Bebekler ve çocuklar tehlikede!

AB ülkelerinde yapılan araştırmada, bazı ürünler nedeniyle bebeklerin zeka ve bağışıklıklarının tehlikede olduğu belirtildi. AB ülkelerindeki birçok ürün Türkiye'de de satılıyor.

Bebekler ve çocuklar tehlikede!
Bebekler ve çocuklar tehlikede!
GİRİŞ 08.05.2017 18:24 GÜNCELLEME 08.05.2017 19:44
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Plos One dergisi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde pirinç bazlı mamuller üzerine yapılan araştırmanın sonucunu yayımladı. Buna göre, AB'de geçen yıl çıkan gıda ürünlerinde organik olmayan arsenik miktarına limit getirilmesine rağmen, marketlerde satılan pirinç bazlı bebek mamalarının yüzde 50'sinin seviyenin üzerinde zararlı arsenik içerdiğini ortaya koydu.

YÜZDE 75'İ SEVİYENİN ÜSTÜNDE

Birleşik Krallık'taki Queen's Üniversitesi Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü araştırmacıları, yaptıkları çalışmada, pirinç bazlı bebek formüllerinin yüzde 50'sinde, bebekler ve çocukları hedef alan ürünlerin ise yüzde 75'inde, yeni belirlenen seviyelerin üzerinde arsenik tespit etti.

BEBEKLERİ DE ARAŞTIRDILAR

Araştırma için ayrıca sütten kesilme evresindeki bebeklerden, kesilme öncesinde ve sonrasında idrar örnekleri alan bilim adamları, bebek formülleriyle beslenen bebeklerde, anne sütüyle beslenen bebeklere göre, daha yüksek arsenik seviyelerine rastladı.

Arpa veya süt ürünlerine hassasiyetinden dolayı pirinç bazlı formüllerle beslenen bebeklerde, arsenik miktarının çok daha fazla olduğu gözlendi.

'ZEKASINI ETKİLİYOR'

Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Prof. Andy Meharg, "Bu araştırma, yeni AB düzenlemesine rağmen bebeklerin hala zararlı seviyelerde arseniğe maruz kaldığını ortaya koyuyor. Bebekler özellikle arseniğin zararlı etkilerine çok açık. Yüksek seviyede arseniğe maruz kalmak, bebeğin başta zeka ve bağışıklık sistemi olmak üzere, sağlıklı gelişimi üzerinde kalıcı zararlar bırakabilir." ifadelerini kullandı.

Basit bir süzme işlemiyle pirinçteki arseniğin yüzde 85 oranında temizlenebileceğine işaret eden Meharg, üreticilerin bu seviyede zararlı arsenik içeren bebek mamaları satmak için hiçbir mazereti olamayacağını vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 32
  • oraloğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    nasihat: sanmaki zehir zehirliyor, yemek karın doyuruyor.
    Cevapla
  • oraloğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    nasihat: hayatınızı bu gibi şeylerle oyalanarak geçiriyorsunuz. nu nasıl bir gaflet Ya Rabbim.
    Cevapla
  • ordulu 6 yıl önce Şikayet Et
    hangi markalar onlarıda yazsanız millet önlem alsa!
    Cevapla
  • ferar 6 yıl önce Şikayet Et
    anne baba ne yapabilirki devlet denetim yapsınlar diye bakanlık kurmuş bünyesindeki mühendis ve labratuvarlar ve personeller bile sadece bürodalar çok fazla şikayt olursa bir zahmet ilgileniyorlar. sonuçta izin vermek vermemek bakanlık yetkisinde güzel ülkemde bile domatesten tut herşey hormonlu nasıl deniz su ve güneş gören üşkeyiz nimetlerinden bile yararlanamıyoruz.
    Cevapla
  • Osmanlı1453 6 yıl önce Şikayet Et
    Sanki yerli her şeyi bulabiliyoruz da millet ne yapacak bir çok ürün ithal mecburen alıyorlar. Çözüm varsa bilelim.. Milli diyoruz her defasında üretelim yapalım bizim olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan 30 Mart'ta açıklayacaktı: Anlaşma son anda iptal edilmiş
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu