Kurban Bayramı'nda 'sağlıklı beslenin' uyarısı

İstanbul Obezite Cerrahisi’nden Op. Dr. Hasan Erdem, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda 'sağlıklı beslenin' uyarısı
Kurban Bayramı'nda 'sağlıklı beslenin' uyarısı
GİRİŞ 12.09.2016 11:05 GÜNCELLEME 12.09.2016 11:05

Sağlıklı bir yaşam için hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerektiğini belirten Op. Dr. Erdem, “Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle obezite grubunda yer alan, yüksek tansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan ve obezite cerrahi operasyonu olmuş kişilerin Kurban Bayramı’nda beslenme programlarına ayrıca özen göstermeleri gerekmektedir” dedi.

Diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatsızlığı olan obezite grubunda yer alan ve obezite cerrahi operasyonu olmuş kişilerin Kurban Bayramı’nda az yağlı veya yağsız etleri tercih etmeleri ve porsiyon kontrolünü sağlamaları gerektiğini söyleyen Op. Dr. Erdem, Kurban Bayramı’nda da beslenme koşullarına uyularak sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Erdem, obezite grubunda yer alan ve obezite cerrahi operasyonu olmuş kişiler için şu önerilerde bulundu:

• Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyunca öğün atlanmamalıdır. Besinler iyice çiğnenmeli, azar azar ve sık sık yenilmelidir.

• Obezite grubunda yer alan kişiler ve obezite cerrahi operasyonu olmuş kişiler ikram edilen şekerleme ve tatlılardan uzak durmalıdır.

• Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalıdır. Günde 1,5-2 lt su tüketmeye özen gösterilmelidir.

• Kurban Bayramı’nda kesilen kurban eti bekletilmeden genelde birkaç saat içinde tüketilmektedir. Yeni kesinlen kurban eti hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturmaktadır. Bu yüzden mide–bağırsak problemi çeken ve obezite cerrahisi olmuş kişiler eti en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

• Kurban Bayramı’nda et tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Obezite grubunda yer alan ve obezite cerrahi operasyonu olmuş kişiler haşlama, fırında ve ızgara gibi pişirme yöntemleri kullanırken kızartma ve kavurmadan kaçınmalıdır. Aynı zamanda hem daha kolay sindirmek adına hem de besin çeşitliliği açısından eti tek başına değil sebzelerle pişirmeli ve tüketilmelidir. Et ile yapılan yemeklere tereyağ, kuyruk yağı gibi ekstradan yağ ilave etmek, aldığımız doymuş yağ miktarını arttıracağından eti kendi yağıyla pişirilmeye bırakılmalıdır. 

• Izgara yöntemi kullanılırken etle ateş arası mesafe 15 cm şeklinde eti yakmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş etin yüzeyindeki proteinlerin katılaşmasına sebep olduğundan ısının iç kısımlara geçmesine engel olur. Aynı zamanda dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybına yol açtığı için besin kaybına neden olmaktadır.

• Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi öğle yemeklerinde tercih edilirken akşam yemeklerinde posa içeriği yüksek sebze ve kurubaklagil yemekleri tercih edilmelidir.

• Etin kesilmesi, saklanması ve hazırlanması aşamasında yeterli hijyen koşullarının sağlanıldığından emin olunmadığı sürece etler az pişmiş veya çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları çiğ sebze ve meyveler için kesinlikle kullanılmamalıdır.

• Et tüketiminin yanında asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir.

• Fiziksel aktivite düzeyi bu süreçte çok önemlidir. Yürünerek gidilebilecek yerlere gidilirken taşıt kullanılmamalıdır. Tatili değerlendirerek bol egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor