El titremesi neden olur? Genç yaşta el titremesi hangi hastalığın habercisidir?

El titremesi, halk arasında çok yaygın görülen, çoğunlukla edinilen yanlış alışkanlıklardan dolayı meydana gelmektedir. Genellikle nedenleri, uykusuzluk, yorgunluk ve yetersiz beslenme olsa da farklı hastalıkların habercisi olarak da görülmektedir. Anlık gelişen el titremeleri tedavisi için yaşam tarzında bazı değişikliklerin yapılması tavsiye edilmektedir. Peki el titremesi hangi hastalıkların habercidir?

El titremesi neden olur? Genç yaşta el titremesi hangi hastalığın habercisidir?
El titremesi neden olur? Genç yaşta el titremesi hangi hastalığın habercisidir?
GİRİŞ 13.01.2021 09:12 GÜNCELLEME 13.01.2021 09:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tıpta tremor olarak bilinen titreme, stres ve kaygı bozukluklarından kaynaklı görülmektedir. Halk arasında sıkça görülen el titremesi stres ve yoğun iş yükünden dolayı görülse da başka nedenlerden de görülebileceği için ihmal edilmeyerek kontrol ettirilmesi gerekmektedir. El titremesi, uzun süre aç kalma, sinirlenme, stres, yorgunluk, yoğun iş temposu gibi anlık gelişen nedenlerden görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda el titremesinin neyden kaynaklı olduğunu tespit ederek tedavi etmesi oldukça kolaydır. Ancak ortada hiçbir neden yokken kronik olarak ellerin titremesi başka hastalıkların habercisi riskini bulundurduğundan muhakkak bir uzmana başvurulması tavsiye edilmektedir. 

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Günlük magnezyum ihtiyacını karşılayan besinler...

GENÇ YAŞTA EL TİTREMESİ NEDEN OLUR?

El titremesi her yaş grubundan kişilerde görüldüğü gibi gençlerde de sıklıkla görülmektedir. Özellikle öfke, heyecan ve korku gibi ani duygusal değişimlerde rastlanmaktadır.  El titremesi genellikle değişen ruh halinden kaynaklı görülmektedir. Ancak günümüzde gençlerde çok fazla görülmesinin en önemli nedenlerin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları gelmektedir. El titremeleri ilk olarak tek elde başlayarak zaman içinde diğer ele de sirayet etmeye başlar. Günlük hayatta el titremesinin yaygın nedenleri şöyle sıralanmaktadır:

- Yoğun iş temposu

- Stres

- Depresyon, bunalım

- Dengesiz ve yetersiz beslenme, uzun süre aç kalma

- Öfke nöbetleri

- Aşırı heyecan

- Üzüntü 

- Aşırı kahve tüketimi

- Yorgunluk

- Yetersiz ve düzensiz uyku

- Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların olması

Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?

El titremesi yaşayan kişilerin yukarıdaki nedenleri dikkate alarak yaşam tarzında değişikliğe gitmesi el titremesinin kısa sürede tedavi edecektir. Özelikle uyku problemi, dengesiz beslenme gibi alışkanlıklar başta el titremesi olmak üzere birçok hastalığı çıkmasına neden olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Tüm bunlar dışında ciddi nedenlerden kaynaklı da el titremesi görülmektedir. Parkinson, epilepsi, polinöropati, distoni, kalp ve dolaşım bozukluları, obezite, alkol bağımlılığı, iç organlarda meydana gelen hasarlardan dolayı el titremeleri görülmektedir. El titremesi meydana gelen bir ilk olarak yaşam tarzında ufak değişikliklere gitmeli, eğer netice alamıyor ve el titremeleri devam ediyorsa muhakkak doktora başvurarak altında yatan nedenler araştırılmalıdır.

EL TİTREMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Elleri nadiren titreyen kişinin ilk olarak alışkanlıklarında değişikliğe gitmesi tavsiye edilir. Uyku düzeni, beslenme rutini bunların en başında gelir. Kişilerde D ve B12 eksiklikleri ellerde titremeye neden olduğundan B12 ve D Vitamini zengini besinlerin bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı stres altında olan kişilerin stresten mümkün mertebe uzak durmaya çalışmaları daha az kahve tüketmeleri ve uyku kalitelerini arttırmaları tavsiye edilir. Gün içinde çok fazla yorulan, birçok işe birden yetişmeye çalışan kişilerin günlerini daha sakin geçirmeleri eğer daha az yoğun bir geçirmeleri pek mümkün görünmüyorsa dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Alkol ve sigara tüketenlerin ise sigara ve alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Yapılan tüm değişikliklere rağmen el titremeleri devam ediyorsa altında yatan nedenlerin tam olarak tespit edilmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması için muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. 

YORUMLAR 1
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Genç iken titremesi yukarıdaki nedenlerdendir ama yaşlılıkta titreme ise,parmak şıklatma alışkanlığının yaşlılıkta titremeye neden olması atlanmış.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!