Keçi sütü şişirmiyor

İnsan sütünün yapısına en yakın süt öncelikle at sütü (kımız) ve ardından keçi sütüdür.

Keçi sütü şişirmiyor
Keçi sütü şişirmiyor
GİRİŞ 14.03.2016 15:49 GÜNCELLEME 14.03.2016 15:49

Dr. Sinan Akkurt keçi sütü hakkında bilinmesi gerekenleri, faydalarını ve keçi sütü tariflerini ayrıntılı anlattı.

İnek sütü yerine keçi sütü ve keçi sütünden üretilmiş yoğurt, peynir, kefir, tereyağı gibi süt ürünlerini tercih etmenizi öneririm. Hatta bebek mamalarında da keçi sütü bazlı mamaları tavsiye ederim.

Keçi sütü, protein açısından da inek sütüne göre daha kolay sindirilebilen bir süttür. Ayrıca günümüzde inek sütü artık endüstriyel bir ürün haline gelmiştir. Dolayısı ile inek sütü üretimini artırabilmek için ineklere verilen yapay besin maddelerinin birçoğu da katkılıdır. Ve bu katkı maddeleri de çoğunlukla süte geçer. Fakat keçi öyle değildir. Doğası gereği sürekli gezer, dolaşır, tepelere çıkar ve karnını böyle doyurur. Keçi samanla tatmin olmaz, dolaşmadan süt vermez. Keçi sütü ve ürünleri de böylelikle daha doğal, dolayısıyla daha sağlıklı olur. İnek sütü de organik olmaz mı? Tabi ki olur. Ama orada da inek sütünün proteininin sindirimi açısından zorluğu söz konusudur. Keçi sütünün yağı inek sütündeki gibi topaklanıp üstte birikmez; keçi sütü doğal homojenizedir, sindirimi kolaydır. Mide ve bağırsaklarında sorun olanlar, çocuklar ve yaşlılar için keçi sütü bu açından oldukça avantajlıdır.
 
Bununla birlikte keçi sütü ve yoğurt, peynir, kefir, tereyağı gibi keçi sütü ürünleri inek sütüne oranla daha pahalıdır. Bugün bir inekten 100 litreye kadar süt almak mümkün iken, bir keçiden en fazla bir litre süt alınabilmektedir. Bu nedenle hem üretimi zahmetli, hem de maliyeti yüksektir. Eğer bütçemiz tüm ürünleri keçi sütü bazlı olarak değiştirmeye elverişli değilse, bu durumda en azından sepetimizde birkaç keçi sütü ürününe yer açarak da bir adım atabiliriz. Özellikle çocuk beslenmesinde keçi sütünün önemi büyüktür. İnsandaki anne sütünün protein oranının iki katından daha yüksek bir protein oranına ve anne sütünden dört kat fazla kalsiyum oranına  sahiptir keçi sütü.  Ayrıca inek sütüne kıyasla mide asitliğini daha iyi nötralize eder. Tabi ki hiçbir şey anne sütünün yerini tutmaz. Ama çocuk doktorunun süt ürünleri kullanımını tavsiye ettiği durumlarda (annenin bebeğe süt verememesi v.b.) eğer bebeğe dışarıdan süt verilecek ise inek sütü yerine keçi sütünden yararlanılabilir.

Keçi sütü ayrıca:

-    Bağırsak sağlığı açısından yararlı bakteriler içerir.

-    Mide-bağırsak sorunları olanlar, hazımsızlık ve kabızlık yaşayanlar için yararlıdır. Sindirimi kolaydır.

-    İltihaplanmayı önleyici yağ asitleri içerir.

-    Keçi sütü özlü sabunlar ciltte gözenekleri sıkılaştırmaya, siyah noktaları önlemeye yarar.

-    Varis, astım, egzama, alerji tedavisinde destekleyici rolü vardır.

-    Diş ve kemik gelişimini destekleyici önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

Keçi sütlü tarifler:

-    Çikolata tozlu süt yerine keçiboynuzu özlü keçi sütü

-    Çocuklar çikolata tozu ile tatlandırılmış süte bayılır. Bunun yerine onlara hem daha doğal, hem da daha sağlıklı bir alternatif sunabilirsiniz.

-    Bir fincan sıcak keçi sütüne, aktar ve marketlerde bulabileceğiniz bir tatlı kaşığı keçiboynuzu özünü (keçiboynuzu unu), bir tatlı kaşığı bal ya da pekmezi ve tercih ediliyorsa bir çay kaşığı kakaoyu ekleyerek karıştırın.

-    Keçi sütlü sabun

-    Keçi sütünün cilde güzellik ve sağlık katan içeriğinden yararlanmak istiyorsanız güvendiğiniz bir kaynaktan keçi sütlü sabun satın alabilirsiniz. Eğer böyle bir şansınız yoksa, parfüm, alkol v.b. katkı maddeleri içermeyen kalıp sabunları kullanarak evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için kalıp sabunu rendeleyin, kaynatıp ocağı kapattığınız suya dökün ve karıştırarak erimesini sağlayın. Bu karışımın içine keçi sütü ekleyerek keçi sütlü doğal sıvı sabun elde edebilirsiniz. Tekrar katılaşma ihtimaline karşı elde ettiğiniz sıvıyı soğuttuktan sonra birkaç kez blendırdan geçirmeyi ihmal etmeyin.

-    Ayrıca inek sütüyle yaptığınız her şeyi keçi sütüyle de yapabilirsiniz: Yoğurt, muhallebi, dondurma, soslar, kefir, tereyağı, keçi peyniri ile salata… 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı