H1N1 tanısı ancak testle konulabilir

Uzmanlar, grip ve soğuk algınlığının karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

H1N1 tanısı ancak testle konulabilir
H1N1 tanısı ancak testle konulabilir
GİRİŞ 29.01.2016 09:38 GÜNCELLEME 29.01.2016 09:38

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bitirgen, "Kişinin grip veya domuz gribi olduğunu kendisinin anlaması mümkün değildir. Hastalığın ağır ya da hafif geçmesi domuz gribi olup olmadığını göstermez" dedi.

Hapşırık ve burun akıntısı halinde gripten şüphelenildiğini belirten Bitirgen, "Soğuk algınlığı ve grip ayrı hastalıklar. İkisi arasında ortak belirti hapşırma ve burun akıntısı fakat soğuk algınlığı genellikle ayakta geçirilir, insanı halsiz bırakmaz, iş, güç kaybına neden olmaz, ateş çok nadir görülür. Halbuki gripte, hemen hemen her zaman titreme ve yüksek ateş görülür. İşinden gücünden genellikle alıkoyar. İşine devam etse bile bulaştırdığı insanlarda da ciddi hastalıklara neden olur. Soğuk algınlığından iyileşme kolay olduğu halde gripte bazı komplikasyonlar dediğimiz zatürre gibi hastalıklar ortaya çıkar" şeklinde konuştu. 

Bitirgen, hastalığın genellikle kişiden kişiye öksürük veya hapşırık yoluyla bulaştığını ifade ederek, halkın bu konuda eğitilmesinin önemine işaret etti.

H1N1 virüsüyle ilgili de bilgiler aktaran Bitirgen, şunları kaydetti:

"H1N1 virüsünde, domuzdan bulaştığı için hem insan gribi hem de domuz gribi özellikleri var. Hatta kuş gribi özellikleri de olabilir. Kişinin grip veya domuz gribi olduğunu kendisinin anlaması mümkün değildir. Hastalığın ağır ya da hafif geçmesi domuz gribi olup olmadığını göstermez. Hastanın hastaneye başvurması lazım. Tam teşekküllü hastanelerde ilk olarak hızlı ayırma testi olacaklar. Bu virüs, önce domuz gribi olabilir mi diye ayırt edilecek. İnfluanza virüsünün A ya da B olup olmadığının ayrımı yapılacak. Eğer virüs A çıkarsa domuz gribi olabilir ama kesin değil. İkinci hassas testte domuz gribi olup olmadığı ayrımı yapılır." 

Grip aşısının hastalıktan koruduğuna dikkati çeken Bitirgen, "Kalp, böbrek hastaları ve hamilelerin öncelikle aşılanması lazım. Bunların dışında herhangi bir ilave riski bulunmayan sağlık çalışanlarının da aşılanması lazım çünkü bir doktor, hemşire, hasta bakıcı hastalanırsa gelen insanlara ilave mikrop bulaştırır. Poliklinikte çalışan bir doktor hemşire onlarca hasta arasında mutlaka bir gripliyle temasa geçtiği için mikrop alma ve bulaştırma ihtimali fazla. Bunun dışında hasta olmayan kişilerin de aşı olması iyi olur" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar