Bilim insanları araştırdı! Koronavirüsün vücuda giriş kapısı bulundu

Farklı ülkelerden birçok bilim insanın yaptığı ortak bir araştırmaya göre; burunda bulunan iki hücre tipi, koronavirüsün vücuda ana giriş kapısını oluşturuyor. Ayrıca virüsün dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak da bulaşma potansiyeli olduğu hatırlatıldı.

Bilim insanları araştırdı! Koronavirüsün vücuda giriş kapısı bulundu
Bilim insanları araştırdı! Koronavirüsün vücuda giriş kapısı bulundu
GİRİŞ 24.04.2020 14:43 GÜNCELLEME 24.04.2020 14:45
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Yeni bir araştırma, özellikle burundaki iki özel hücrenin yeni tip koronavirüsün vücuttaki başlangıç enfeksiyon noktası olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerinin, koronavirüsün hücrelerimize girmek için kullandığı en önemli iki proteinin yoğun konsantrasyonuna sahip olduğu bilgisine ulaştı. Araştırmanın sonuçları 23 Nisan'da Nature Medicine adlı dergide yayımlandı.

 

BİRÇOK ORGANDAKİ HÜCRELER İNCELENDİ

Araştırma ekipleri, virüsün yayılmak için kullandığı ACE2 ve TMPRSS2 adlı proteinleri hangi hücrelerin içerdiğini ortaya çıkarmak için akciğer, burun, göz, bağırsak, kalp, böbrek ve karaciyer hücreleri üzerinde incelemeler yaptı.

 

"BURUNDA MUKUS ÜRETEN İKİ HÜCRE: GOBLET VE SİLİYER"

İngiliz WellcomeSangerEnstitüsü'nden araştırmanın sonuçlarını kaleme alan yazarlardan Waradon Sungnak "Araştırma, burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerin, bu iki proteinin en yüksek konsantrasyonlarına sahip hücreler olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

Sungnak "Bu da, bu hücrelerin virüsün birincil enfeksiyon yolunu oluşturduğu anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.

GÖZDEN, AĞIZDAN VE DIŞKI YOLUYLA BULAŞABİLİYOR

Araştırmaya Almanya'dan katılan Max Delbrück Merkezi, söz konusu iki proteinin, gözdeki kornea hücreleri ile bağırsak mukozasında da bulunduğunu bildirdi. Bunun virüsün bir başka enfeksiyon yolunun da göz olduğu anlamına geldiği belirtildi. Ayrıca virüsün dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak da bulaşma potansiyeli olduğu kaydedildi.

VİRÜSÜN, KALBE DE YERLEŞTİĞİ SAPTANDI

Bununla birlikte araştırmaya göre Kovid-19 hastalarının yüzde 20'si çeşitli kalp sorunlarından muzdarip. Koronavirüsün kalpte de yerleştiği noktalar bulundu. Ancak virüsün doğrudan kalbe zarar mı verdiği yoksa bunun bir ikincil bir efekt mi olduğu, henüz netlik kazanmadı.

BİRÇOK BİLİM İNSANI ORTAK ÇALIŞMA YAPTI

Araştırma, Almanya'dan Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi (MDC), İngiltere'den Wellcome Sanger Enstitüsü, ABD'den HumanCellAtlasLung BiologicalNetwork, Fransa'dan Cote d'Azur Üniversitesi ve Hollanda'dan Groningen Üniversite Hastanesi'nden bilim insanları tarafından yapıldı.

YORUMLAR 14
  • yakuza 3 yıl önce Şikayet Et
    5g ile bulastiriyorlar.
    Cevapla
  • Mantık 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayal kurma
    Cevapla
  • Hayret 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu yaşta bu zeka :))
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Resmen yen bir virüs tasarlayıp sonra da bunu dizayn etmişler. Teknolojide gelinen nokta çok tehlikeli. Bilgisayar programı veya bir bilgisayar virüsü yazar gibi nükleotitleri (Adenin Guanin Sitozin, Timin, Urasil) kullanarak canlı bir virüs dizayn edebiliyorlar. Artık siber saldırıların yerini, usta yazılımcıların algoritmalarını yazdığı ve bu yazılımların usta genetikçiler tarafında DNA ve RNA lara dönüştürülüp dizayn edilen yeni virüs saldırıları alacak demektir. Bundan sonra insanlığın başına gelebilecekleri tahmin bile edemezsiniz. En masum haliyle, siparişe göre canlı dizayn edecekler, bu işin bir sınırı yok. Fantastik filmler gerçek olmak üzere. Allah kendi yarattığı insanı korusun.
    Cevapla
  • Zekigören 3 yıl önce Şikayet Et
    Haziran ortalarında ciddi azalacak yok gibi, maalesef aralık'ta cahil cesareti olanlar mezarını..... bu sefer ilki gibi olmayacak ! Ciddiye alın rehavete kapılan toplumları zor zamanlar bekliyor.
    Cevapla
  • Şinasi 3 yıl önce Şikayet Et
    "Ayrıca virüsün dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak da bulaşma potansiyeli olduğu kaydedildi" deniyor ve "dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak" habire tekrarlanıyor. Aradaki bağlantıyı ya da ne denmek istendiğini çözen var mı?
    Cevapla
  • hasso 3 yıl önce Şikayet Et
    ellerini yika. sifonu çekerken kapağı kapat demek
    Cevapla
  • xxx 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar tuvaletten sonra temizlige dikkat edilmeli, elimizi güzel temizlemeliyiz ...elimizle yiyip içiyoruz tekrar oral yoldan enfeksiyon kapmamak için..
    Cevapla
  • gezginmisafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Şahsen anladığıma göre; wc lerde özellikle oturmalı tiplerden (alafranga) insana bulaşabileceği şeklindedir...
    Cevapla
  • yavuz 3 yıl önce Şikayet Et
    manyak manyak yazmış kendi bile cezemiyo bizmi cözelim
    Cevapla
  • Gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Her yerden giriyo bitti asisina adaklanmali nerde girdigini Taten biliyoz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'