Migren hastalarına müjde!

Tüm dünyada en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelen migren, artık kabus olmaktan çıkıyor.

Migren hastalarına müjde!
Migren hastalarına müjde!
GİRİŞ 27.02.2016 12:15 GÜNCELLEME 27.02.2016 12:15

2011-2012 yıllarında dünyaca ünlü plastik cerrah Prof. Dr. Bahman Guyuron ile ABD Cleveland University Hospitals'ta birlikte görev yaparak, migren tedavisi konusunda çalışmalar yapan Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, Türkiye'de de ABD'de uyguladığı son tekniklerle migren hastalarına umut oluyor.

Dr. Ufuk Askeroğlu tarafından geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan migren cerrahisi tüm hastalarda olumlu sonuçlar vermeye başladı. Türkiye'nin her yerinden yüzlerce hasta başvurusu ve kabulü devam etmekte. Bugüne kadar istatistiki olarak takip edilen hastalar arasında Op. Dr. Ufuk Askeroğlu'nun “migren cerrahisi" başarı oranı ve bu oran dünya literatürü üzerinde.

Migren tedavisinin genel anestezi altında yapılan ve çoğu durumda hastanın aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edildiği cerrahi bir operasyon olduğunu ve migren çeşidine göre uygulanacak bölge ve yöntemin değiştiğini belirten Op. Dr. Askeroğlu, tedaviden hemen sonra sonuçların görülmeye başlandığını ve hastalarının hem sağlık hem de yaşam kalitesi açısından çok olumlu etkilendiklerini ekledi.

Cerrahi müdahale öncesı botokslu çözüm

Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, çoğu vakada migrenin şiddetine göre cerrahi prosedüre girmek istemeyen hastaya, 2010'da Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan migren botoksu tedavisi de uyguladıklarını ve bugüne kadar uygulanan hastalarda çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Migren nedir?

Migren, günlük hayatın aksamasına neden olacak kadar şiddetli zonklamalara neden olan ve tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan kronik bir baş ağrısı türüdür. En yaygın görülen rahatsızlıklar arasında olan migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Migren ağrısı diğer baş ağrılarından nasıl ayırt edilir?

Migren ağrısı diğer baş ağrısı türlerinden çok daha şiddetli olur ve çoğu zaman başın sadece tek tarafında ortaya çıkar. Zaten Yunanca kökenli migren kelimesi “başın yarısı / yarım baş bölgesi" anlamına gelmektedir. Ağrının şiddeti genellikle kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olur. Işığa ve sese karşı aşırı tahammülsüzlük ve bulanık görme de sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Migren atağı eğer tedavi edilmez ise yaklaşık 4 ile 72 saat kadar sürebilir.

Migren ağrısı nasıl teşhis edilir?

Migren beş farklı aşamadan geçirilerek teşhis edilir. Öncelikle migren testi yapılarak baş ağrısının migrenden kaynaklı olduğundan emin olunur. Testten sonra migrenin tetikleme bölgesini bulabilmek için muayene süreci başlar. Ağrı tetik noktasından emin olmak için botoks testi yapılır. Bu işlemin ardından hasta migren günlüğü tutar ve gün gün ağrı sayısını ve noktasını yazar. Eğer hasta kalıcı tedaviyi tercih ederse migren ameliyatının planlanmasına başlanır. Basit düzeyde migren testi evde de yapılabilir.

Örneğin eğer;

Potansiyel migren atağı sırasında burun akıntısı da yaşıyorsanız,

Gözlerinizde ya da gözlerinizin arkasında acı ya da baskı hissediyorsanız,

Potansiyel migren atağı sırasında kaş arası bölgenize masaj yapmak ya da baskı uygulamak işe yarıyorsa,

Kaş üzeri bölgesinde acı/ağrı oluyorsa,

Şakak bölgesinde ağrı ve zonklama oluyor ve o bölgeye bastırmak iyi geliyorsa,
Ağrıdan hemen önce ya da ağrı sırasında ensede gerginlik hissediliyorsa,
Potansiyel migren ağrısı başın arkasında daha çok hissediliyorsa,
Sizin de muayene için doktora gitmenizde fayda var.

Migren nasıl tedavi edilir?

