Sofranızdaki baharatlara dikkat! Maliyeti düşürmek için farklı şeyler karıştırıyorlar

Hemen hemen herkesin sofrasından eksik etmediği baharatlardan olan karabiber, sumak ve toz bibere insan sağlığını hiçe sayan fırsatçılar tarafından farklı şeylerin eklendiği iddiası şu sıralar gündemde. Karabiberin içerisine bulgur ve irmik, sumağa kepek, gıda boyası ve limon tuzu karıştırıldığı ileri sürüldü. Sırf maliyeti düşürmek için yapılan bu işlem tüketilen baharatları son derece sağlıksız hale getiriyor.

Sofranızdaki baharatlara dikkat! Maliyeti düşürmek için farklı şeyler karıştırıyorlar
Sofranızdaki baharatlara dikkat! Maliyeti düşürmek için farklı şeyler karıştırıyorlar
GİRİŞ 14.01.2021 12:04 GÜNCELLEME 14.01.2021 12:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Pek çok insanın sofrasından eksik edilmeyen baharatlar karabiber, pul biber ve sumakta maliyeti düşürmek için katkı maddeleri kullandığı iddia edildi. Karabibere irmik, sumağa gıda boyası ve kepek katıldığı, pul biberi biber saplarının gıda boyasıyla renklendirilerek satıldığı ileri sürüldü. Adana’da uzun yılladır aktar dükkanı işleten İbrahim Ceyhan her üründe olduğu gibi baharatta da hileler yapıldığını söyledi. Sumağın içerisine limon tozu karıştırarak tat verenlerin olduğunu söyleyen Ceylan, vatandaşların güvenmedikleri yerlerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Ucuz baharatlara dikkat

Toz biberde, biberin kullanılmayan çekirdeği ve saplarının karıştırılarak gıda boyası takviyesiyle hile yapıldığını aktaran Ceylan, "Gözünüzle görmediğiniz karabiberi de vatandaşların almasını tavsiye etmiyorum. Karabiberde ise irmiği kavurup makineden çekerek karabiberin içerisine karıştırıyorlar. Bunun gibi birçok maliyet düşürecek yöntemleri kullananlar var. Vatandaşlarımız ham karabiberleri gözlerinin önünde çektirerek alsınlar. Önceden çekilen toz halini almasınlar. Şu anda piyasada karabiber 60 lira, sumak 50 lira, toz biber de 45 liradan satılıyor. Kısacası bu fiyatların altında bu ürünler satılıyorsa mutlaka o üründe bir sıkıntı vardır’’ dedi.

Baharatlara da hile karıştı

En çok hileye müsait baharatın sumak olduğunu söyleyen Salih Altunsoy, "Sumağın içerisine kepek, limon tozu katıp, gıda boyasıyla renklendirerek birinci kalite sumak diye satıyorlar. Karabiberin içerisine esmer bulgur kavurup makinede öğüterek satıyorlar. Önceki yıllarda toz biber için kiremit tozu kullanıyor derlerdi. Ancak ben hiç karşılaşmadım. İkinci kalite biberi alıp sapı, çekirdekleriyle beraber çekerek gıda boyası karıştırarak satanlar görüyoruz’’ diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • Kul Hakkı. 3 yıl önce Şikayet Et
    Yapın bakalım yapın bu dünyanın öbür tarafı'da var ne zamanki kefenle Mezara torağa koydukları zaman yüzüne iki kürek toprak atıkları zaman görürsün karabibere kepek ne imiş o gün görürsün ne diyelim kul hakkına girenler düşünsün her kes yaptığının bedelini Allah huzurunda verecektir.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    karabiber alırken öğütmeli ambalajı olan çekilmemiş tane karabiber alıyorum,biraz daha pahalı ama içine birşey katamazlar.
    Cevapla
  • göreve-davet 3 yıl önce Şikayet Et
    insan sagligi ile oynayanlarin ALLAH belasini versin adalet yokmu nerede bu saglik bakani ne is yapar
    Cevapla
  • Eğitim... 3 yıl önce Şikayet Et
    "Gök gürlemedikçe Türk salavat getirmez" diye bir atasözü var. Caydırıcı cezaların olması ve daha önemlisi uygulanması gerekiyor. Daha da önemlisi cezalandırırken de affederken de adaletli olunması gerekiyor. Aksi halde hem suiistimal hem de umursamazlık oluşur ve herkes kendi adalet sistemini işletmeye başlar..Adalet sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için topyekün saygı ve güzel ahlakın temel alındığı uyumlu bir aile içi, medya, toplum, siyaset, okul eğitimi modelleri geliştirilmelidir. İşte o zaman kişisel ve toplumsal vicdan gelişir ve hile hurda işi kendiliğinden sona erer.
    Cevapla
  • mrt 3 yıl önce Şikayet Et
    Gıda üzerine hile yapanları ALLAH bildiği gibi yapsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber