Brokolinin faydaları: Kilo vermek isteyenler için besin değeri

Lahanagiller familyasının üyesi olan brokolonin sıklıkla tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Brokoliden en iyi şekilde yararlanmak için çiğ yemek en iyisidir. Brokolinin günlük tavsiye edilen C vitamini miktarının % 150'sini sağlaması sebebiyle birçok mikroptan koruyor. İşte brokolinin hiç bilinmeyen faydaları...

Brokolinin faydaları: Kilo vermek isteyenler için besin değeri
Brokolinin faydaları: Kilo vermek isteyenler için besin değeri
GİRİŞ 27.02.2019 09:35 GÜNCELLEME 20.09.2019 13:47

Sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin ve diyet yapanların en çok tercih ettiği sebze olan brokoli kükürtlü sebzelerde bulunan kükürt içeren bir bileşik olan sülforoptan içerir. Bir fincan pişmiş brokoli bir portakal kadar C vitamini sunar ve iyi bir beta-karoten kaynağıdır. Brokoli, B1, B2, B3, B6, demir, magnezyum, potasyum ve çinko da içerir. Bu kadar çok yararı bulunan brokoli bir çok hastalıktan da korur. Araştırmalara göre, brokoli ve yoğurdu birlikte tüketmek kanseri önlemede ve tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra kalan hücrelerden kurtulmak için kullanılabilecek en iyi tedavi yöntemidir. İşte brokolinin tüm faydaları...

 

 

BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kan şekeri, kolesterol, oksidatif stres ve kronik hastalıklar gibi birçok hastalığın iyileşmesinde etkilidir.

 

 

İçinde lif bulunan besinler tok tutmasıyla bilinirler. Brokolinin içinde de bol miktarda Lif bulunur. Bu yüzden diyet yapan insanlara tokluk hissi verdirmesi için brokoli tüketimi önerilir.

Ayrıca cilt güzelliğinden de kullanılan brokoli, cildi canlandırır ve yaşlanmaya karşı korur. E ve C vitaminleri sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Detoks etkisi sağlar. 

Sürekli alınan güneş yanıkları cilt kanseri riskini artırır. Daha önce belirtiğimiz gibi brokoli UV ışınlarına karşı koruma sağlar ve bu ışınlardan kaynaklanan kızarıklıkları giderir. Bu şekilde önemli ölçüde cilt kanseri riskini azaltır

Brokoli Neye İyi Gelir

Brokolide bulunan bileşik ve vitaminler göz sağlık için çok faydalıdır. Lutein ve zeaksantin yaşa bağlı göz rahatsızlıklarının önlenmesi ile ilişkilidir. A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olabilir ve brokoli vücutta A vitamini haline dönüştürülen beta-karoten içerir.

Her sabah koşu yapmadan önce veya spordan önce küçük bir servis tabağıyla brokoli yerseniz kas ağrılarınızın yok olduğuna veya hafiflediğini hissedeceksiniz.

Bildiğiniz gibi sağlıklı saç, saç köklerini beslemek üzere A, C, E, B5, B12 vitaminleri yanında, demir, niasin, çinko, kükürt, silis ve germanyum gibi maddelere ihtiyaç duyar. Brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler saçlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.

üksek demir içeriği ve yüksek kaliteli protein seviyeleri nedeniyle, bu sebzeyi diyetinize eklemek, anemi ve yorgunluğun önlenmesi için mükemmel bir yoldur. Düzenli brokoli yemek, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır. Bunlar, vücudunuzun besin maddelerini düzgün şekilde kullanması için gereklidir.

BROKOLİNİN ZARARI VAR MI?

Brokoli gaz yapan sebzelerdendir. Midenizde şişkinliğe neden olup rahatsız edici olabilir.
Mide ekşimesine ve yanmasına sebep olabilir.

Brokoli Nasıl Yenilmeli

NASIL TÜKETİLMELİ?

Bu sebzeden en iyi faydayı almak istiyorsanız buharda hafif pişirin. Maximum fayda için çiğ olarakta tüketilebilir. Brokoliyi aşırı pişirir veya kaynatır iseniz besin öğesi kayıpları %60'lara kadar çıkacaktır. Koyu yeşil ve mor brokoliler daha fazla sağlık faydası için tercih edilebilir. Brokoli sevmiyorsanız karnabahar, lahana, kale ( kıvırcık lahana ) veya brüksel lahanası deneyin.Brokoli sapları da 1 orta boy havuç ve 1 elma eşliğinde kolay ve besleyici bir içecek olarak tercih edilebilir.”

BROKOLİNİN BESİN DEĞERİ

Porsiyon Miktarı: 100 g

Kalori (kcal) 33
Toplam yağ 0,4 g       
Kolesterol 0 mg         
Sodyum 33 mg           
Potasyum 316 mg      
Karbonhidrat 7 g        
Diyet Lifi 2,6 g           
Şeker 1,7 g     
Protein 2,8 g  
A Vitamini       623 IU C Vitamini       89,2 mg
Kalsiyum         47 mg  Demir  0,7 mg
D Vitamini       0 IU     B6 Vitamini     0,2 mg
B12 vitamini   0 µg     Magnezyum    21 mg

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya'da korkunç ihmal: Çocuklar düğünde havaya ateş açtı
Hamas'tan ateşkes açıklaması