Avokado yağının faydaları nelerdir? Diş eti çekilmesine karşı Avokado yağı koruması

Tropikal bir meyve olan avakado yağının faydaları satmakla bitmiyor. Yoğun antioksidan kaynağı olması ve sağlıklı beslenen bireylerin sık sık tercih ettiği avakado yağı özellikle diş eti çekilmesine karşı müthiş bir koruma kalkanı. Peki avakado yağı cilde ve saçlara faydası nelerdir? İşte avakado yağının kullanımı ve bilinmesi gerekenler

Avokado yağının faydaları nelerdir? Diş eti çekilmesine karşı Avokado yağı koruması
Avokado yağının faydaları nelerdir? Diş eti çekilmesine karşı Avokado yağı koruması
GİRİŞ 18.11.2020 09:24 GÜNCELLEME 18.11.2020 09:30

Avokado yağı tropikal bir meyve olan avakadonun mevsiminde olgunlaşmasıyla soğuk pres yöntemiyle sıkılmasından elde edilir. Yoğun antioksidan kaynağı olması ve sağlıklı beslenen bireylerin sık sık tercih ettiği avakado yağının faydaları saymakla bitmez. Avokado içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde besinlerle birlikte oldukça sık tüketilir. Omega 3, A,D ve E vitaminleri açısından zengin olması ve yenilebilir bir yağ olması nedeniyle sağlıklı yemeklerin pişirilmesinde tercih edilir. Bunun dışında kozmetik sektöründe de sürekli karşımıza çıkar. Özellikle saç ve cilt bakımında kullanılır. Birçok krem, güneş kremi ve nemlendirici kremlerin içeriğinde mevcuttur. Saç ve ciltlere olan etkisi yoğun E vitamini deposu olmasından kaynaklanır. Hepimizin faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz sıkma zeytinyağına benzerliğiyle de dikkat çeker.

AVOKADO YAĞININ FAYDALARI

  • İçeriğindeki A, D ve E vitaminleri sayesinde yoğun vitamin deposudur. 
  • Antioksidan kaynağı olduğundan sağlığa faydalıdır.
  • Besinlerle birlikte tüketilirken diğer meyvelerin aksine karbonhidrat değil yağ içerir. Ancak içerdiği yağ doymuş yağ olduğundan tüketenlerin sindirim sisteminde hazmı kolaylaştırır. 
  • İçeriğinde bulunan saymakla bitmeyen vitaminler sayesinde vücutta birçok organa faydası çoktur. Kozmetik ürünlerinde de sıkça kullanılan Avokado yağı saç bakımından cilt bakımına birçok alanda imdadımıza yetişir. 
  • Kolesterol hastası olan bireylerde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklığımızı yükseltmemiz gereken şu günlerde sıkça kullandığımızda bağışıklığımızı güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur.
  • Magnezyum ve potasyumu bol miktarda içerdiğinden baş ağrılarına ve depresyona iyi gelir.
  • Özellikle sınavlara çalışan çocuklarda hafıza güçlendirmek için anne babaların tercih ettiği bir besindir. 
  • Saç dökülmelerine ve kepeklere iyi geldiğinden birçok saç bakım kreminin içeriğinde bulunur. 
  • Ciltteki sivilce ve akne izlerinin, siyah noktaların ve lekelerin de iyileştirilmesinde tercih edilen Avokado yağı nemlendirici kremlerin içeriğinde de sıkça kullanılır.
  • Besinlerle birlikte tüketildiğinde sağlığa faydalı besinlerin emilimini arttırarak vücuda yarar sağlamasında etkili olur. 
  • Güneş kremlerinin içeriğinde eser miktarda bulunurken güneş yanıklarına da lokal olarak uygulanabilir. 
  • Avokado yağı göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan katarakt gibi hastalıkların oluşumunu engeller. İçerdiği lutein sayesinde gözün doğal yapısında da bulunan bir karotenoid çeşididir. 
  • Böbrek taşı düşürmede de etkili olduğu bilinir. İster yediğiniz yemeklere katarak ister aç karnına tüketildiğinde böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur.


AVOKADO YAĞI NASIL KULLANILIR?

