İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

İdrar yolların enfeksiyonu, genellikle üşütme ve mikrop kapmadan kaynaklı görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen semptomlarla kendini göstermektedir. Hemen hemen birçok kişide görülebilen idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda erkeklere oranla daha çok meydana gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu, yaşam standartlarının değişmesi ile kısmen iyileştirilebilir. İşte idrar yolları enfeksiyonu tedavisi...

İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
GİRİŞ 27.11.2020 14:32 GÜNCELLEME 27.11.2020 14:32

İdrar yolları enfeksiyonları genellikle soğuk havalardan kaynaklı görülmektedir. Mevsimin yazdan sonbahara çekmesi ve havaların soğumasıyla birlikte yazdan kalma alışkanlıklarının bırakılamamasından dolayı sık sık meydana gelen idrar yolları enfeksiyonuna alınması gereken ilk önlem ayakların mümkün mertebe sıcak tutulmaya çalışılmasıdır. Soğuk havaların dışında mikrobik nedenlerden dolayı da idrar yollarının iltihap ve enfeksiyon kaptığı görülebilir. Özellikle temizliğinden emin olunmayan umumi tuvaletlerin kullanılması idrar yollarının enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır. Halk arasında sıklıkla görülen idrar yolu iltihap ve enfeksiyonuna karşı yaşam tarzında birkaç basit değişiklikle önlem alınabilir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yolu enfeksiyonunun en önemli belirtilerinden biri idrar yaparken yanmadır. Bunun dışında diğer önemli belirtiler arasında yer alan sık sık idrara çıkma durumu da söz konusudur. İdrar yolları enfeksiyonunun belirtileri şöyledir:

- Sık sık idrara çıkma

- Kötü kokulu idrar

- Yüksek ateş

- Yorgunluk

- Ani tuvaletin gelmesi gibi belirtilerle kendini göstermektedir. 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

İdrar yollarının soğuktan ve mikrobik nedenlerden dolayı meydana gelse de üşütmeden dolayı da görülmektedir. İdrar yollarının enfeksiyon kapmasındaki en temel neden ise kişisel temizliğe önem verilememesi, temizliğinden emin olunmayan tuvaletlerin kullanılmasıdır. Havaların soğuması ve genellikle soğuk havalarda ayakların çıplak kalması, direkt olarak soğuk yerlerle temas etmesi idrar yollarının iltihaplanmasına ve üşümesine neden olmaktadır. 

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU TEDAVİSİ

İdrar yolları enfeksiyonunun belirtileri görüldüğü zaman ilk olarak neyden kaynaklı olabileceği göz önünde bulundurup sebeplerin ortadan kalkması için alışkanlıklarda değişikliğe gidilmesi önerilebilir. Özellikle kişisel temizliğini son günlerde ihmal eden, kendi titiz olsa bile zaruriyetten umumi alanları kullanan ve soğuk havaya maruz kalan kişilerin daha dikkatli olması önerilmektedir. İlk aşamada bu şekilde müdahale edilmesine rağmen semptomlar devam ediyorsa muhakkak doktora danışılması gerekmektedir. 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

İlaç tedavisine başlınmış olsa dahi günlük hayatta edinilen bazı alışkanlıkların değiştirilmesi idrar yolları enfeksiyonuna büyük ölçüde iyi gelmektedir. İdrar yollarında meydana gelen iltihap ve enfeksiyonun sökülmesi için günde en az 2-2,5 litre kadar su içilmesi gerekmektedir. Su içmek dışında bol bol yeşillik tüketilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle maydanoz, taze nane, roka ve limon gibi güçlü antioksidan içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. 1 litre suyun içine 1 avuç kadar maydanozu ekledikten sonra 1 gece bekletip gün boyu tüketmek de idrar yolu enfeksiyon ve iltihaplarının sökülmesinde etkilidir. Bunlar dışında kişisel temizliğe dikkat edilmesi ve soğuğa maruz kalmamaya çalışma da en mühim önlemler arasında yer almaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?