Koronavirüs test sonucu kaç günde çıkar? e-Nabız Covid-19 (PCR) test sonucu nasıl sorgulanır?

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artışa geçen coronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’de günlük 110 bin civarında Covid-19 testi yapılıyor. Ücretsiz olarak uygulanan koronavirüs testinin sonucu e-Devlet portalında yer alan e-Nabız uygulamasından öğrenilebiliyor. Peki koronavirüs test sonucu kaç günde çıkar? PCR testi nedir?

Koronavirüs test sonucu kaç günde çıkar? e-Nabız Covid-19 (PCR) test sonucu nasıl sorgulanır?
Koronavirüs test sonucu kaç günde çıkar? e-Nabız Covid-19 (PCR) test sonucu nasıl sorgulanır?
GİRİŞ 02.11.2020 11:02 GÜNCELLEME 02.11.2020 11:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden kısa bir süre sonra Bilim Kurulu Toplantısı ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs bağışıklık durumunun ölçümlenmesi ve hastalık tespiti için PCR ve antikor testi yapılacağını bildirmişti. PCR yöntemi, nükleotitlerin uygun koşullar altında tüpte çoğaltılması işlemidir. Tıbbi ve biyolojik araştırma laboratuvarlarında, genetik parmak izi tanımlaması, gen klonlaması, babalık testi, kalıtsal hastalıkların tespiti ve DNA hesaplaması gibi farklı konularda yaygın olarak kullanılan bir metoddur. COVID-19 PCR testi ise, Akreditasyon belgesine sahip, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda COVID-19 taşıyıcılığının ölçümlenmesi için yapılan bir tarama testidir. Peki Covid-19 test sonucu ne zaman çıkar? 

 

Koronavirüs Testi Nasıl Yapılıyor?

Testi yapan kişiler, çok özel şartlarda, özel kişisel koruyucu ekipman giyerek, sıkı önlemler altında yapması gerekiyor. Burundan ve/veya genizden sürüntü çubuklarıyla alınan örnekler, kapalı ortamlarda, çok dikkatli bir şekilde taşınıp laboratuvarda test ediliyor. Üst düzeyde güvenlik önlemleri alınıyor. Kapalı ve hava sirkülasyonu az olan alanlarda maske kullanınız. Standart maske yeterlidir ancak çok riskli iseniz farklı maske kullanımınız konusunda hekiminize danışınız. 

 

COVID-19 PCR Testi Kimlere Yapılır?

Çoğunlukla, seyahat şartı aranmaksızın, ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerinden yakınan kişilere, KBB uzmanlarının ön muayenedeki bulguları neticesinde COVID-19 PCR testi yapılır. Ayrıca, COVID-19 PCR test sonucu pozitif çıkmış kişilere 14 gün öncesine kadar temas ettiği bilinen kişilere de, Koronavirüs belirtileri göstermese dahi test uygulaması yapılmaktadır.

Testin yapılması, toplumda pozitif vakaların artmasının önüne geçilmesinin tek yoludur. Buna ek olarak, koronavirüsten korunma yöntemleri çerçevesinde tavsiye edilen sosyal mesafe, temizlik ve maske kullanımı kurallarına da uyulması gerekmektedir.

Koronavirüs Test Sonucu Kaç Saatte Çıkar?

Covid-19 testi, ilgili hekim karar verdiği andan itibaren 7/24 çalışan referans merkezlerine gönderilir ve en geç 36 saatte sonuçlanır. Koronavirüs test sonucu son zamanlarda genellikle 24 saat içerisinde açıklanmış oluyor.

PCR Test Sonucu Ne Zaman Çıkar?

PCR testinde1-3 saat içerisinde sonuç alınabilmektedir. Testin çalışıldığı ve örneklerin alındığı zamana göre sonuçlar 24 saat içerisinde bildirilmektedir.

e-Nabız Koronavirüs Test Sonucu Nasıl Öğrenilir?

PCR (Covid 19) test sonucunuzu almak için sağlık tesislerine gitmek zorunda değilsiniz. Test alınma sırasında size verilecek olan barkod numaranızla ve pasaport numaranızla birlikte,TC Kimlik Numaranızla Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sisteminden alabilirsiniz.

Resimlerde de tarif edildiği üzere yapmanız gereken;

1- Google Arama Motoruna E Nabız yazıp aratmak.
2- Açılan Sayfada En başta yer alan E- Nabız TC Sağlık Bakanlığı yazan yere tıklamak.
3 - Açılan E Nabız Sisteminde Covit 19 Test Sonuçlarını tıklamak.
4- Açılan sayfaya TC/Pasaport ve Barkod Numarasını girerek sonuçlara ulaşmak.

e-Nabız Test Sonucu İçin Tıklayınız!

YORUMLAR 1
  • umut 3 yıl önce Şikayet Et
    barkod numarasına nasıl ulaşacağız?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK artık gündem olmaktan çıkartılmalı