Migren tedavisinde herkese tek tip bir tedavi uygulaması yoktur. Migren kişiye göre farklı bölgelerde ve farklı şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavisi de kişiye özel olarak planlanır. Ağrı kesici ve botoks tedavisi ile geçici çözümler sağlanırken migren ameliyatı ile kalıcı tedavi uygulaması yapılabiliyor.

Botoks ile migren tedavisi nasıl yapılır?

2010'da FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan migrende botoks tedavisi mutlaka bu konuda eğitim almış uzman hekimlerce uygulanmalıdır. Botoks ile migren tedavisinde tetikleme noktasına enjekte edilerek kasların geçici olarak dondurulması sağlanır. 3 ile 5 ayda bir tekrarlanması gereken bu prosedür hastalara ameliyatsız tedavi imkanı sunar. Bazı hastalar anestezi ve ameliyat korkusu nedeniyle kalıcı çözüm yerine belirli aralıklarla botoks yaptırmayı tercih eder.

En etkili çözüm migren cerrahisi midir?

Migren cerrahisi ya da migren ameliyatı dediğimiz yöntem migreni kalıcı olarak tedavi edilmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Migren ameliyatı anestezi altında yapılan ve çoğu durumda hastanın aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilebildiği bir yöntemdir. Düzenli olarak botoks yaptırmak istemeyen hastalar tarafından kalıcı olarak migren ağrısından kurtulmak için tercih edilir. Birçok hastada “kaş çatmasını" sağlayan korrugator kası, alın bölgesinin duyusunu alan sinirlere bası yapmasından dolayı migren ağrısı oluşur. Bu operasyonun amacı bu basıyı ortadan kaldırmaktır. Cerrahi operasyonla saç içinden yapılan birer santimlik kesilerden endoskopik kamera kullanılarak veya göz kapağına uygulanan ufak bir kesi ile bu kaslar alınıp sinirler gevşetilir. Böylece migren ağrısının tetiklenmesi tamamen ortadan kaldırılır. Bası uygulanan yere göre bu işlemin yeri değişebilir. Örneğin frontal (alın bölgesi), oksipital (ense bölgesi), temporal (şakak) ve rinojenik (burun) bölgelerine uygulanabilir. Migren ameliyatının ardından yüz bölgesinde herhangi bir kesi izi kalmaz.

Migren ameliyatı beyinle ilgili bir ameliyat değildir. Hasta için oldukça konforlu, bir gün hastane istirahati ile ertesi gün evine dönebildiği ve etkisi hemen ameliyat sonrası hissedilmeye başlayan başarılı bir operasyondur. 

Migren ameliyatına kimler adaydır?

Migren ağrısı kimi hastalarda çocukluk çağından başlayan ve yıllar boyu hayat kalitesini düşürerek devam eden bir ağrı zinciridir. Bu sebeple migren ağrısının teşhisi konulduğu anda yaştan bağımsız olarak hasta migren ameliyatına adaydır. Migren ameliyatı yaptığımız 13 yaşında hastamız da, 72 yaşında hastamız da oldu ve tüm yaş gruplarında da üzerinde başarı oranı elde ettik. Bir ay içinde en az 2-3 şiddetli migren atağı geçirmiş ve hiçbir ilaçlı tedaviye yanıt alamamış veya ilaç kullanmaktan hayat kalitesi düşmüş hastalar migren ameliyatı için adaydır. Migren ameliyatı öncesi nöroloji uzmanı tarafından migren tanısı almanız gerekmektedir.

Migrenin tetiklenmesi nasıl önlenir?

Migren rahatsızlığı olan kişilerin yemeklerini düzenli yemeleri ve düzenli uyumaları gerekir. Çünkü öğün atlamak kan şekerinin düşmesine, fazla şeker içeren gıda tüketmek ise kan şekerinin önce aniden yükselip sonra aniden düşmesine neden olur. Tüm bunlar migren rahatsızlığını tetikleyebilir. Ayrıca dehidrasyonu önlemek için bol su tüketmek ve günde en 6 ile 8 saat uyumak çok önemlidir. Çoğu kadında adet döngüsü de migren ağısını tetikleyen sebeplerden birisidir, adet döneminden birkaç gün önce başlayan migren ağrısı adet dönemi boyunca da devam edebilir.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması