En büyük risk pazarda satılan balıklar
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu havaların ısınmasıyla pazardan balık alanlara dikkatli olma çağrısı yaptı
Keskinoğlu, 2002 yılında yayınlanıp 2006 yılında yürürlüğe giren, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği'nin 26. maddesinde, "Semt pazarlarında su ürünleri satışları, çevre şartlarından etkilenmeyecek, korunaklı ayrı bölümlerde su, elektrik, aydınlatma sistemlerine sahip, zemini düzgün alanlarda yapılmalıdır. Satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 OC ile +4 OC arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Dondurulmuş ve işlenmiş ürünler ise ürün formuna uygun sıcaklığı sağlayacak soğutuculu dolaplarda sergilenmeli ve satışa sunulmalıdır" denildiğine dikkat çekti.
Keskinoğlu, yine aynı maddenin diğer fıkralarında, "Ürünlerin kalitesinin korunması amacıyla, yeterli miktarda ve kalitede buz temin edilmeli ve hijyenik kapaklı kaplar içerisinde depolanmalıdır. Kullanılan su ve buz, içme ve kullanma suyu kriterlerine haiz olmalıdır. Bu tür satış yerlerinde, kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır, Sergi, ambalaj ve benzeri amaçlar için hiçbir şekilde ahşap malzemeler kullanılmamalıdır" şartlarının sıralandığını belirtti.
"Zehirlenmeler görülebilir"
Bunun gibi bir çok hijyen kriterinin belirtilmesine rağmen ne soğutucu dolap, ne içme kalitesinde su kullanımı ve ne de tahta tezgahların kullanılmasına dikkat edildiğini ifade eden Reha Keskinoğlu, "Mikrop üremesine çok uygun ve temizliği şüpheli tahta tezgahlarda ve sıcak ortamlarda satışa devam edilmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi mevzuatı eksiksiz uygulamak mevzuatı çıkarmak kadar önemlidir. İlgili kurumların pazaryerlerini denetlemeleri güvenli gıda ve insan sağlığı açısından çök önemlidir.
Hava şartları ve mikrobiyolojik üremeler sonucu özellikle sardalye, hamsi ve istavrit gibi küçük balıklarda oluşan histamin miktarının da artması sonucu zehirlenmeler görülebilir. Dondurulmuş balıkların çözündürme prosedürüne uygun çözündürülmemekte ayrıca çözünmüş ve pazar sonu tezgahta kalan satılamayan balıkların da nasıl değerlendirildiği meçhuldür" diye konuştu.
-
hasan 10 yıl önce Şikayet Etpazarda satılan balık ucuz ve kaliteli zaten görüyorsun seçiyorsun alıyorsun.dükanda satılan balıkda pazarın 5 katı fiyatına satıyor. askeri ücretli biri olarak tabiki pazardan alacaz...pazarıma dokunmayın ama denetleyin...Beğen
-
serdar 10 yıl önce Şikayet Et4 tane denize sahibiz ama bunlari denetleyecek bir tane deniz ürünleri ile ilgili bakanlik yok ..astari 5 kurus etmez görgüsüz insanlar tarafindan denizlerde balik kalmadi ..ufacik yunanistanda bile bakanlik var iken bizde neden yok? neden önüne gelen herkisi bot alip balik avlamaya gidiyor kurallara uymadan? bu kadar rezilmiyiz lan biz?Beğen
-
yusuf 10 yıl önce Şikayet Etistavrit ve hamsi bile 15 lira seviyelerinde satılıyorsa zaten kim ne balığı alabilsin.denizi bitirdilerBeğen
-
yorumcu 10 yıl önce Şikayet Etbize bişey olmaz merak etmeyin. pahalılıktan balık alamıyoruz zaten.Beğen Toplam 1 beğeni