Kulak kaşıntısının nedenleri nelerdir? Kulak kaşıntısına ne iyi gelir?

Kulak kaşıntısı halk arasından sıklıkla görülen ancak tedavi ötelenen bir rahatsızlıktır. Kişiyi huzursuz ederek yaşam kalitesini bozan kulak kaşıntısı genellikle enfeksiyonlardan ve kulak içinin doğru ve yeterli temizlenmemesinden kaynaklı görülmektedir. Uzun süreli görülen kaşıntıların tedavisi için doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. İşte kulak kaşıntısının nedenleri ve tedavi yöntemleri...

Kulak kaşıntısının nedenleri nelerdir? Kulak kaşıntısına ne iyi gelir?
Kulak kaşıntısının nedenleri nelerdir? Kulak kaşıntısına ne iyi gelir?
GİRİŞ 15.12.2022 15:32 GÜNCELLEME 15.12.2022 15:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kulak kaşıntısı, halk arasından çok sık görülen ancak yeteri kadar dikkate alınmayan bir rahatsızlıktır. Kaşıntının nedeni ise genel olarak başka hastalıklardan kaynaklı görülmektedir. Bundan dolayı geçmeyen kulak kaşıntılarına karşı bir doktora danışılması gerekmektedir. Özellikle 1-2 hafta boyunca geçmek bilmeyen kaşıntılar için bir uzmana danışılması tavsiye edilir. Farklı nedenlerden kaynaklı meydana gelen kulak kaşıntısı de mevsim geçişlerinde alerjik nedenlerden dolayı görülmektedir. 

Kulak Kaşıntısı Neden Olur?

Uzun süreli geçmeyen kulak kaşıntısı dış kulak yolu enfeksiyonu ve mantardan kaynaklı olduğu görülmektedir. Bu durumun detaylı tespit ve tedavisi için doktora gidilmesi tavsiye edilir. Uzun süreli geçmeyen ağrılı kulak kaşıntısı ise kulak kanalının kirlenmesinden kaynaklı olabilir. Bu da kulak içinin doğru temizlenmemesinden görülen kulak kaşıntısıdır. Alerjik ve diğer sebeplere bağlı olarak görülen kulak kaşıntısı dışında ise bazı deri hastalıkları da kulak ağrısına ve kaşıntısına neden olabilir. Özellikle egzama ve sedef hastalığı kulakta kuruluk yaparak kaşıntıya yol açabilir. 

Kulak Kaşıntısı Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Kulak kaşıntısı sağlık açısından çok riskli sonuçlar doğurmasa da kişileri rahatsız ve huzursuz eden hastalıklardandır. Özellikle ağrılı kulak kaşıntısı için muhakkak doktora giderek gerekli görülen ilaç tedavisine başlanması gerekir. Kulak kaşıntısının en önemli nedenlerinden biri de kulak için doğru şekilde temizlenmemesidir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan pamuklu çubuklar kulakların temizlenmesinden ziyade kiri iç kulağa doğru içerek kulak ağrılarına ve kaşıntılarına neden olmaktadır. Kişiler, bu nedenle duyma bozuklukları daha yaşayabilmektedirler. 

Kulak kaşıntısının en riskli nedenlerinden biri de kulak içi enfeksiyonları ve iltihaplarından kaynaklı görülmektedir. Birçok kişiyle ortak kullanılan hijyen koşulları sağlanamamış yüzme havuzları kulak enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Uzun süre suda kalmak da kulak enfeksiyonlarına neden olabildiği için kulak içinde enfeksiyonlara yol açarak rahatsız ve huzursuz edici kaşıntılar oluşmaya başlamaktadır.

Kulak Kaşıntısı Tedavisi

Uzun süreli geçmeyen kulak kaşıntısı için muhakkak kulak burun boğaz hekimine görülmesi tavsiye edilir. Özellikle bu kaşıntılarla birlikte ağrı görülüyorsa kesin olarak doktora gidilmesi gereklidir. Ancak günlük hayatımızda alışkanlıklarımızda yapacağımız birkaç değişiklik kulak kaşıntısının geçmesini sağlayabilir. Kulak kaşıntısının geçmesi için yapılması önerilen davranışlar:

  • Çok sık pamuklu kulak çubuğuyla kulağın temizlenmesi kulak kanalının kurumasına yol açabilir. Bunun için yapılması önerilen unsur ise kulakpamuğuna nemlendirici sürerek kulak kanalının nemlenmesini sağlayarak rahatlatmak kulak kaşıntısına iyi gelecektir.

  • Kulakta biriken kirin kişinin tek başına temizlemesi riskli olabildiğinden hekim yardımıyla temizlenmesi kulak kaşıntısının geçmesine yardımcı olacaktır. 

  • Uzun süreli ve enfeksiyonlardan kaynaklı görülen kulak kaşıntısı evde doğal yöntemlerle tedavi edilmeyeceğinden ancak doktorun verdiği sprey, krem vs gibi ürünlerle kaşıntısının giderilmesi sağlanabilir. 

Kulak Kaşıntısı Doğal Tedavi Yöntemleri

Kulak kaşıntısı kulak kirinin kulak içinde birikmesinden de kaynaklı görüldüğü için kulağın doğru şekilde temizlenmesi kulak kaşıntısının geçmesine olanak sağlayacaktır. Günlük hayatta maruz kaldığımız toz ve kirden kaynaklı kulak içinde çınlama, uğultu, kaşıntı ve ağrı görülmektedir. Bu belirtilerin ortadan kalması için yapılması gereken en önemli şey ise kulağın doğru şekilde temizlenmesidir. Kulak içini doğru ve sağlıklı temizlemek için ise tavsiye edilen kürler şöyledir:

1- Zeytinyağı: Kulak kirinden doğal olarak arınmak için 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ısıtıp kulak içine akıtın ve 10 dakika kadar kulak içinde kalmasını sağlayın. Ardından zeytinyağının damlatıldığı kulak tarafına kafanızı eğin ve kulakta biriken kirlerin dışarı akmasını bekleyin.

2- Elma Sirkesi: Kulak kaşıntısının geçmesinin çok etkili olan elma sirkesi, uygulandığı an kulak kaşıntısını rahatlatmaktadır. Kulak pamuğuna elma sirkesi sürüp kulak içi temizlenir ve kulak içine uygulanır ve kısa sürede kaşıntıyı tedavi edecektir.

3- Tuzlu Su: 1 çay kaşığı tuz ve yarım su bardağı ılık suyu karıştırıp kulak içine pamuk yardımıyla akıtılır. 3-4 dakika bekledikten sonra kulağın üstüne doğru eğilip kulak kirinin akması beklenir. 

YORUMLAR 5
  • Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Çörekotu yağı nı kulak pamuğuna sürüp temizlik yaptım kaşıntı geçti.
    Cevapla
  • işte öyle 2 yıl önce Şikayet Et
    çeken bilir be. cebimden saç tokası hiç eksik olmaz... :-)
    Cevapla
  • Ayşenur 3 yıl önce Şikayet Et
    çokkk iyiiiiii iiiiiiii iiiiii
    Cevapla
  • BeTüL 3 yıl önce Şikayet Et
    fayda sağlayabileceğini düşünüyorum.
    Cevapla
  • Hortlak İsmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Vay bee
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...