Skolyoz cerrahisinde, önce sağlık sonra estetik

Sırtta kötü görünüme yol açan skolyoz hastalığı için ilerleyen eğriliklerde ameliyat öneriliyor.

Skolyoz cerrahisinde, önce sağlık sonra estetik
Skolyoz cerrahisinde, önce sağlık sonra estetik
GİRİŞ 26.01.2017 10:50 GÜNCELLEME 26.01.2017 10:50

Skolyoz, gövdenin simetrisini bozan, sırtta kötü görünüme yol açan ciddi hastalıklar olarak bilinir. Dış görünümde de ciddi bozukluklara sebep olan bu hastalıkta, bazen ameliyat gerekebilir. Sırttaki eğriliğin takibiyle hastalığın ilerleyip ilerlemediği tespit edilir.

Ortopedi ve Travmatoloji hekimlerinden Doç. Dr. Bekir Yavuz Uçar, sırttaki eğrilik için yakın takip gerektirdiğini söylüyor. Peki her skolyozu olan ameliyat olabilir mi?

Skolyoz hastalığında yaş ve eğriliğin derecesi, ameliyat için yol gösterici kriterlerdir. Doç. Dr. Uçar, skolyoz hastalığında cerrahi konusunda ise şunları söylüyor: “Yıllardır sıklıkla dile getirilen 40 derecenin üstündeki eğrilikler ameliyat gerektirir inancı doğru bir yaklaşım değildir. 10 yaşın altındaki 40 derecelik skolyozu olan bir çocukta eğrilik ilerleyici karakterdedir. Lakin yirmili yaşlarda 40 derecelik skolyozu olan bir gencin eğriliğinin ilerlemesi beklenmemektedir. Zira kemik büyüme yaşı tamamlanmıştır. Hastanın yaşı, eğriliğin vücuda zarar verip vermediği, vücudun bir tarafa aşırı kaykılması ameliyat kararını etkileyen faktörler olarak sıralanabilir. İlerleyen eğriliklerde cerrahi müdahale yapılır.” 

VİDALAR ZARAR VERMEZ

Uçar ayrıca ameliyatlarda kullanılan özel implant vidaların, vücuda hiçbir zarar vermediğinin de altını çiziyor: “Çocuklarda vücudun büyümesini engellemeyen özel implantlar kullanılırken yaşlılarda kemik çimentolu, kemik erimesi için yapılmış vidalar kullanılır. Kullanılan vidalar insana zarar vermeyen titanyum alaşım vidalardır. Çelik vidalara göre, vücutta çok daha az atık bırakır.” 

Skolyozun tedavisinde küçük yaşta ilerleyen eğrilikler geliştiğinde korse takılması yerine büyümeye yardımcı, boy uzamasına ve kemik gelişimine engel olmayan uzamalı sistem cerrahisi öneren Uçar şöyle konuştu: “Korse uygulamaları çocuklarda kabullenilmesi ve uygulanması zor bir tedavidir. Çocuk psikolojik olarak korse ile negatif yönde etkilenmektedir. Uzamalı sistem cerrahisi ile hem boy uzaması devam ederken hem psikolojik rahatlık gözlemlenir.”

Doç. Dr. Uçar ayrıca, skolyoz ameliyatları hakkında dikkat çekici hususlardan bahsediyor: “Bizler estetik cerrahlar değiliz. Bu ameliyatlar estetik kaygıları gidermek için yapılmaz. Hastanın sağlığının bozulması, akciğer ve kalbe basıların gerçekleşmesi ilerleyen zamanlarda buna bağlı yaşam kalitesinin azalması gibi durumlar gözününe alınarak cerrahi kararı vermekteyiz. Her ne kadar uygulanan cerrahi yöntem; vidalı sabitleme ameliyatı olsa da ameliyat yapılan hastalar rahatlıkla sosyal aktivitelerine dönebilir ve sportif faaliyetlerde bulunabilirler.”

Doç. Dr. Uçar ayrıca skolyoz ameliyatlarında eğrilik düzeltilince kişinin boyunun uzayacağının altını çiziyor: “Ameliyat sonrasında eğrilik ne kadar fazlaysa boy o kadar uzar. Hastaların kıyafetleri kısa gelmeye başlar.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!