Türkiye'nin aşı için anlaştığı SinoVac'la ilgili DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ay sonundan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısına ilişkin, 'Çin aşılarının üreticileriyle temas halindeyiz.' dedi.

Türkiye'nin aşı için anlaştığı SinoVac'la ilgili DSÖ'den açıklama
Türkiye'nin aşı için anlaştığı SinoVac'la ilgili DSÖ'den açıklama
GİRİŞ 11.12.2020 17:55 GÜNCELLEME 11.12.2020 17:55
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Sözcü Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin dünyadaki aşı çalışmalarına ilişkin sorularını cevapladı.

"DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ AŞI ÜRETİCİLERİ İLE TEMAS HALİNDEYİZ"

AA muhabirinin Türkiye'nin ay sonundan itibaren uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısına ilişkin sorusunu cevaplayan Harris, "Bir dizi farklı gruptan bir dizi farklı aşıyı inceliyoruz. Çin aşılarının üreticileri ve dünyanın dört bir yanındaki aşı geliştiricilerin üreticileri ile temas halindeyiz." ifadelerini kullandı.

Harris, Kovid-19 aşılarının kullanımına "her ülkenin kendi makamlarının karar vereceğini" vurgulayarak "Ancak insanlar çok endişeli olmamalı. Unutmayın, aynı anda çevrimiçi olarak gelen birkaç aşı adayı var. Dolayısıyla bir aşı belirli kişiler için uygun olmayabilir, ancak kendinize uygun başka bir aşı da bulabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

DSÖ'nün aşıları sadece incelediğinin, bir onay makamı olmadığının altını çizen Harris, aşılara sadece ülkelerdeki aşı düzenlemelerini yapan makamların onay verebileceğine işaret etti.

Harris, dünyada halen 200'den fazla Kovid-19 aşısının geliştirildiğini belirterek, bunların 11-12'sinin Faz-3'ün son aşamasında olduğunu aktardı.

"DSÖ HENÜZ HERHANGİ BİR AŞI İÇİN ACİL KULLANIM İZNİ VERMEDİ"

Aşı çalışmalarında veri ve bilgilerin her gün değiştiğine dikkati çeken Harris, DSÖ olarak öncelikle aşıların güvenliğine baktıklarını vurguladı.

Harris, DSÖ'nün henüz herhangi bir aşı için acil kullanım izni vermediğini kaydetti.

- SINOVAC AŞISINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken Faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor.

Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Aralık ve ocak ayı içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac aşısının ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiye'de olacak.

Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak.

Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.

Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı, ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak.

Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.

Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak.

Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek.

18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek.

Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.

Aşılamanın öncelikli gruplar dışında kimlere yapılacağı Bilim Kurulunun çalışmasıyla şekillendirilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • enes 3 yıl önce Şikayet Et
    sağlık bilimsel araştırmalara çok ihtiyaç var. beyin vermememiz lazım. ehil olanlara dışardaki alacağı parayı verip tutmamız lazım. yoksa para gene dışarı gidiyor çin aşışında olduğu gibi.
    Cevapla
  • Mirror 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz de o kadar profesör var. Niye kendi asimizi uretemedik. Nisan ayıymis. Bizimkilerin eksiği nedir. Ben söyleyeyim çokça konuş icraata gelince sıfır. Herşeyi dışarıdan alalım.
    Cevapla
  • Trol kokuyor 3 yıl önce Şikayet Et
    Trol kaynıyor. Hep aynı mesaj !!! Çin neden kendi halkına uygulamamis troller???
    Cevapla
  • Evrene86 3 yıl önce Şikayet Et
    İyide Çin'de 1m kişiye yapıldı diye biliyorum ben. Ayrıca Çin'de asi ücretli.
    Cevapla
  • Süleyman şah 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm çin malları boykot edilsin uygur türkleri ni unutma anadolu türkleri
    Cevapla
  • Vanli 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde herkes profesör ama okuduğunu anlamaktan aciz. Aşının içeriği ölü virüs deniyor ve hala bazı keskin zekalar içeriğini bilmediğim aşıyı yaptırman diyor. Uzun vade etkileri biliniyor diyor uzmanlar ama bizim keskin zekalı ileri görüşlü uyanıklar 10 yıl sonra bu aşı bizi kısır, kanser yapacak yok mutasyona uğratacak falan diyorlar. Size aşı beğendiremediğimiz için çok üzgünüz kendi aşınızı kendiniz üretin. Aşı bedava istemeyen yaptırmaz. Dedikodular ile, komplo teorileri ile, aslı astarı olmayan bunak fikirleriniz ile milletin aklını bulandırıp insanların canına kast etmeyin.
    Cevapla
  • Kemal doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bedava olan bir asiyi niye dayatmaya calisarak yaptiriyorlar simdilik ikna yoluyla diyor olmazlarsa zorla yapacaklar yani bumudur bide sen doktormusun yada ilac sirketleri ile falan bir anlasman mi var ki bu kadar asi meraklisi ciktin git ol kardes ama kimseyede hakaret etme cahil insan diyorsun madem okadar akillisin asiyi sen yapaydin millete guzelce anlataydin millwtte gonul rahatligiyla olaydi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır