Yer elmasının faydası nelerdir? Kilo vermek isteyenler için altın tavsiye...

Ay çiçeğigiller ailesinde olan yer elması patates gibi yer altında büyüyen, dört beş santim yüksekliğe sahip olan köklü bir bitkidir. .Yer elmasının asıl yetiştirilme bölgesi Orta Amerika bölgesindedir. Peki şifa deposu olan yer almasının faydaları nelerdir? İşte sürekli tüketmeniz gereken yer elmasının iyi geldiği hastalıklar...

Yer elmasının faydası nelerdir? Kilo vermek isteyenler için altın tavsiye...
Yer elmasının faydası nelerdir? Kilo vermek isteyenler için altın tavsiye...
GİRİŞ 08.02.2019 16:22 GÜNCELLEME 08.02.2019 16:29

Patates gibi toprak altında büyüyen yer elmasının sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Yer elmasının içinde önemli miktarda inülin denen bir madde vardır. İnülin ile insülini sakın karıştırmayın. İnülin, kolon kanserini önleyicidir, bağırsaklar için çok faydalı etkileri vardır. Adından yola çıkılarak bir meyve olduğu düşünülse de, yer elması bir sebzedir ve diğer sebzeler gibi onunda yemeği yapılmaktadır. Peki kış aylarının bir numaralı sebzesi haline gelen yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetiştirilir? Yer elması nasıl tüketilir? Yer elmasının besin değerleri nelerdir?

YER ELMASI NEREDE YETİŞİR?

 

Kudüs Enginarı (Helianthus tuberosus) olarak da bilinen yer elması; Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’nın doğusuna yayılmıştır ve enginar ve ayçiçeği içeren büyük Compositae ailesine aittir. Adına rağmen, Kudüs enginarının Kudüs’le ilgisi yoktur ve sadece bir çeşit enginar değildir. Yer elması bitkisi; bir ayçiçeği gibi görünür, ancak aynı zamanda çok sayıda yenilebilir yumrular verir ve görünüşte zencefile çok benzemektedir. Yumrular, patateslerden daha küçük, daha tatlı, daha keskindir ve daha besleyicidir. Kudüs enginarları bu bitkinin yenilebilir kısmı olan yumrular geliştirir. Bu bitki yenilebilir kısmı gelişen çiçek tomurcuğu olan enginar ile ilişkili değildir. En bilinen ismi elbette; “yer elması”dır.

Yer Elmasının Faydası

YER ELMASININ FAYDALARI NELERDİR?

1) Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlamaktadır,
2) Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir,
3) İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir,
4) Hemoroitlere iyi gelmektedir,
5) Besleyicidir ve vücut direncini arttırmaktadır,
6) Müsil etkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir,
7) Yapısında bulundurduğu besin değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir,
8) Böbrek, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır,
9) Göğsü yumuşatmakta ve öksürüğü de kesmektedir,
10) Mafsal ağrıları, romatizma ağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir,
11) Emziren annelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir,
12) Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir,
13) Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir…
14) Yer elmasının içinde önemli miktarda inülin denen bir madde vardır. İnülin ile insülini sakın karıştırmayın. İnülin, kolon kanserini önleyicidir, bağırsaklar için çok faydalı etkileri vardır.

Yer Elması Nasıl Yenir?

Yaşla birlikte azalan metabolizma hızının azalmasının bir diğer nedeni de 25-30 yaşlarından itibaren vücutta metabolizma hızında rol oynayan 7- keto düzeyi azalmasıdır. Bu madde insan vücudunda bulunan fakat yaşla beraber miktarında azalma olan bir metabolizma hızlandırıcıdır. Dışarıdan alımı da mevcut olan bu maddenin mükemmel bir kaynağı olan yer elması, sebze reyonlarında bolca bulunmaktadır.

YER ALMASI NASIL YENİR?

Yer elması nasıl yenir sorusunun cevabı çoğu insan tarafından merak edilmektedir. Yer elmasının nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleri varsa tam olarak doğru yerdesiniz. Uzmanlar yer elmasının genellikle çiğ olarak tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Çiğ olarak yer elmasının lezzetini arttırabileceğiniz tek yöntem onu salatalara eklemek olacaktır. Yer elmasını aynı zamanda yemeklere de ekleyebilirsiniz, bu durum vitaminlerin tamamen kaybolacağı anlamına gelmez.  Yer elmasının vitaminleri ve minerallerinin azalmasına neden olabilir.

YER ELMASININ BESİN DEĞERİ

Folik asit, potasyum, demir ve lifler bakımından oldukça zengin olan bu besinin 100 gramında 75 kalori bulunmaktadır.  Ortalama bir adet yer elması 110 gram ağırlığına ve 82 kalori değerine sahiptir.

Düşük kalorili bir besin olan yer elması 100gram içerisinde Karbonhidrat 17.44(g), Protein 2(g), Yağ 0.01(g),Lif 1.6(g),Kolesterol 0(mg),Sodyum 4(mg),Potasyum 429(mg), Kalsiyum 14(mg),Vitamin A 20(iu), Vitamin C 4(mg), Demir 3.4(mg). içerir.

Yer Elmasının Besin Değeri

YER ELMASININ YAN ETKİLERİ NELER?

Safra kanalında tıkanmalara neden olur. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Safra taşı üretimine neden olur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi