İran AIDS hastalığına çare buldu

Kayıtdışı 2 milyon AIDS hastasının olduğu bildirilen İran'da genç biliminsanlarının 'imod' isimli bitkisel bir ilaçla hastalığı kontrol altına almayı başardıkları açıklandı.

İran AIDS hastalığına çare buldu
İran AIDS hastalığına çare buldu
GİRİŞ 04.02.2007 13:38 GÜNCELLEME 04.02.2007 13:38

İran Sağlık Bakanı Kamran Bakeri Lenkerani, AIDS hastalığını kontrol altına alan 'imod' isimli bitkisel ilaç ürettiklerini bildirdi. Lenkarani, Tahran'daki bir hastanede bazı bilim insanlarına çalışmaları dolayısıyla ödül verilmesi için düzenlenen törende yaptığı açıklamada, 'İran'ın genç bilim adamları AIDS virüsünü kontrol altına alan bitkisel ilaç üretti' dedi. Bitkisel kökenli ilacın 'nano-biyo teknoloji' yöntemiyle elde edildiğini ifade eden Lenkarani, 'kan ve bağışıklık sistemini büyük çapta etkileyen' ilaca 'imod' adını verdiklerini kaydetti.


Lenkarani, ilacın üretimi için 15 araştırma merkezinde 4-5 yıl çalışıldığını ifade ederek, 'AIDS virüsünü kontrol altına alan bitkisel ilaç şu ana kadar 200 gönüllü üzerinde denendi. Bu ilaç, şu anda büyük oranda üretiliyor ve kısa bir zamanda piyasa sürülecek' diye konuştu. S


ağlık Bakanı Yardımcısı Resul Dinarvend de ilacın kullanımının AIDS hastalığının tam anlamıyla çaresi olmadığını, ancak ilacın hastalık nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı çok etkili olduğunu söyledi. Üretilen ilacın en önemli özelliğinin, etkisinin iki yıl devam etmesi olduğunu söyleyen Dinarvend, bu ilacın dünyada eşdeğeri bulunmadığını kaydetti.


Dinarvend, hastaya sıvı halde serumla verilen ilacın Sağlık Bakanlığı’nca onaylandığını da belirtti. İranlı bilim adamlarının Eylül 2006'da AIDS tedavisinde kullanılacak yeni bir ilaç bulduğu açıklanmış, ancak bu, resmi makamlarca teyit edilmemişti.


Resmi verilere göre 13 bin AIDS vakasının bulunduğu İran'da, gerçek rakamın 2 milyon civarında olduğu ifade ediliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu