Çocuk sahibi olmak isteyenler dikkat!

Yumurta ve sperm ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, bu konuda yapılan araştırmalara değiniyor.

Çocuk sahibi olmak isteyenler dikkat!
Çocuk sahibi olmak isteyenler dikkat!
GİRİŞ 19.10.2016 12:18 GÜNCELLEME 19.10.2016 12:18

Yakın tarihli çalışmalar, kadında sperm ile yumurta birleştiği zaman gebeliğin gelişebilmesi için gereken ilk sinyallerin sperm tarafından yumurtaya taşındığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla, sperm ne kadar sağlıklı olursa, gebelik de o kadar sağlıklı gelişecek ve çocuğun sağlığı da o kadar iyi olacaktır. Bir diğer ifadeyle, sağlıklı bir döllenmenin gerçekleşmesi ve gebeliğin sorunsuz biçimde devam edebilmesi önemli ölçüde sperm kalitesine bağlıdır.

Bilimsel araştırmalar, beslenme ve içinde yaşanılan çevre gibi faktörlerin erkeğin spermlerini etkileyerek döllenme ve gebelik gelişmesi ile sağlıklı bir çocuğun dünyaya gelmesinde ne derece etkili olduğunu açıkça gözler önüne serdi. Buna göre erkeğin yaşam tarzı spermin genetik yapısını değiştirmekte ve çocuklarında nesiller boyu aktarılabilecek kalıcı fiziksel değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişiklikler iyi yönde ya da zararlı yönde de olabilir. Dolayısıyla, erkek sağlığı çocuk gelişiminde son derece önem taşımaktadır.

Spermin çekirdeğinde RNA adı verilen çok özel molekül parçacıkları bulunur. Bunların asıl görevi, sperm hücreleri bölünüp de çoğalırken gerekli yapı taşlarını aslına uygun biçimde yan yana dizmek suretiyle o hücrenin aynısını yapmaktır. Böylece tek bir sperm kök hücresinden binlerce hücre oluşabilir. Son yıllarda bu RNA’ların sadece sperm hücrelerini çoğaltmakla kalmayıp, döllenme sırasında yumurtaya da geçerek, gebeliği başlatmak üzere yumurtanın genetik makinesini de çalıştırdıkları gösterildi.

RNA parçacıkları yumurtanın genetik makinesinin içine girerek onu çalıştırır ve bölünmesini sağlar. Yumurta bu sayede önce ikiye, sonra dörde ve arkasından takip eden bölünmelerle milyonlarca hücreye bölünür. Çoğalan hücreler de embriyoyu, yani bebeğin en küçük cüssesini oluşturur. Daha sonra bu embriyodan fetüs meydana gelir ve ilerleyen aylarda da çocuk şekillenmeye başlar. Nihayet gebelik süresi dolunca bebek de dünyaya gözlerini açar.

Mademki bu RNA parçacıkları çocuğun oluşması ve gelişiminde önemli anahtar rolü oynamakta, o halde çocuğu olmayan erkeklerde sperm içindeki RNA’ları inceleyerek neden çocuk olmadığı ya da olacak çocuğun sağlığı hakkında önemli bilgiler edinebiliriz.

Eğer böyle bir bozukluk olduğu gösterilebilirse, uygun tedavisi yapılarak gebelik olasılığının da artırılması mümkün olabilecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir