Boyun fıtığına ne iyi gelir?

Boyun fıtığı, insan hayatında her geçen gün daha fazla yaygınlaşan hastalıkların başında gelir.

Boyun fıtığına ne iyi gelir?
Boyun fıtığına ne iyi gelir?
GİRİŞ 04.04.2017 15:30 GÜNCELLEME 04.04.2017 15:30

Pasif ve hareketsiz bir yaşam sürdüren bireylerde, bahsettiğimiz eklemler zamanla hasar görür. Şayet gerekli önlemler alınmaz ve tedavi yoluna gidilmez ise, yaş unsuruna da bağlı olarak daha ciddi problemler ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı, kimi zaman hiçbir belirti göstermeyebilir, ancak bazı durumlarda fıtık ağrılarının oluşması da mümkündür. Bu hastalığın en sık görülen belirtisi ise sırtın alt bölgesinde oluşan ağrılardır.

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kol Ağrıları: Sırt bölgesinden sonra en sık görülen boyun fıtığı belirtisidir. Kolların alt taraflarında ve dirsek üstlerinde ağrılar oluşur ve bu ağrılar parmaklara kadar yayılabilir. İlk zamanlarda hastayı rahatsız etmeyen küçük ağrılarla başlar, fakat gerekli önlemler alınmaz ise bu ağrıların şiddeti gittikçe artar.
Karıncalanma: El, kol ve boyun bölgelerinde oluşan karıncalanmalar, boyun fıtığının belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra geçici kramplar da oluşabilir.
Uyuşma: Boyun fıtığının sıklıkla görülen belirtileri arasında, el ve kollarda meydana gelen uyuşmalar da bulunmaktadır. Özellikle sabah saatlerinde meydana gelen uyuşmalar, el ve kolların hissedilemeyeceği kadar şiddetli olabilir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda bacaklara kadar yayılabilir.
Yukarı saydıklarımızın yanı sıra; el, parmak ve kol kaslarında zayıflık, sinirlerde ve kaslarda yanma hissi gibi belirtiler de mevcuttur.

BOYUN FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR, TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Şayet kendinizde boyun fıtığı belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle doktorunuza başvurmanızı öneririz. Yapılacak muayene ve araştırmaların ardından boyun fıtığı teşhisi konulursa, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilir. Tedavi şekli, hastalığın boyutuna göre değişkenlik gösterebilir ve gerek görüldüğü takdirde fıtığın şiddetini belirlemek amacıyla MR çekilebilir.

BOYUN FITIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Boyun fıtığı, ilk etapta cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. İlerlemiş boyun fıtığının tedavisi eskiden ameliyat ile gerçekleştirilebiliyordu, ancak günümüzde ameliyat yöntemi birçok doktor tarafından doğru bulunmuyor ve bunun yerine fizik tedavisi öneriliyor. Boyun fıtığının tedavisi amacıyla kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır;

Yüzme: Boyun fıtığı tedavisinde, değişik formlarda uygulanan yüzme egzersizlerinin etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca, boyun seviyesine kadar suya girmenin boyun fıtığı ağrılarına iyi geldiği de bilinmektedir. Ancak yüzme sırasında mümkün olduğu kadar yavaş hareket etmeniz gerekiyor.

Boyun Fıtığı Yastığı: Boyun fıtığı ağrılarını dindirmek amacıyla sulu yastıklar kullanılabilir. Sulu boyun fıtığı yastıkları, uzmanlar tarafından da önerilen yöntemler arasında yer almaktadır. Yastığın daha yumuşak olmasını sağlamak için su miktarını kendiniz belirleyebilirsiniz.

Melatonin: Bilhassa geceleri başlayan boyun fıtığı ağrıları nedeniyle uyku problemi çeken hastalar için melatonin önerilmektedir, ancak doktorunuza danışmadan bu yöntemi uygulamayın.

Magnezyum: Düzenli olarak alınan magnezyum, boyun fıtığının tedavisine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle boyun fıtığı ile mücadele ederken doktorunuzdan magnezyum içeren gıdalar isteyebilir ya da doktor denetiminde magnezyum takviyesi yaptırabilirsiniz.

Masaj: Boyun fıtığının tedavi yöntemleri arasında önerilen başka bir seçenek de masajdır. Bunun için boyun bölgesi, el, kol, sırt ve bacak bölgelerine düzenli olarak masaj uygulanmalıdır. Arzu ederseniz, masaj sırasında buğday yağı, çörek otu yağı veya ceviz yağı kullanabilirsiniz. Bu tür yağlar ile uygulanan masajların uyuşma ve ağrılara karşı etkili olduğu bilinmektedir, ayrıca sinirlerin ve kasların gevşemesine de yardımcı olurlar.

Stres: Sıkıntı veya stres, sinir ve kasların olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Stres tedavisinin, boyun fıtığına karşı faydalı olduğu yönünde görüşler mevcuttur. Bilhassa doğal tedavi yöntemleri (esansiyel yağlar, esanslar, tütsüler vb.) uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Fizik Tedavisi: Şayet boyun fıtığı ilerlemişse, doktorunuz tarafından fizik tedavisi önerilebilir. Bildiğiniz üzere, özel tedavi merkezlerinin yanı sıra devlet hastanelerinde de fizik tedavi merkezleri bulunuyor. Siz de bu merkezlere başvurarak, uygun tedavi yollarını arayabilirsiniz.

BOYUN FITIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Boyun fıtığı olan bireyler, hastalığın şiddetine ve uygulanacak tedavi yöntemine göre daha dikkatli bir yaşam sürdürmek zorundadırlar. Bu nedenle; sürekli sabit kalmayı gerektiren hareketlerden, sert ve ani boyun hareketlerinden kaçınılmalıdır. Doktor tarafından yasaklanan şeylerin tekrarı halinde, fıtığın tekrar ortaya çıkma ihtimali artacaktır. Sonuç olarak boyun fıtığı; günümüz şartlarında tedavi edilebilen, ancak doğal yöntemlerle tedavi edilmesi önerilen bir hastalıktır. Genellikle kişinin yaşam şekli ve alanıyla alakalı olduğu için, boyun fıtığı olan bireylerin öncelikle fiziksel yaşam koşullarını değiştirmeleri gerekmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü