Diş çürümelerini önlemek için..
Kullanılan suların florlanması diş çürüklerini önlemede en etkin, en kolay ve en ekonomik yöntem. Hayat boyu sık sık yeterli flor içeren su içilmesi ağız içinde sürekli çürük önleyici konsantrasyonda florun bulunmasını sağlayarak çürüklerin oluşumunu azal

Ama ülkemizde şebeke suları hiçbir ilde florlanmıyor. Kişisel bakımda günlük diş fırçalayanların oranı ve fırçalama sayısı da yetersiz. Ülkemizde kişi başına yıllık macun tüketimi 50-55 gr( gelişmiş ülkelerde 450 gr) ve tüketilen diş fırçası sayısı da oldukça düşük. Toplumumuzda dişlerini düzenli fırçalayanların sayısı yüzde 10’ dur .
Öğün aralarında çocuklarımıza sürekli bir şeyler yedirme alışkanlığımızın bulunuşu diş çürüklerinin oluşumuna kesinlikle katkıda bulunuyor. Tüketim alışkanlıkları açısından karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin yaygınlığı ülkemizde diş çürüğü oluşumunda önemli etmen olarak gösteriliyor.
Ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik milli bir politikanın oluşturulması gerekiyor.
Tıp ve diş hekimliği eğitimlerinde florla diş çürüklerinin önlenmesi konusunda ders konularının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.
Mezuniyet sonu eğitim programları ile eksik ve yanlış bilgi ve uygulamalarının düzeltilmesi yoluna gidilmelidir. Epidemiyolojik çalışmalar , toplumumuzda eğitim eksikliğinin ön planda bulunduğunu gösteriyor.
Ne yazık ki kişiler diş ağrısı çekmenin ve o dişi çektirmenin hayatın doğal yapısı içinde geliştiğine inandığından en önemli adım kitlesel eğitimdir.
Bu amaç doğrultusunda yerel, genel, görsel ve yazılı basındave anaokullarından başlayarak okul eğitimi programlarında diş sağlığının korunmasının önemi, bBeslenme ve diş sağlığının ilişkisi, diş fırçalama ve diş macunu kullanımının gerekliliği ve düzenli diş kontrollerinin yaptırılmasının önemi işlenmelidir.
Yazan: Prof. Dr. Musa Kazım ÇAĞLAR
Abant İzzet Baysal Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD