Esmer pirinç faydaları nelerdir? Kepekli pirinç besin değerleri...

Zengin besin değerlerine sahip olan esmer pirinç (kepekli pirinç), bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Beyaz pirince göre daha sağlıklı olan kepekli pirinç, vücudun toksinlerden arınmasına ve iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Peki esmer pirincin faydaları nelerdir? İşte esmer pirincin besin değerleri ve esmer pirinç salatası tarifi...

Esmer pirinç faydaları nelerdir? Kepekli pirinç besin değerleri...
Esmer pirinç faydaları nelerdir? Kepekli pirinç besin değerleri...
GİRİŞ 31.08.2020 09:27 GÜNCELLEME 31.08.2020 09:58

Doğru beslenme ile ilgili birçok kişinin farklı farklı önerileri bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda her besinin vücuda olan faydaları ve zararları, tüketim miktarları araştırılarak beslenme programları uygulanmaktadır. Bazı beslenme tavsiyelerine göre ise karbonhidrat ve tahıllardan uzak durularak protein ağırlıklı beslenmeyi tavsiye eder. Aslında bu beslenme önerisi pek de doğru olmadığı beslenme uzmanlara tarafından aktarılmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve bedenin hastalıklara karşı korunması için vücudun ihtiyacı olan besinleri ihtiyacı kadar tüketmeleri gerekli görülmektedir. Esmer pirinç, karbonhidrat kaynaklı bir besin olsa dahi ölçülü miktarda tüketildiğinde vücudun sağlıklı işleyişine oldukça faydalı bir besin olarak görülmektedir. Lif ve antioksidan kaynaklı besin olan esmer pirinç, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan bir besindir. 

 

 

ESMER PİRİNCİN (KEPEKLİ PİRİNÇ) FAYDALARI NELERDİR?

Esmer pirinç, fosfor, magnezyum, potasyum bakımından oldukça zengindir ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidrat ve tahıl kaynaklı gıdalar, doğru besinlerle ve ölçülü miktarda tüketilirse oldukça sağlıklıdır. Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha zengin besin değerlerine sahip ve antioksidan kaynağıdır. Sindirim sisteminin düzene girmesini ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Esmer pirincin sağlığa olan faydaları şöyledir:

 

 

- Esmer pirinç, kemik ve diş gelişimine oldukça faydalıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmeleri güçlü bir iskelet yapısının olmasını sağlamaktadır. Ayrıca menopoz dönemindeki kadınların sık sık yaşadıkları kemik erimesi hastalığına karşı da öğünlerde yer verilmesi önerilmektedir.

- Lif kaynaklı bir besin olmasından dolayı uzun süre tok tutmaktadır. Diyet yapanların esmer pirinçle hazırlanmış, renklendirilmiş salata ve yemekleri tüketmeleri hem uzun süre tok kalmalarına hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

- Kan dolaşımını hızlandırır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olurken kalp krizi riskini kısmen azaltır.

- Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan esmer pirinç, vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini karşılamada etkili olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir. 

- Bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

- Antioksidan kaynaklı bir besin olduğundan vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Böylece kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olur. Antioksidan gıdalar, iç organlardaki toksinlerin atılmasını sağladığından daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

- Kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha az kimyasal işlemden geçtiğinden doğal ve sağlıklıdır.

- Kandaki glukoz değerinin düşmesine ve insülin direncinin kırılmasını sağladığından şeker hastalarının beyaz pirinçten ziyade esmer pirinç tüketmeleri önerilir. 

- Pişirildiğinde dahi sert bir yapıya sahip olduğundan sindirimi zor ve yavaştır. Daha yavaş sindirilen esmer pirinç mide ve bağırsağın hazmını düzenler.

- Demir içerdiğinden kansızlık (anemi) hastalığına iyi gelir. 

ESMER PİRİNCİN ZARARLARI

Bir besin ne kadar sağlıklı ve faydalı olursa olsun ölçüsüz ve abartılı tüketilmesi vücuda faydadan çok zarara neden olmaktadır. Bir yemeğin nasıl hazırlandığı, hangi gıdalarla sunulup tüketildiği de çok önemlidir. Kalp ve damar hastalarının esmer pirinci dahi daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Sindirimi yavaş ve zor bir besin olduğundan dolayı kronik kabızlık sıkıntısı olanların esmer pirince karşı daha temkinli yaklaşmaları gerekir.

ESMER PİRİNÇ KULLANIMI 

Gıdaların faydalarından, vitamin ve minerallerinden en iyi şekilde yararlanmak için sağlıklı tariflerle hazırlanıp tüketilmesine dikkat edilmelidir. Esmer pirinç, ana yemeklerin yanına pilav olarak tüketilse dahi bşka başka tariflerle de sağlıklı yemekler hazırlanabilmektedir. 

- Esmer Pirinçli Ispanak Salatası

Lor peyniri
Dere otu
Ispanak
Esmer pirinç
Çörek otu

Ispanak ve dere otları yıkanıp ayıkladıktan sonra ince ince doğranır. Lor peyniri, çörek otu ve önceden haşlanan esmer pirinç eklenerek birazcık karıştırılır. Böylece salata hazırlanmış olur. İsteğe bağlı olarak limon suyu, nar ekşisi biraz da zeytinyağı eklenebilir. Oldukça doyurucu ve besleyici olan salata öğle ya da akşam yemeklerinde tüketilebilir. 

ESMER PİRİNÇ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 27.99
Protein (g) 3.07
Yağ (g) 0.93
Lif (g) 0.98
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 4.8
Potasyum (mg) 63.6
Kalsiyum (mg) 3.6
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir 1.23

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı