Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler!

Bağışıklık sistemi insanların hastalıklara karşı korunmasını sağlayan savunma sistemidir. Kişinin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse hastalıklara karşı direnci o kadar artmaktadır. Bağışıklık sistemi, doğru beslenmeyle aynı oranda güçlendiği için kişilerin yeme içme alışkanlıklarını bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde dengelemeleri gerekmektedir. İşte bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan besinler

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler!
Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler!
GİRİŞ 25.03.2020 08:55 GÜNCELLEME 25.03.2020 08:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bağışıklık sistemi, bir canlıyı hastalıklara karşı koruyan, yabancı ve zararlı maddelere karşı savunmaya geçen savunma mekanizmasıdır. Kişilerin bağışıklık sistemi beslenme şekline yaşam tarzına bağlı olarak güçlenir ya da çökebilir. Bağışıklık sisteminin çökmesinin çökmesine birçok etken neden olmaktadır. Hatta ruhsal sorunlar dahi bağışıklık siteminin zayıflayarak kişilerin hasta olmasına neden olabilir. Özellikle kanser hastalarının kanseri yenmeleri güçlü psikolojiye bağlı olduğu düşünülünce sağlıklı bir birey için iyi bir ruh halinin olması gerektiği uzmanlara tarafından onaylanmaktadır. 

 

Güçlü bir bağışıklık sistemin için psikolojiden sonra en etkili alışkanlık beslenme şeklidir. Daha çok doğal ve evde pişirilen yemeklerin tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Antioksidan zengini besinlere özen gösterilirken protein ağırlıklı beslenmek çok önemlidir. Beslenme alışkanlıkları vücut direncini arttırmakla birlikten en ölümcül hastalıklardan dahi koruduğu tespit edilmektedir. Burada önemli olan ve yapılması tavsiye edilen, hastalığa yakalandıktan sonra değil, hastalıklara yakalanmadan önce sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesidir.

Antioksidan gıdalar, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken zehirlenmelere karşı korumaktadır. Ayrıca antioksidanlar vücutta zararlı olan kanser hücreleriyle savaşarak kanser oluşumunun önüne geçmektedir. 
Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesi, her türlü hastalığa karşı koruyarak daha sağlıklı ve kaliteli bir ömür geçirmeye yardımcı olmaktadır. 

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Özellikle protein ağırlıklı ve antioksidan özellikli besinlerin tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Antioksidan gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cildin daha genç ve canlı görülmesini sağlamaktadır. Antioksidan özellikli besinler şunlardır:

- Nar: Antioksidan özelliği olan bir meyve olduğu için özellikle kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur.
- Lahana: yeşil lahana antioksidan zengini iken kırmızı lahana iki kat daha antioksidan zenginidir. Hastalıklara karşı korunmak için bu besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
- Ispanak: Kansere karşı savaşarak vücut direncini birçok hasatlığa karşı korumaktadır. Yüksek besin değerlerine sahip olmasına rağmen düşük kalorilidir. 
- Fasulye: antioksidan açısından çok önemli besinler arasında olan fasulye, ayrıç kansere karşı da koruyucu özelliği bulunmaktadır. 
- Limon: Antiseptik özelliği ile mikropların kırılmasına yardımcı olan limon, antioksidan özelliği ile de vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinler arasında yer almaktadır. 
- Yeşil Çay: Günde iki bardak yeşil çay içmek vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan en sağlıklı içeceklerden biridir.

Yukarıda sayılan gıdaların dışında antioksidan özelliği olan çok önemli besinler bulunmaktadır. Yeşil bitkiler antioksidan özelliği taşıyan çok önemli besin kaynaklarıdır. Ancak bir bitkinin rengi ne kadar canlı ise antioksidan özelliği o kadar fazladır. Örneğin; turp, kırmızı lahana, pancar, kırmızı biber, domates, böğürtlen, havuç, kırmızı üzüm gibi besinler çok güçlü antioksidanlardır. 

Antioksidan gıdalar dışında bağışıklık sistemini güçlendirmek için protein ağırlıklı beslenmek gerekmektedir. Proteinler sadece etlerden elde edilmediği gibi sebzelerden de elde edilmektedir. Özellikle baklagiller ciddi bir protein kaynağıdır. Protein zengini besinler şöyledir:

- Kırmızı Et: Hayvansal proteinin en önemli kaynağı kırmızı ettir. Aşırı tüketimi vücuda zarar vermektedir. Bundan dolayı ölçülü miktarda tüketerek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak gerekir.
- Süt: Kemik gelişiminde oldukça faydalı olan süt, oldukça zengin bir protein kaynağıdır.
- Beyaz Et: Balık tavuk, hindi eti iyi bir protein deposu olduğundan öğünlerde ölçülü miktarda yenmesi tavsiye edilmektedir. 
- Baklagiller: Et tüketimine alternatif olan baklagiller çok güçlü proteinlerdir. Özellikle mercimek besin değerleri açısında kırmızı etle yarışacak kadar proteine sahiptir. Fasulye ve nohut da en önemli protein kaynaklarındandır.
- Kuruyemiş: Sağlık için önemli bir yere sahip olan kuruyemişler ara öğünlerde ölçülü miktarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kuruyemişler kişileri abur cuburdan uzaklaştıran en sağlıklı atıştırmalıklardır. 

Tüm bu besinler dışında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan C Vitamini zengini portakal, mandalina, greyfurt ve çilek de çok etkili besinler arasında yer almaktadır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan tüm bu besinleri öğünlerde yer vererek bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir. 

YORUMLAR 2
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir bulaşıcı hastalıktan kendimizi korumak pek mümkün deyil, Ama doğru beslenme ile hastalığı az hasarla geçirme mümkün, Temizlik şart,seçici olmak kaydı ile Biz tedbirimizi alalım takdir Allah'ın. Ülkemizi ve milletimizi Hastalıktan,Fitneden,Kıtlıktan,Savaştan,Yokluktan,Yangından,Depremden ve Felaketlerden Allah esirgesin.
    Cevapla
  • Turk 4 yıl önce Şikayet Et
    Yasa be superbir yorum yapmissin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?