El dezenfektanı nedir? El dezenfektanı ne işe yarar?

Korona virüsü ülkemizde görüldükten sonra insanlar virüse karşı nasıl tedbir alınabileceğini araştırmaya başladı. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda virüsten korunmak için en etkili yöntemin el temizliği olduğuna dikkat çekti. Peki korona virüsünden korunmak için el dezenfektanı nasıl yapılır? İşte evde el dezenfektanı yapmanın yöntemleri!

 El dezenfektanı nedir? El dezenfektanı ne işe yarar?
El dezenfektanı nedir? El dezenfektanı ne işe yarar?
GİRİŞ 23.03.2020 12:39 GÜNCELLEME 23.03.2020 12:39

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan korona virüsü Türkiye’de görüldü. Virüsün Türkiye’de görülmesinden sonra insanlar virüse karşı tedbir almak için araştırma yapmaya başladı. Uzmanlar günlük hayatta alınabilecek küçük önlemlerle virüsten korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada alınabilecek önlemler net bir şekilde belirtiliyor. Özellikle büyük şehirlerde kullanılan toplu taşıma araçlarının çok sık kullanılmaması gerekiyor. Ölümcül virüs, hasta bireylerin öksürmeleri ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile buluşabiliyor. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz burun veya  ağıza götürülmesi ile de virüs bünyede kalıcı bir hal alıyor. Virüse karşı en iyi korunma yöntemlerinin başında el temizliği geliyor. Vatandaşların el temizliğini sağlamak için kullandığı el dezenfektanı nasıl yapılır? İşte korona virüsüne karşı tedbir olarak yapılan el dezenfektanı…

 

EL TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Eller en az 20 saniye boyunca sabun veya suyla yıkanmalıdır. Sabunun elin her yerine temas etmesi için el yıkamaya başlamadan önce suyla ellerin ıslatılması ve sıvı sabun kullanılması gerekmektedir. Sabun veya suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Nemli ortamlarda mikroorganizmalar daha hızlı çoğaldığı için eller yıkandıktan sonra mutlaka kağıt havlu ile kurulanması gerekir. 

EL DEZENFEKTANI NASIL YAPILIR?

Ellerde gözle görülebilen bir kirlenme varsa 20 saniye boyunca bol su ve sabunla eller yıkanmalıdır. El yıkanmasına en fazla kirlenen tırnaklar ve baş parmak bölgesinden başlanmalıdır.  Ellerinizde gözle görülebilen bir kirlenme yok ise su ve sabun yerine alkol bazlı el antiseptiği ile hijyen sağlanabilir.

 

EVDE EL DEZENFEKTANI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER!

1 tatlı kaşığı boraks
2 çorba kaşığı beyaz sirke
2 bardak sıcak su
½ çay kaşığı kekik yağı
3 damla çay okaliptus yağı

Aktarlarda bulabileceğiniz bu malzemeler el dezenfektanı yapmak için yeterli. Doğal el dezenfektanını hazırlamak için tüm malzemeleri püskürtmeli bir şişenin içine koyun. Tüm
malzemeleri sırayla bu şişeye koyup iyice çalkalayın.Elleriniz için antibakteriyel  temizlik jeliniz kullanıma hazır.

EL DEZENFEKTANI İÇİN ALTERNATİF YÖNTEM!

170 ml temiz su
2 kaşığı doğal aloe vera jel
20 damla limon yağı
10 damla tarçın yağı 10 damla kekik yağı
10 damla okaliptus yağı
10 damla karanfil tomurcuğu yağı

Kapaklı bir şişeye suyu ve aloe vera jelini ekleyin. Üzerlerine karanfil tomurcuğu yağı, limon yağı, tarçın ve kekik yağını damlatın ve şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayın. Çalkalama işlemi jelin koyu bir  kıvam  yakalaması için önemli. Antibakteriyel jel kullanıma hazır. Hazırladığınız el dezenfektanın isterseniz küçük şişelere doldurup yanınızda taşıyabilirsiniz.

YÜZEY TEMİZLİĞİ İÇİN KULLANILACAK KARIŞIM

2 litre kaynamış suya bir kaşık arap sabunu,
2 yemek kaşığı elma sirkesi,
1 kaşık borax,
Çamaşır sodası,
Lavanta

2 litre kaynamış suya büyük bir kaşık arap sabununu ekleyin, arap sabunu eklediğiniz kaynamış suya elma sirkesi bir kaşık borax çamaşır sodası ve lavanta ekledikten sonra iyice karıştın ve artık yüzey temizliği için kullanacağız karışım hazır. Zemin, parke, fayans gibi evin çeşitli yüzeylerini bu karışımla iyice silin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti