Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir? Depresyon testi nasıl yapılır?

Depresyon, yaşanan sıkıntılardan ve hayal kırıklıklarından sonra meydana gelen tıbbi bir hastalıktır. Bundan dolayı muhakkak bir uzmandan yardım alınarak tedavi edilmesi gerekir. İşte çağımızın yaygın hastalığı olan depresyonun nedenleri, belirtiler ve tedavi yöntemleri...

Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir? Depresyon testi nasıl yapılır?
Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir? Depresyon testi nasıl yapılır?
GİRİŞ 27.02.2021 20:35 GÜNCELLEME 27.02.2021 20:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Depresyon, dünya çapında en yaygın olarak görülen ve gittikçe ilerleyen bir sağlık sorunudur. Kişinin hiçbir şey yapmak istemesi, enerjisinin olmaması ve türlü şekillerde kendin göstermektedir. İnsanların olmak istedikleri yerler vardır ve o an oldukları ya da olmak zorunda oldukları yerler vardır. Bu iki konum arasındaki mesafe ne kadar çoksa kişinin depresyona girme durumu o kadar yüksektir. İnsanının hayatta kalmak için veya hedeflerine ulaşmak için yıllar süren mücadelenin ardından bir türlü istediği sonuca varamaması ve sonunda pes edip ümitsizliğe düşmesiyle meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen depresyon her 5 kişiden 1’inde görülmektedir. Kişinin yaşam kalitesini düşürmenin yanı sıra sabah güne başlamak dahi zor bir durum haline gelmektedir. Depresyona giren kişiler etrafındakiler tarafından çeşitli tavsiyeler duymaktadır, tüm o tavsiyelerin işe yarayacağını kendisi de farkındadır fakat yapacak enerjisi de istediği de kalmadığından harekete geçememektedir.  Günlük olarak kendini gösterip aniden geçen durumlar değildir. Günlük hayatta karşılaşılan durumlara karşı değişen ruh haliyle karıştırılmamalıdır. Depresyon, daha uzun vadeli oluşan ve belli bir birikim sonucu kendini göstermektedir. Tedavisi ertelenmemeli ve muhakkak uzman bir psikoloğa danışılmalıdır.

 

 

DEPRESYON NEDENLERİ

Herkes, farklı nedenlerden kaynaklı olarak depresyona girmektedir, fakat genel bir sıralama yapacak olursak en önemli sebebi ailedir. Aile bağlarının kopması ve kişinin her şeyle tek başına mücadele etmeye çalışmasıyla görülmeye başlar. Özellikle çocukluğunda ailesiyle, arkadaşlarıyla bir arada yaşayan insanların yıllar içinde düştüğü yalnızlıkla baş edememesidir. Kişinin yaşadığı toplumda kendini başkalarıyla kıyaslaması, ya da başkaları tarafından kıyaslanmasından kaynaklı da görülebilir. Sosyal medyada insanların sürekli olarak birbirlerine ‘mükemmel hayat yaşıyoruz’ izlenimi bırakmaya çalışması depresyonun en temel nedenlerindendir. Bunlar dışındaki en etkili nedenlerden biri de hayat boyu hedefleri için ya da yaşamak istediği yaşam koşulları için mücadele edip hiçbir netice alamaması kişiyi depresyona sürükleyen faktörlerdendir. 

DEPRESYON BELİRTİLERİ 

Depresyon nedenleri her kişide farklılık gösterdiği gibi belirtileri de farklı şekillerde kendini göstermektedir. Fakat genel bir liste oluşturacak olursak depresyon belirtileri şöyledir:

 

 

- Umutsuzluk,hiçbir şeyin yoluna gireceği inancını kaybetme

- Mutsuzluk, her olayın nedenini kendine bağlayarak mutsuz olmak

- En sevdiği şeyleriyaparken dahi keyif almama hatta bir noktadan sonra o aktiviteleri yapmama

- Sürekli olarak yorgun hissetme ve yatma istediği

- Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirme

- Tam tersi günde 1saat dahi uyuyamama

- Kendini değersiz,çirkin ve kıymetsiz hissetme 

- Yapacağı işlere olan inancını yitirme ve başarısız olacağına inanma

- Aşırı yemek ya da hiçbir şey yememek

- Huzursuzluk

- Konsantrasyon kaybı

- İntihara meyilli olma

DEPRESYON TEDAVİ YÖNTEMLERİ 

Her şeyden önce belirtileri kendinde görmeye başlayan kişiler muhakkak bir uzmana danışmalıdır. Hastanın durumuna göre tavsiyeler ya da ilaç tedavisine başlanır. İlaçların doktor kontrolünde kullanmaya başlanıp muhakkak doktorun söylediği miktarda alınması gerekir. Kişi kendi kendine tedavi olduğunu düşünüp ilaçları yarım bırakmamalı mutlaka doktorunun yönlendirmesiyle ilaç kullanımını bırakmalı ya da devam etmelidir. 

DEPRESYONA GİRMEMENİN BASİT YÖNTEMLERİ

Kişiyi depresyona sokan türlü nedenler meydana geldiğinde yatağa gömülüp kendini dinlememeli muhakkak ona iyi gelen şeyleri yapmak için kendini zorlamalıdır. Çok basit bir yöntem olan yürüyüş için harekete geçmeli ve temiz hava almalıdır. 1 saatlik yürüyüş sonrası ruh halindeki değişikliği görünce tüm o depresif halden uzaklaşıldığı kanıtlanmış bir gerçektir. Depresyona girmemek için neyi seviyorsa ve yapmak istiyorsa onu ertelemeden ve vazgeçmeden yapmalıdır. Kişilere iyi gelmeyen insanlardan uzaklaşılarak sevdikleriyle vakit geçirmeye özen göstermelidir.

DEPRESYON TESTİ NASIL YAPILIR? 

İlk olarak 1961 yılında yapılmaya başlayan depresyon testi 13 yaşını geçmiş kişilere uygulanabilmektedir. Depresyon testi, hastanelerde doktor denetiminde veya internet üzerinden online yapılmaktadır. 

Depresyon testi yapmak için tıklayınız

YORUMLAR 3
  • memed 4 yıl önce Şikayet Et
    çağımızın hastalığı manşeti pek doğru değil! sayın editör lütfen yayınlayın yazımı!ilaç kartellerinin isim olarak üretip ve kamuoyuna endüstriyel tıp aracılığı ile yutturup ilaç satışı yaparak halkı hem maddi hem manevi zarara uğratıyorlar. ALLAH aşkına şu belirtiler insanlık varolduğu günden beri var. yeni diye tutturup halkı kandırmasınlar.kim üzgün değl ki.hayvanlar dahi depresyon diye tanımladığınız hali yaşıyor.hiperaktiv davranış bozukluğu diye son yüzyılın çeyreğinde tanımlanan uydurna hastalıkla yüzmilyonlarca çocuğu RİDENALİN ilacı ile zehirlediler...daha nice uydurulmuş psikiyatr branşına sokulan uydurma hastalıklar var ve ilaç kartelleri için gelsin paralar...
    Cevapla
  • Ali Veli 4 yıl önce Şikayet Et
    Mutlu değilsen kendini mutsuz hissediyorsan depresyondaysan namaza başla huzur İslam’dadır
    Cevapla
  • 2333 4 yıl önce Şikayet Et
    Eline sağlık .( ali veli ) Mutluluk tam bir teslimiyetle olur" hayır ve şer Allah (cc) 'ın yaratmasıyla meydana gelir "
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
AK Parti’den İstanbul’a 5 yıl sonra bile icraat! İmamoğlu'nun açtığı metro Topbaş'ın eseri