Avokado yağı kullanımı ne amaçla kullanmak isteyeceğinizi göre değişir. Besin olarak kullanmak istediğinizde öncelikle satın aldığınız Avokado yağı besin olarak tüketilmeye uygun olmalıdır. Yağının kullanımında bilinmesi gereken diğer bir nokta cilde doğrudan temas edildiğinde tahrişe yol açabildiğidir. Hassas ciltlerin cilde doğrudan temas ettirmeden önce dikkat etmesi tavsiye edilir. Avokado yağının alerjik yan etkisi nadir görülür. Ancak bünyesi alerjik ve hassas olanların avakadoya alerjisi olabileceğinden test yaptırmadan kullanmaması gerekir. Bunların dışında avokadoyu zeytinyağını kullandığınız hemen her alanda güvenle değerlendirebilirsiniz. Salatalarda sos olarak, etlerin marinasyonunda, kurabiye ve kek gibi hamur işlerinde, fırında sebze pişirmede zeytinyağı yerine, evde hazırladığınız mayonezde kullanabilirsiniz.

SAÇLAR İÇİN AVOKADO YAĞI KULLANIMI

Saç dökülmesi ve saçlarda kepek oluşumu çoğu insanın en büyük problemlerinden biridir. Bu problemi dışarıdan uygulanan şampuan ve saç kremleri ile çözebileceğimiz gibi besin olarak aldıklarımızla da çözebiliriz. Bu noktada saçlarınıza düzenli olarak uyguladığınız avokado yağı ile saçlarınızdaki birçok problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Avakado yağını saçlarınıza direkt maske gibi uygulayabilir veya farklı vitaminlerle karıştırarak kombo elde edebilirsiniz. Avakado yağının saçlara faydaları şöyledir; 

  • Sürekli işlem görmekten kuruyan ve yıpranan saçlarınızı doğal nem dengesine kavuşturarak canlı ve parlak hale gelmesini sağlar. 
  • Saç dökülmelerine en çok neden olan saç derisindeki kan akışının yavaşlamasıdır. Düzenli kullanılan Avokado yağı ile saç derisindeki kan akışını hızlandırabilir, kepeklenme ve dökülme gibi durumların önüne geçebilirsiniz. 
  • Saç bakımında kullanılan kozmetik ürünlerinin ortak özelliği içeriğinde E vitamini barındırmalarıdır. Avakado yağı da içeriğindeki E vitamini sayesinde saçlara ihtiyacı olan vitamini vererek daha sağlıklı uzamasını sağlar. Saçların daha parlak ve daha canlı olmasını sağlayarak hızla uzamasına neden olur. 


DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNE KARŞI AVOKADO YAĞI KORUMASI

Avokado yağı diş eti çekilmesini önlemeye de yardımcı olur. Diş eti çekilmesi dişlerde kanamaya, yoğun ağrıya, kızarıklığa ve ağız kokusuna neden olurken önlem alınmadığı takdirde dişin çekilmesi bile söz konusu olabilir. Araştırmalara göre Avokado yağı içeriğindeki IL1B sayesinde diş eti çekilmelerinde kemik kaybına sebep olan proteinin sentezlenmesini durdurduğu gözlenmiştir. 

AVOKADO YAĞI GÖZ ÇEVRESİNE SÜRÜLÜR MÜ?

Avokado yağının yüz bölgesine sürülüp sürülemeyeceği de oldukça merak edilen sorulardan biridir. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde yüz bölgesine güvenle kullanılabilir. Her yaş grubu ve her cilt tipine sahip bireyin rahatlıkla kullanabileceği Avakado yağını yüzünüze uygulamadan önce cildinizin temiz ve kuru olduğundan emin olun. Aynı zamanda göz çevresindeki kırışıklıklar ve kaz ayakları için Avokado yağını dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu sayede yüzünüze doğal bir nem ve ışıltı verir, hücrelerinizi yenileyerek daha sağlıklı bir görünüm sağlar.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü şarkıcının evinden çıkanlar şoke etti: Polis operasyonu saniye saniye kaydedildi
‘Liyakat’ reklam panolarında kaldı! Belediyelerde torpil furyası