Menisküs yırtığının ameliyatsız tedavisi! Menisküs yırtığı olanların yapmaması gerekenler

Menisküs yırtığı diz bölgesinde ağrı ve şişlik oluşumuna sebebiyet verebilir. Dokuda meydana gelen hasarın ilerlemeden tedavisinin gerçekleştirilmesinin gerekir. Ani ve ters yapılan birtakım hareketler neticesinde meydana gelebilen Menisküs yırtığına ameliyatsız çözüm...

Menisküs yırtığının ameliyatsız tedavisi! Menisküs yırtığı olanların yapmaması gerekenler
Menisküs yırtığının ameliyatsız tedavisi! Menisküs yırtığı olanların yapmaması gerekenler
GİRİŞ 05.02.2023 16:20 GÜNCELLEME 05.02.2023 16:22
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Sporla uğraşan kişilerde yaygın olarak kendini gösteren Menisküs, kabaca diz ekleminde yer alan kıkırdak dokunun pek çok etkene bağlı olarak yırtılması durumudur. Gündelik hayatta ani veya ters yapılan hareketler sonucunda da karşılaşılabilen bu rahatsızlık, her yaş grubunda oluşum gösterebilmektedir. Anormal bir yük bindiğinde yahut yük taşıma kapasitesi üzerinde bir yüke maruz kalındığında da ortaya çıkabilir. Gençlere nazaran yaşlı kişilerde daha basit zedelenmeler sonucunda kendini gösterebilir. İşte, oluşan zedelenmenin geri dönüşü olmayan ya da tedavisini bir hayli güçlendiren sonuca ulaşmaması için erken müdahale edilmesinin son derece önem arz ettiği Menisküs yırtığının tedavisi ve ameliyatsız çözümü...

MENİSKÜS NEDİR?

Menisküsler, diz eklemi içerisinde uyluk ve kaval kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltmak, vücut yükünü diz içerisine transfer etmek için içeriye yerleşmiş olan kıkırdakımsı yapılardır. Şekil olarak C harfine benzerler, içte ve dışta birer tane olmak üzere diz eklemi içerisinde iki tanedirler.

MENİSKÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yırtığı belirtilerini incelediğimizde ağırlıklı olarak dizlerde şiddetli ağrı oluşumu gözlemlenirken, beraberinde yine o bölgede şişlik ve kitlenme meydana gelebilmektedir. Hareket edildikçe bölgedeki ağrı daha da çoğalmakta ve kişilerde hareket kısıtlılığı ortaya çıkmaktadır. 

Diz Bölgesinde Ağrı

Diz Bölgesinde Hareket Kısıtlılığı (Bükme ve Germe Zorluğu)

Diz Bölgesinde Şişlik

Diz Bölgesinde Kitlenme

Diz Bölgesinin Kitlenmesi 

menisküs yırtığı neden olur

MENİSKÜS YIRTIĞI NEDEN OLUR?

Menisküs, en çok karşılaşılan bir diz yaralanması olmakla birlikte yaş grubu fark etmeksizin hemen herkeste meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Bilhassa futbol ya da basketbol gibi spor alanında faaliyetlerde bulunan kimselerde sıklıkla görülebilmektedir. Bunun yanı sıra ağır bir yük kaldırma, ani bir dönme ya da durma hareketi veya ters yapılan bir hareket sırasında da olabilen menisküs yırtığı derin çömelme esnasında da meydana gelebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra yaşın ilerlemesine bağlı olarak oluşum gösterebileceği gibi dizin aniden bükülmesi durumunda da kendini gösterebilmektedir.

MENİSKÜS NASIL GEÇER?

Menisküs nasıl geçer sorusunun yanıtını arayanlar için öncelikli olarak oluşan yırtıkların kendini onarabilmesi için kişilerin uzanarak dinlenmeleri gerekmektedir. Böylece diz bölgesindeki basıncın minimum seviyeye indirilmesini sağlayarak menisküs yırtığının iyileşmesi süresini bir o kadar hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra menisküs yırtığının düzelmesi için istirahatte bulunduğunuz sıra bacağınızın hemen altına yastık koyup diz bölgenizi yüksek tutmaya gayret ederseniz çok daha çabuk iyileşmesine zemin hazırlayabilirsiniz. Öte yandan menisküs tedavisi için en çok önerilen yöntemlerden bir tanesi de hiç şüphesiz soğuk komprestir.

Bu uygulamadan yararlanabilmek için buz dolu bir torbayı evinizde bulunan bir havluya ya da beze sarabilirsiniz. Bu yöntem buzun direkt olarak dizinize temas etmemesini sağlayıp olası zararları önlemeye yöneliktir. Bir bez ya da ince havluyla sardığınız buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika süresince bekletin, böylece ağrı ve şişliğin geçmesini sağlayabilirsiniz.

menisküs yırtığı nasıl geçer

MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİSİ…

Menisküs Yırtılması tedavisi için hastalara fizik tedavi yöntemi ve ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak menisküs yırtığının hangi derecede olduğuna göre ve uzman hekimin gerekli görmesi halinde cerrahi tedavi de uygulanabilmektedir. Ameliyatsız tedavi yöntemi çoğunlukla ciddi boyutta olmayan yırtıklarda tercih edilmektedir.

Diz Çökme Hareketinden Olabildiğince Kaçınmak

Şişmenin Geçmesi İçin Diz Bölgenizi Yüksekte Tutmak

Ağrıyı Azaltmak İçin Diz Bölgesine Buz Koymak

Eklemlerdeki Ağırlığı Azaltmak Adına Koltuk Değneklerinden Yararlanmak

Diz Ağrısının Çoğalmasına Neden Olabilecek Hareketler Mümkün Olduğunca Uzak Durmak

Diz ve Diz Çevresindeki Enflamasyonun Önüne Geçmek İçin O Bölgeyi Elestik Bir Bandaj Yardımıyla Sıkıştırarak Sarmak

Oluşan Ağrı ve Şişliği En Aza İndirmek İçin Hekimin Önereceği Ağrı Kesici İlaçlardan Destek Almak

menisküs tedavisi

MENİSKÜS DOĞAL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ!

Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçasıdır. Vücudun en sık yaralanan bölgelerinden biri menisküslerdir ve günlük yaşantıyı olumsuz etkiler. Dr. Feridun Kunak, içerisinde limon, zencefil ve kuşburnu olan menisküs için ev yapımı şifalı sirke yapımını izleyiciyle paylaştı. Kunak, sirkenin içilmesi gerektiğini, menisküse faydalı olacağını söyledi.

YORUMLAR 11
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Zeytin yağı tüketin
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    banada diz ağrılarım için -adamotu- önerdiler.2-3 gün kullandım,dördüncü gün soluğu hastane acilde aldım. alerji yaptı,dizlerim kıpkırmızı kesildi,üstüne şiddetli kaşıntı.uzman bir doktora görünmeden sakın birşey denemeyin.
    Cevapla
  • Sivas 1 yıl önce Şikayet Et
    Parçalı menisküs yırtığım var, ilaç, fizik tedavi, prp, buz tedavilerini yaptım, şiş inince ağrı gidiyor, diz kırmak sakıncalı, namazı sorduğumda doktor ben olsam artık oturarak kılarım diyor, ortopedi doktoru iyileşmesi en zor yerlerden birisi çünkü kan az orada diyor, şimdi sirke falan okuyunca pek mantıklı gelmedi, millete umut pazarlıyor gibi. Allah cümlesine şifa versin.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Zeytin çekirdeğinin midede eridiği falan yok, inanmayın. Üstelik mideyi feci şekilde yoruyor. Kaç tane yuttuysam aynen bütün şekilde çıktı. Üstelik o sivri uçları da tehlikeli. Özellikle bu "yutar yutmaz eriyormuş, bilmemnereli bilimadamı görüntülemiş... içinde zeytinyağının konsantre olanı varmış" hikayelerine inanmayın, tamamen uydurma. Bolca selulozdan ibaret ki o da zaten midede ya da asitte eriyen bir madde değil. Aynı şekilde bir başka efsane de balın peteği. Mideyi boşa yormaktan başka işe yaramaz, millet de şifalı sanıyor. Bal mumu da asitte eriyen bir madde değil.
    Cevapla
  • zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    zeytinibilmem de petekli bal en azından sahte bal alma riskini ortadan kaldırıyor. Yalnız o pazar işi şeffaf plastik kutulardaki petekliyi sakın almayın. çıtasıyla beraber alın. o kutulara ne olduğu belirsiz glikozlu bir madeyi döküyorlar içine de bir parça petekli bal atıyorlar . Tamamen hile zaten kutudaki şerbet neredeyse peteğin iki katı. Resmen adam dolandırıyorlar.
    Cevapla
  • aşigo 3 yıl önce Şikayet Et
    zeytin çekirdegi mideye iyi gelir üstad bir hafta yap bir hafta yapma
    Cevapla
  • Bhr 3 yıl önce Şikayet Et
    Zeytin cekirdegi mide agrisina ii geliyordu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası