Kalp çarpıntısını önemseyin

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı kalp çarpıntısının belirtileri ve kalp ritm bozukluklarının tespit ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Kalp çarpıntısını önemseyin
Kalp çarpıntısını önemseyin
GİRİŞ 01.02.2017 14:15 GÜNCELLEME 01.02.2017 14:15

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı, Kalp çarpıntısı, heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi sebebi, daha ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabileceğini söyledi.

Çarpıntılarda bazen baş dönmesi ve göz kararmasının olabileceğini söyleyen Uzman Dr. Alıcı,”Hafif terleme, cilt renginin solması, göğüs ağrısı ve sıkışma olabilir.Bu belirtiler kalbinizin geçici bir süre bedeninizin ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayamadığına işaret eder. Bu da kalp krizi geçirebileceğinizin habercisi olabilir. Bu nedenle bu tür bir çarpıntı sorunu ile karşılaşıldığında beklememeli ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir” dedi.

Bazı ritm bozukluklarında kalpte pıhtı oluşabileceğini de hatırlatan Uzman Dr. Alıcı, "Bu pıhtı beyin ile diğer organlara atabiliyor. Bunun sonucunda felç veya dolaşım bozukluğu gibi çok ciddi tablolar oluşabiliyor. Kalbin uzun süreli yüksek hızda atması da kalp yetersizliğine davetiye çıkarabiliyor. Kalbiniz bir anda 200—250 atımla çarpmaya başladığında veya ani duraklamaya girdiğinde durabiliyor ve ani ölüme neden olabiliyor” açıklamasında bulundu.

Risk grupları

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı, ”İlerleyen yaştakiler, ailesinde ritim bozukluğu olanlar, kalp damar tıkanıklığı olanlar, kalp kapak hastalığı olanlar, guatr sorunu olanlar, kansızlık sorunu olanlar, kadınlar, aşırı uyarıcı ilaç alımı veya çay, kahve tüketimi, sık ve fazla miktardasigara ve alkol tüketenler şeklinde sıralayabiliriz” ifadesini kullandı.

Dr. Hayri Alıcı, kalp çarpıntısının teşhisi için genellikle Ekg çekilir ve eğer gerek görülürse Ekgholter ile 24 saat takibi sağlandığını belirterek,”Kalbin damarlarında bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için de efor testi yapılabilir” şeklinde konuştu.

Tedavi süreci

Bazı ritm problemleri ilaç tedavisi ile iyileşebilirken, bazılarının tedavisinde yakma/dondurma olarak bilinen ablasyon işlemin uygulandığını ifade eden Hatem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı, "Ablasyon tedavisi ile ile kalp çarpıntısı ortadan kaldırılıyor ve hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuluyor.Kalp çarpıntısı tedavisinde çok önemli olan Ablasyon, kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla yapılabilir. Kateter ile kasık yoluyla kalp içine ilerlenir. Kateterin kalbin neresinde olduğu x ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenebilir. Kateterin ucu kayıt cihazına bağlanarak kalp içi EKG kayıtları alınır ve araştırma ile çarpıntı yapan odak bulunur. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir ve böylece sorumlu odak ortadan kaldırılır. Ablasyon ile hastaların önemli bir kısmında bozulmuş olan kalp düzeni düzeliyor. Ritim bozukluğunun eşlik ettiği veya etmediği çarpıntılarda çeşitli ilaçlardan da faydalanılabilir” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı