklerin bir yerden başka bir yere konmasıyla mikrobu rahatlıkla bırakabildiğini bildiren Yorulmaz, şunları kaydetti: "Mikroplu alanlarda üreyen sinekler, insanların ağzına kaçtığında çok sayıda hastalığı bulaştırabilir. Kanalizasyon, çöp gibi alanlarında ürüyerek evimize gelen sinekler, masamıza, yiyeceklerimize çok miktarda mikrop bırakırlar. Bu mikroplara sahip olan bir sineği yutan kişinin bünyesinin hassas olmasıyla da alınan mikrop türüne göre hastalık oluşur. Bu nedenle bünyesi hassas olanlar, sinek gibi üzerinde mikrop taşıyan hayvanlardan korunaklı evlerde yaşamalıdırlar."
-BİR SİNEK 1 CC KAN EMİYOR-
Bir sineğin 1 cc kan emebildiğini ve insanları genellikle birden fazla sineğin ısırdığını ifade eden Yorulmaz, bunun sonucunda kansızlık oluşabileceğini bildirdi. Bir ısırmada 1 cc kanın emilmesinin önemli bir oran olduğunu ifade eden Yorulmaz, bu nedenle sineklerden korunmak için çareler aranması gerektiğini söyledi.
Kişilerin sinek kovucu losyonlar kullanabileceğini belirten Yorulmaz, "Çocukların ciltleri çok hassastır. Bu nedenle çocuklara sinekten koruyucu losyonların sürülmemesini öneriyoruz. Çocukları sineklerden korumanın en iyi yöntemi cibinlik kullanılmasıdır. Aynı zamanda evler de ilaçlanabilir. Fakat mutlaka daha sonra oda havalandırılmalıdır" diye konuştu.
Yorulmaz, insanlar için büyük tehlike oluşturan sineklerin yok edilmesinde belediyelere büyük görev düştüğüne işaret ederek, kış mevsiminde sineklerin ürediği yerlerin ilaçlanması gerektiğini kaydetti
(aa)